Musorujsag
Élő Eredmények

Schumachert figyelte, utána csinálná – Hamilton a Ferrari-kihívásról és a csapatváltásról beszélt

Schumachert figyelte, utána csinálná – Hamilton a Ferrari-kihívásról és a csapatváltásról beszélt

Auto Motor und Sport, Racing News 365, The Athletic
Először beszélt a nyilvánosság előtt Lewis Hamilton a Ferrarival kötött szerződéséről és a csapatváltásáról. Gyerekkora óta foglalkoztatta a gondolat, hogy vörösben versenyezzen, a célja pedig, hogy olyasmit vigyen véghez, amit Michael Schumacher.

Ezúttal nem volt kibúvó. Lewis Hamilton és a Mercedes sokaknak csalódást okozott a média képviselői közül a múlt héten tartott autóbemutatón, melyen a megszokott ellentétben nem tartottak külön sajtótájékoztatót, így nem volt lehetőség a ferraris szerződéséről faggatni a hétszeres világbajnokot. A brit a csapatváltásról tett február eleji bejelentésekor csak  röviden köszönetet mondott a Mercedesnek, másnap pedig egy hosszabb Instagram-posztban indokolta döntését, ám a nyilvánosság előtt azóta sem beszélt arról, miért lép ki a Mercedes-szerződéséből, és miért a Ferrarit választotta 2025-re.

Bahreinben a teszt pénteki zárónapjának közepén Hamilton hivatalos volt a sajtótájékoztatóra, melyen már nem kerülgethette a forró kását. Érkeztek is sorra a Ferrarival és a váltásával kapcsolatos kérdések…

Az egyik legérdekesebb kérdés a döntése kapcsán, hogy mi változott. Hamilton korábban arról beszélt, hogy élete végéig kész elkötelezni magát a Mercedes iránt, és a múlt augusztusban aláírt kétéves megállapodása is azt sugallta, fel sem merül benne a váltás gondolata.

„Nyáron aláírtam a hosszabbítást. Akkoriban tényleg a Mercedesnél képzeltem el a jövőmet.  De aztán újév táján megnyíltak új lehetőségek, és úgy döntöttem, élek velük”

– magyarázta a hétszeres világbajnok.

„Ez volt életem legnehezebb döntése. Huszonhat évig voltam a Mercedesszel, támogattak, és hihetetlen utazás volt ez velük. Történelmet írtunk a sportban, büszke vagyok arra, amit a Mercedesszel elértünk. Viszont úgy éreztem, hogy eljött az ideje, hogy új fejezetet nyissak.”

Fotó: XPB

 

Elképzelni, milyen Michael Schumachernek lenni…

Elmondta, a Ferrari régóta vonzó lehetőség volt számára, már gyerekkorában is. És szavaiból kiderült, nem áll nagyon távol a valóságtól, amkor párhuzamba állítják Michael Schumacherrel, és arról találgatnak, utána tudja-e csinálni a Ferrarinál.

„Ahogy minden versenyző, fiatalon én is figyeltem Michael Schumachert a fénykorában. Ilyenkor persze, hogy elgondolkodik az ember, milyen lenne egyszer vörösben versenyezni. Emellett látod a szurkolók tengerét az Olasz Nagydíjon, és félve tiszteled őket. A csapat nem volt túl sikeres Michael óta, 2007 óta.”

„Amikor a számítógépen Forma–1-es játékkal játszottam, mindig Michaellel voltam. Szóval egyértelműen egy álmom volt ez, és igazán izgatott vagyok miatta.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hamiltont megkérdezték, tanulja-e már az olasz nyelvet… „Az évek során semmilyen más nyelv tanulására nem volt időm. De természetesen fogok próbálkozni. Amikor Olaszországba jártam gokartozni, felszedtem pár kifejezést, és remélhetőleg hamar előjön majd” – felelte.

Azt is elmondta, hogy bármit is találgatnak erről, valójában még sosem járt Maranellóban. „Még nem. Az első Ferrarimat 2010-ben vettem, önmagamnak ajándékként. De aztán el is adtam. Amikor a Mercedeshez mentem, azt gondoltam, hogy nem mutatna túl jól…” – mondta, némiképp ellentmondva Piero Ferrarinak, aki pár hete egy maranellói találkozásukról mesélt, melynek során Hamilton utalást tett neki arra, hogy érdekelné egy ferraris lehetőség.

Kapcsolódó tartalom

 

Vasseur nélkül nem került volna a Ferrarihoz

Hamilton a következő évtől újra együtt dolgozhat Frédéric Vasseurrel, akinek csapatában az F1 előtt versenyzett és bajnokságokat nyert. A franciának többek szerint kulcsszerepe volt abban, hogy aláírt Maranellóba.

Frédéric Vasseur és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

„Nagyszerű a kapcsolatom Freddel. Nála versenyeztem az F2-ben, elképesztő sikereket értünk el az F3-ban, aztán a GP2-ben is. Ez rakta le a kapcsolatunk alapjait. És azóta kapcsolatban maradtunk.”

„Nagyszerű csapatvezetőnek tartottam, és aztán az F1-be jött, ami nem érdekelte őt akkoriban. Igazán klassz volt, amikor az Alfa Romeóhoz került. Aztán amikor megkapta a munkát a Ferrarinál, örültem neki. Egyszerűen csak kedvező volt a csillagok együttállása, és ez nem történt volna meg nélküle. Hálás vagyok ezért, és izgatottan várom, min dolgozik ott”

– mondta a franciáról.

Hogy nem szívesen beszél a csapatváltásáról, azt Hamilton az elmúlt három hét hallgatásával már egyértelművé tette. Most is kiemelte, egyelőre 2024-re és a Mercedesszel előttük álló utolsó közös szezonra fókuszál. „Ez a fejezet még nem zárult le. Továbbra is száz százalékig azon vagyok, hogy a legjobbat nyújtsam idén ezért a csapatért. Próbáljuk szépen lezárni, ez a nagy célom a csapattal, és megbízom mindenkiben a csapatnál. Amit eddig elértünk, az nagyszerű, és igazán remélem, hogy valahogyan sikerül eltüntetnünk a hátrányunkat a Red Bull-lal szemben.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak