Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso és a Mercedes-ülés: Csak egy világbajnok elérhető 2025-re. Kivételes helyzetben vagyok

Alonso és a Mercedes-ülés: Csak egy világbajnok elérhető 2025-re. Kivételes helyzetben vagyok

Racefans, BBC
Állítása szerint egyelőre nem áll kapcsolatban a versenyzőt kereső Mercedesszel, de Fernando Alonso elég egyértelmű üzenettel jelezte, hogy mindenre nyitott.

Év végéig szól Fernando Alonso szerződése az Aston Martinnal. A csapat már 2023 végén jelezte, hogy kész lenne azonnal hosszabbítani vele, azóta viszont történt valami, ami nem teszi annyira magától értetődővé a közös folytatást: Lewis Hamilton bejelentette, hogy 2025-től a Ferrarinál fog versenyezni, vagyis a Mercedesnél lesz egy üres hely a következő évre.

Mivel Alonsónak a mezőny korelnökeként már nem kell annyira hosszú távban gondolkodnia a döntéseivel, fontolóra is vehetné a Mercedes-lehetőséget. Megvizsgálhatná a csapatok közötti erőviszonyok 2024-es alakulását, aztán aszerint dönthetne, melyik irányban lát nagyobb esélyt a rövidebb távú sikerekre.

Persze ez nem csak rajta fog múlni, hanem a Mercedesen is. Mindenekelőtt nekik kell nyitottnak lenniük Alonso szerződtetésére – amit egyébként a szakmában többen is jó húzásnak tartanának a csillagosok részéről. A csillagosok 2017 elején egyszer már nemet mondtak rá, és ebben a 2007-es viharos mclarenes év során történteknek is szerepük lehetett, amit a Mercedes a wokingiak motorpartnereként élt át.

Az Aston Martin bemutatója előtt Alonso egyértelmű üzenettel jelezte, hogy elérhető, és kiemelte, hogy ő az egyetlen világbajnok, aki jelenleg megszerezhető.

„Tisztában vagyok a helyzetemmel, ami nagyon különleges. Csak három világbajnok van a rajtrácson. És gyors világbajnokok, ami fontos, hiszen a múltban voltak olyan világbajnokok is, akik nem voltak már annyira elhivatottak, hogy gyorsak is legyenek. Talán én vagyok az egyetlen, aki elérhető 2025-re, szóval jó helyzetben vagyok”

– reklámozta magát a kétszeres világbajnok.

Aztán sietve hozzátette, jelenleg az Aston Martin érdekli csak. „Ezzel együtt amikor majd meghozom a döntésemet arról, hogy akarok-e versenyezni a jövőben, vagy sem, elsőként és egyedüliként  az Aston Martinnal kezdek tárgyalni, mert ez jelenti számomra a prioritást.”

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

Alonso korábban már jelezte, nem gondolkodik a visszavonulásán, ám most hangsúlyozta, először a személyes döntését kell meghoznia. „Van pár dolog, amin keresztül kell mennem. Először is arról kell döntenem, hogy mit akarok csinálni a jövőben, hogy az életemet újra ennek a sportnak akarom-e szentelni még  pár éven át, amit szeretek. Szeretek vezetni, egész télen vezettem. Különböző autókat, DTM-autót, krosszautót, raliautót, gokartot. Szeretem a Forma–1-et, de általában véve vezetni szeretek. És ha nem csak a Forma–1 van, akkor találni fogok valamit, ahol elégedett vagyok, a versenyzés egy másik formáját, ahol talán több időm marad a magánéletemre is, ami szintén nagyon fontos ebben a korban. Ez egy olyan döntés, amit magamnak kell meghoznom.”

Az Aston Martin kapcsán hozzátette:

Szeretném folytatni ezt a projektet, mert szerintem nagyot léptünk előre tavaly. Sok mindent felépítettünk együtt. Itt ez az új gyár, Minden adott a jövőbeli sikerekhez, és én bízom ebben a projektben. Szóval ez élvezi nálam a prioritást, ezért mondom azt, hogy elsőként az Aston Martinnal fogok beszélni. Mert szerves részének érzem magam ennek a projektnek.”

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

„Ha nem sikerül egyezségre jutnunk, és el akarom kötelezni magam a Forma–1 iránt, tudom, hogy kiváltságos helyzetben leszek, és talán vonzó lehetek más csapatok számára a tavalyi teljesítményem és az elhivatottságom révén. És mint mondtam, csak három bajnok van a mezőnyben, és csak egy elérhető közülük…”

Alonso idén eléri a 400. F1-es versenyét, és betölti a 43-at, A korával kapcsolatban leszögezte, 2023 tapasztalatai alapján úgy érzi, még sok év lehet benne. „Ha motivált leszek, és el akarom kötelezni magam, akkor talán negyvennyolc, negyvenkilenc évesen, de talán még ötvenévesen is versenyezhetek” – hangsúlyozta, hozzátéve, mindent azonban nem akar feláldozni az életéből az F1-ért, ami maximális elköteleződést követel.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak