Musorujsag
Élő Eredmények

Nincs megkötve a „zseniális srácok” keze, Gasly örül az új sprintszabályoknak

Nincs megkötve a „zseniális srácok” keze, Gasly örül az új sprintszabályoknak

Autosport
Az Alpine versenyzője, Pierre Gasly üdvözölte a sprintfutamokkal, a sprinthétvégékkel kapcsolatos szabályváltozást mondván, azzal lehetőséget teremtettek a csapatok „zseniális srácainak” arra, hogy többet dolgozzanak a beállításokon.

Tavaly több kritika is érte a sprinthétvégékre vonatkozó szabályokat, miután az első és egyetlen szabadedzés után életbe lépett a parc fermé időszak, ami a pénteki és a szombati időmérőre valamint a sprintre majd a nagydíjra is vonatkozott. Vagyis ha valaki hibázott a beállításokkal, az jóformán a hétvége egésze alatt itta annak a levét.

Az új formátumban az első edzés után életbe lépő parc fermé a sprintkvalifikációra és a szombati futamra vonatkozik, majd a csapatok változtathatnak a szombati időmérő és a futam előtt, melyekre már egy második parc fermé időszak vonatkozik.

A változtatás valószínűleg pozitív fogadtatásra lel majd a csapatok és a versenyzők körében is. Az Alpine pilótája, Pierre Gasly már most jelezte, örül a módosításnak. „Szerintem (ez a változtatás) nagyszerű!” – nyilatkozta a francia az Autosportnak. „Egyértelmű, hogy ez hiányzott (az eddigi sprinthétvégékből).”

Pierre Gasly (Fotó: Alpine)

„Tavaly a csodálatos, zseniális srácainkkal úgy zártuk a pénteket, hogy megtiltották nekik, hogy az autóhoz nyúljanak. Pedig ezért fizetik őket, ők ebben a legjobbak. Kicsit szomorú volt, mert egy kicsit többet kell tenniük annál, hogy meghúznak pár csavart és beállítják a guminyomást” – folytatta.

A Forma–1 a mérnöki tudományok csúcsa és nagyszerűnek tartom, hogy továbbra is lehetőséget adnak nekik arra, hogy a hétvégék során folyamatosan javíthatnak az autón” – emelte ki, majd elárulta, szerelői és mérnökei is csalódottak voltak a tavalyi sprinteken, amiért nem változtathatnak az autón, pedig voltak ötleteik.

„Nem volt idő kipróbálni több beállítást. Egy óra gyakorlás nem elég, be voltunk korlátozva. Szóval mindig szimulátoron kellett dolgozni. Ha rájössz, hogy rossz beállítással kezdted a hétvégét, kevés idő volt a reakcióra. Sportszempontból ez volt a helyes döntés” – zárta gondolatát.

Esteban Ocon, Pierre Gasly és Jack Doohan (Fotó: Alpine)
Borítókép: Pierre Gasly (Fotó: XPB)

További tartalmak