Musorujsag
Élő Eredmények

Erősebb biztonság autót vet be az Aston Martin

Erősebb biztonság autót vet be az Aston Martin

Motorsport
Az Aston Martin a 2024-es szezontól kezdődően egy, a korábbinál lényegesen erősebb biztonsági autót biztosít a Forma–1 számára. Ezt a bahreini tesztet megelőzően próbálták ki, élesben pedig Szaúd-Arábiában vetik majd be, amennyiben szükség lesz rá.

A 2021-es szezon óta két gyártó „szállít” biztonsági autót a Forma–1 számára: a Mercedes, ami hosszú évek óta partnere a királykategóriának, valamint az Aston Martin, ami abban a szezonban csatlakozott a csillagosokhoz. A két cég minden évben „felosztja” a helyszíneket egymás között, többek között kereskedelmi szempontokat is figyelembe véve.

Ami az autókat illeti, a Mercedes egy 720 lóerős AMG GT-t biztosít az F1-nek, az Aston Martin pedig egy Vantage F1 Editiont, ami 200 lóerővel gyengébb, kevesebb leszorítóerőt termel és 45 kilóval nehezebb is, mint „kollégája.”

A zöldek autóját kritika is érte már amiatt, hogy lassabb, mint a Mercedes. A már háromszoros világbajnok Max Verstappen a 2022-es Ausztrál Nagydíj hétvégjén egészen egyszerűen „teknősnek” nevezte azt, ez a becenév pedig rá is ragadt az autóra. A holland később kifejtette, a Mercedes autója gyorsabb az extra aerodinamikai elemek miatt és több tapadást is biztosít.

Az Aston Martin biztonsági autója a 2023-as Szingapúri Nagydíjon (Fotó: XPB)

Az Aston Martin most reagált a kritikára! A 2024-es szezonra ugyanis egy továbbfejlesztett Vantage-modellel készül. A cég átdolgozta a karosszériát valamint a hűtőrácsot is, valamint az autó teljesítményét is növelte 150 lóerővel.

Az új modell tehát 656 lóerős lesz, azaz teljesítmény tekintetében közelebb áll majd a Mercedes autójához, sőt, aerodinamikai tekintetben is, hiszen ezen a modellen is megjelentek a Verstappen által hiányolt elemek. A gépet a bahreini teszt kezdete előtt vitték pályára, „terepmintás” (nem végleges) festéssel.

A Motorsport úgy tudja, az új Aston Martin először a Szaúd-arábiai Nagydíjon áll munkába – tesztköröket biztosan teljesít majd, ahogyan azt minden hétvégén tenni szokta, és ha kell, természetesen a futamon is pályára gurul.

Fotó: XPB
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak