Musorujsag
Élő Eredmények

Az RB jelezte, az alkatrészek vásárlása illik az F1 választott irányához is

Az RB jelezte, az alkatrészek vásárlása illik az F1 választott irányához is

RN365
Az RB csapatvezetője, Laurent Mekies is reagált a McLaren ügyvezetőjének, Zak Brownnak a megjegyzéseire, miután az amerikai az utóbbi időben többször jelezte, aggódik az istálló és a Red Bull szoros együttműködése miatt.

A McLaren főnöke a 2023-as szezon vége óta több nyilatkozatában is hangot adott aggályainak azzal kapcsolatban, hogy a Red Bull anyacége két F1-es istállót is birtokol, a címvédő pedig ismét szorosabbra fűzi együttműködését a jelenleg RB néven futó alakulattal. Kiemelte, a legtöbb profi sportban az, hogy egy tulajdonos két istállót is futtat, tiltott.

Megjegyzéseit Bahreinben, a csütörtöki tesztnap hivatalos sajtótájékoztatóján a Red Bull részéről Christian Horner kommentálta, mondván, a bikások ahelyett, hogy kritikákkal bombázzák őket, inkább dicséretet érdemelnének azért, hogy két istállót is életben tartottak a nehéz időkben is.

Az RB-t képviselő Laurent Mekies is reagált Brown megjegyzéseire: ő arról beszélt, hogy csapata egyrészt a szabályoknak megfelelően jár el, másrészt pedig az, hogy alkatrészeket vesz át a Red Bulltól, illik az F1 által választott irányvonalhoz is. „Vannak szempontok és itt van Zak állítása is. Egyértelmű, hogy vannak szabályok és tanácsok a szabályokkal kapcsolatban” – kezdte.

Laurent Mekies (Fotó: XPB)

„Jó emlékezni arra is, miért van olyan szabály, ami lehetővé teszi a csapatok számára, hogy megosszák az alkatrészeket. Ennek két fő oka van. Az első az, hogy sportként szorosabb mezőnyt akartunk, kisebb különbséget a győztes és az üldözők között” – mutatott rá.

„Ennek érdekében lehetővé tették bizonyos komponensek megosztását, hogy elkerüljék a nagyobb szakadékok kialakulását a mezőny eleje és vége között. Ha megnézzük a tavalyi végeredményt és összeadjuk az utolsó négy csapat pontjait, akkor sem érjük el azt a mennyiséget, amit az Alpine szerzett és amivel hatodik lett” – érvelt tovább.

„Szóval, ha a bajnokságot nézzük, látható, hogy még mindig nagy a különbség. A másik ok az, hogy annak, aki szeretné, fenntarthatóbb üzleti modellt kínálunk. Igen, kereskedelmileg jó pozícióban vagyunk, és fantasztikus dolog az F1-be invesztálni” – folytatta.

„De nem felejthetjük el azt az egyszerű tényt, hogy a legtöbb részvényes pénzt pakol a csapatokba. Ők befektetnek. Mielőtt fognánk és eltávolítanánk a fenntartható üzleti modellt, képet kell alkotnunk arról, hogy hosszabb távon mit teszünk ezért a sportágért. Mondjuk a következő néhány évben” – zárta gondolatát a csapatvezető.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak