Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso: Akár 50 éves koromig az F1-ben maradhatnék

Alonso: Akár 50 éves koromig az F1-ben maradhatnék

Reuters, Autosport, Racefans, AS
Mielőtt eldöntené, hol folytatja, Fernando Alonso arról szeretne dönteni, meddig akarja folytatni az F1-es pályafutását. Elmondása szerint akár 50 éves koráig is bírná – de megéri-e az áldozatot?

Slágertéma mostanság Fernando Alonso kapcsán a Mercedeshez szerződés lehetősége, ám a spanyol versenyző az Aston Martin hétfői bemutatója előtt hangsúlyozta: egyelőre még arról sem hozott döntést, folytatni kívánja-e a Forma–1-es pályafutását, és ha igen, mennyi ideig.

A kétszeres világbajnok 23 évvel ezelőtt, 2001-ben mutatkozott be a száguldó cirkuszban, és a mostani a 21. királykategóriás szezonja lesz. Az év során az F1 történetének első versenyzőjeként át fogja lépni a 400 versenyes határt, és teszi mindezt egy rekordhosszú, 24 versenyes évben, ami jelzi, a naptár egyre hosszabb és ezzel egyre megterhelőbb.

„Először is döntenem kell arról, hogy mihez akarok kezdeni a jövőben, hogy elkötelezem-e magam újra további pár évre a sport iránt, amit szeretek. Szeretek vezetni, egész télen vezettem. Különböző autókat, DTM-autót, raliautót, gokartoztam. Szeretem a Forma–1-et, de általában véve is szeretek vezetni. Szóval nemcsak a Forma–1 van, más versenyzési formával is lehetek boldog, miközben az talán több szabadidőt hagy a magánéletemhez, ami szintén nagyon fontos ebben a korban” – hangsúlyozta Alonso.

Szavaiból az derül ki, hogy nem biztos még a dolgában. Miközben kiemelte, jelenleg nagyszerűen érzi magát, hangsúlyozta, nem mindegy, hogy így fogja-e érezni menet közben is.

„Jelenleg rendben vagyok, de az első három-négy-öt verseny után – és a sok nehéz utazás, Bahrein, Szaúd-Arábia, Ausztrália, Japán és Kína között gyilkos lesz – le fogok ülni, és el fogom dönteni, hogy megéri-e vagy sem még egy évig vagy pár évig ezt csinálni.”

Hangsúlyozta, a kérdést nem az jelenti, képes-e tovább csinálni ezt, hanem az, képes-e továbbra is ilyen magas szinten folytatni. „Meg kell hoznom ezt a döntést. Át kell gondolnom, és el kell köteleznem magam egy csapat iránt. Biztosítanom kell, hogy a következő években az időm száz százalékát ennek a csapatnak szenteljem. Amint meglesz ez a döntés, le fogok ülni az Aston Martinnal, és el fogom mondani nekik, hogy meghoztam ezt a döntést.”

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

 

Élete formájában – akár 50 évesen is az F1-ben?

Alonso idén tölti be a 43-at, így érthető, hogy újra és újra a korával kapcsolatban faggatják. Tavaly hangsúlyozta, nem érzi hátránynak, hogy már negyvenen túl jár, csak a tapasztalatának előnyeit látja. Elmondása szerint idén jobb fizikális állapotban van, mint valaha, és ezt a különböző erőnléti tesztjei is igazolták a télen.

„Fittebb vagyok, mint valaha. A minden évben teljesített fizikai teszteken elért számok a legjobbak voltak. De kicsit másképp edzettem idén. Egy táplálkozási szakértőt is felvettünk a csapatba, és kicsit változtattunk a szemléletmódon, a testem felkészítésének módján. Minden, amit az életemben teszek, és minden, amit az utóbbi pár hónapban csináltam, arról szólt, hogy jobban felkészüljek, mint valaha, mert nagyon hosszú szezon lesz. És arra is fel kellett készülnöm, hogy ha folytatni akarom, akkor jobb legyek, mint valaha” – fogalmazott.

A tavalyi tapasztalatai és az idén elért számok alapján Alonso hiszi, hogy az életkora és a fizikai állapota még sokáig nem lesz igazi akadálya a folytatásnak.

„Pár évvel ezelőtt azt mondtam volna, hogy talán negyvenkét vagy negyvenegy év a határ. Miután láttam magam tavaly, hogy mennyire motivált voltam és milyen jól teljesítettem, azt gondoltam, talán még versenyezhetek pár további évig.”

„A télen felülmúltan a várakozásokat az erőnléti tesztjeimmel és mindennel, amit csináltam. Szóval azt mondanám, hogy ha motivált vagy, és ha kész vagy elkötelezni magad, akkor talán negyvennyolc, negyvenkilenc, de akár ötven éves korodig is csinálhatod”

– vélekedett a kétszeres világbajnok.

 

Mindent az F1-ért – akarat kérdése

Ezek alapján úgy tűnik, Alonsónál megálljt inkább a szív és az érzések parancsolhatnak az F1-es folytatásnak. A spanyol sokat is emlegette a versenynaptár hosszát, a sok utazást és a családtól távol töltött idő dilemmáját.

„Ez a huszonegyedik szezonom az F1-ben. Az életemből huszonnégy évet szenteltem ennek a sportnak, aminek örülök, jól van így.”

„Folytathatom még pár évig, de nem tudom, hogy fogok-e versenyezni ötvenéves koromig egy ilyen embert próbáló versenynaptár mellett. Nem a képességeken múlik, hanem azon, hogy az életben vannak más dolgok is, amikre kíváncsi vagyok.”

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

Kiemelte, ő csakis úgy látja értelmét a folytatásnak, hogy mindent belead. „Ha elkötelezem magam egy projekt mellett a következő évre vagy évekre, mindenekelőtt készen kell állnom arra, hogy tényleg elkötelezzem magam iránta.”

„Nem fogok csak úgy szórakozásból versenyezni a Forma–1-ben még pár évet. Nem az a fajta versenyző vagyok, nem az a fajta ember. Ha folytatni akarom, akkor azért, mert tudom, hogy kétszáz százalékot adhatok a csapatért a pályán.”

„A szimulátoros munka során, a marketingmunka során, hogy szállítsam az eredményeket a pályán. Erre készülök abban az esetben, ha folytatni fogom a versenyzést, és ha versenyezni akarok. Meglátjuk, mik lesznek a lehetőségeim.”

Alonso a folytatás kapcsán tehát még bizonytalan. Abban viszont már most biztos, hogy ha folytatni fogja, akkor az elsőbbség a jelenlegi csapatáé. „Az elsődleges számomra az Aston lesz, velük fogok leülni. Ők adták meg nekem ezt a lehetőséget tavaly, csatlakozhattam a szervezetükhöz, és nagyon büszkén vagyok a tagja ennek. Az új gyárral és mindennel, ami itt zajlik, nagyszerűnek látom a csapat jövőjét, és szeretnék minden lehetőséget felmérni ahhoz, hogy még évekig itt versenyezhessek.”

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak