Musorujsag
Élő Eredmények

Az Aston Martinnál folytatja a Red Bull korábbi juniorja

Az Aston Martinnál folytatja a Red Bull korábbi juniorja

Aston Martin, The Race
A Red Bull korábbi juniorja – a bikásoktól egyébként igencsak rossz szájízzel távozó, Helmut Markót nemrég bíráló – Jak Crawford a 2024-es szezontól kezdődően az Aston Martin támogatottjaként folytatja pályafutását.

A még mindig csak 18 éves amerikai versenyző második Forma–2-es szezonjára készül, mint a mai napon kiderült, noha már nem a Red Bull, de továbbra is egy királykategóriás alakulat támogatásával: Jak Crawford az Aston Martin juniorjaként folytatja pályafutását, amit a zöldek a 2024-es F1-es autó bemutatását követően jelentettek be.

Crawford az F2-es DAMS pilótájaként képviseli majd őket a legrangosabb nevelőszériában, miközben az alakulat mindent megtesz azért, hogy felkészítése őt a következő lépésre: hozzáférést biztosít a szimulátorhoz, részt vehet a mérnöki egyeztetéseken és segítik fizikai edzéseit is.

És, ami számára talán a legizgalmasabb: Forma–1-es autóba is ülhet majd. „Nagyon örülök, hogy lehetőségem nyílik arra, hogy vezethessem az AMR22-est” – fogalmazott, szavaiból pedig arra következtethetünk, hogy az Aston Martin privát teszteket biztosít majd neki, melyeken a két évvel korábbi modellt biztosítja számára.

„Ez motivál arra, hogy keményen dolgozzak és a lehető legtöbbet hozzam ki ebből az esélyből. Alig várom, hogy elkezdjük a munkát. Főleg a szimulátorban, ahol hozzájárulhatok a csapat teljesítményéhez a versenyhétvégéken is” – emelte ki.

Jak Crawford (Fotó:: XPB)

Crawford a Red Bull akadémiájáról érkezett az Aston Martinhoz, a bikásoktól való elválása pedig nem volt olyan békés, mint a legtöbb esetben. Az amerikai (aki három évig versenyzett a Red Bull támogatottjaként előbb az F3-ban, majd az F2-ben) nemrég arról beszélt, túl nagy nyomás helyeződött rá, a programot vezető Helmut Marko elvárásai pedig sokszor irreálisak voltak.

„A legnehezebb (abban, hogy Red Bull-junior vagy) a nyomás és a nagy elvárások” – nyilatkozta a Race-nek. „Helmut bízik a versenyzőiben, de nagyon sokat vár el tőlük. Ha az ember nincs ott az F2-es paddockban és tudja, mi történik, nehéz megítélni a csapat és a versenyző teljesítményét.”

„Ez néha szerepet játszhat abban, ahogy a dolgokat látja. A fő az, hogy a legutolsó dolog, amire vágysz, egy telefonhívás Helmuttól egy gyengébb hétvége után. Egy hívás, amiben azt kéri, találkozzatok. Elfoglalt, szóval vársz rá. Ott ülsz és akkor végül a mély hangján azt mondja: szóval… aztán megkérdezi: na, mi történt?” – emlékezett vissza a nehéz pillanatokra.

„Ezek a beszélgetések rövidek és lényegre törőek. Néha brutálisan őszinte. Mondjuk így. Néha túl őszinte. Néha igazságtalan is lehet, hogy őszinte legyek. De annyira azért nem rossz. Ami engem illet, mindig nagyon-nagyon rövid volt és lényegre törő” – zárta gondolatát akkor.

Jak Crawford (Kép: Aston Martin)
Borítókép: Jak Crawford (Kép: Aston Martin)

További tartalmak