Musorujsag
Élő Eredmények

Sok jót mondott a Ferrariról Leclerc – „De ez még nem jelent sok győzelmet”

Sok jót mondott a Ferrariról Leclerc – „De ez még nem jelent sok győzelmet”

F1
Össze sem hasonlítható a Ferrari 2024-es helyzete a 2023-assal Charles Leclerc szerint, ám hangsúlyozta, az önmagukhoz mért nagy előrelépés még nem garancia a sikerre.

Csütörtökön és pénteken is a Ferrari versenyzői jegyezték a legjobb köridőket a bahreini teszten. Az összesítésben is a vörösök végeztek elöl: Carlos Sainzé a hét legjobb eredménye, Charles Leclerc 0,4 másodperccel követi őt a pénteki körével. George Russellt azonos gumin (4-es keverék) múlták felül, a Red Bullokat viszont eggyel puhább keveréken, ami némiképp torzítja a képet.

A legfontosabb céljukat ugyanakkor máris elérték: az SF-24-es autó egy jól vezethető, kiszámítható, kiegyensúlyozott autó lett, vagyis éppen az ellentéte az elődjének.

Kapcsolódó tartalom

„A szimulátorban teljesített első körtől úgy éreztem, hogy könnyebb vezetni az autót szélben. A pályán is ez a helyzet. Az első körtől jó volt érzésre. Sikerült egyből kiegyensúlyozottnak lennünk, és ez a versenytempón is segít” – jelentette ki Charles Leclerc.

Megjegyezte:

„A tavalyi volt a valaha volt legrosszabb tesztem az egész pályafutásom során. Idén sokkal jobb.”

„Emlékszem, a tavalyi tesztet úgy zártuk, hogy nagyon-nagyon nehéz volt megérteni, milyen irányt kéne vennünk a fejlesztéssel, mert az autó annyira kiszámíthatatlan volt. Nagyon nehéz volt meglátni a fő gyenge pontokat. Az idei nagyon más helyzet. Pontosan tudjuk, hogy min kell javítanunk, mik a fő gyengeségei az autónak, és ez reményt ad az autó fejlesztése szempontjából.”

Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Mindez azonban csak a múlt évi helyzetükhöz képesti előrelépés. Leclerc rámutatott, közben a Red Bull is javult.

„A vezethetőség és a versenyképesség két külön dolog. Tavaly sokat küszködtünk a kiegyensúlyozottsággal, mert az autó egy kissé kiszámíthatatlan volt, amikor volt egy kis szél. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy sok versenyt fogunk nyerni ennek köszönhetően, és nem jelenti semmit a Red Bullhoz viszonyítva.”

„Még sok a teendőnk, és jövő pénteken meglátjuk, mennyire vagyunk versenyképesek. Mindenesetre bizakodom, egyértelmű előrelépést tettünk a gumikezelés terén, hiszen amikor használt gumit tettünk fel, az autónk gyengeségei jobban előjöttek, jobban érezted őket. A mostani autóval ez sokkal jobb lehet.”

Az is fontos Leclerc szerint, hogy a pályán azt kapták, amit a szimulátor és a szimulációk alapján vártak. „Végigcsináltuk a programunkat, nem voltak komoly problémáink. Az első jó hír az, hogy nem értek minket meglepetések. Mindent, amit vártunk az autótól, a valóságban a pályán is megkaptunk. Ez azért jó, mert segít az autó szimulátoros fejlesztésében. Mindennek van értelme.”

„Hogy mennyire vagyunk versenyképesek, azt nehéz átlátni egyelőre. A megérzésem az, hogy a Red Bull még mindig elég szép előnyben van. De sokkal jobb alapokkal rendelkezünk, mint tavaly” – összegzett a monacói.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

További tartalmak