Musorujsag
Élő Eredmények

Vége Norris tesztjének: ígéretes, de vannak gondok a McLaren autójával

Vége Norris tesztjének: ígéretes, de vannak gondok a McLaren autójával

McLaren, Motorsport
Jó, de egyelőre megbízhatatlan a McLaren autója. Lando Norrisnak 20 pénteki körrel véget is ért a bahreini tesztje.

A teljesítmény szempontjából ígéretesen alakult a McLaren előszezoni tesztje Bahreinben, de a csapatot nem kerülték a problémák. A zárónap Lando Norris számára szomorú fordulatot vett, miután jó időre elnyelte a garázs.

A brit autóján kuplungprobléma lépett fel, és mivel elhúzódott a javítás, a csapat a hírek szerint úgy döntött, nem erőlteti Norris visszatérését, a javítás után már Oscar Piastri fog ülni az MCL38-ban.

Norris mindössze 20 kört teljesített a bő egy órás piros zászlós megszakítást is hozó tesztnapon. Legjobb ideje 1:32,108 másodperc lett, amivel 11 óra után az ötödik helyen állt.

A McLarennek a mostani nem az első problémája Bahreinben, és bosszantó lehet számukra, hogy más-más területeken ütik fel a fejüket hibák. Csütörtökön üzemanyag-szivárgás hátráltatta őket, akkor is sok időt vesztegettek el.

Lando Norris (Fotó: XPB)

Az autójuk ugyanakkor nem tűnik lassúnak, és mint arra Andrea Stella csapatfőnök rávilágított, ez még csak egy kezdetlegesebb verzió, az első pár futam után érkezni fognak az első komoly fejlesztéseik is, amik máris sokat ígérnek.

„Úgy érzem, bizonyos gyenge pontjainkon sikerült javítanunk. Például elégedettebbek vagyunk a hátsó tengely tapadásával, amin dolgozni akartunk. Összességében is jobb az autó tapadása”

– mondta az olasz. „Vannak területek, amiken még mindig javítanunk kell. A teljesítményjavításra a legjobb lehetőséget még mindig a tapadás kínálja. Nem arról van szó, hogy javítanod kell megoldásokon, egyszerűen csak növelned kell az autó tapadását, ami főként az aerodinamikai teljesítményen keresztül lehetséges.”

„Van még tér a javításra, mechanikus szempontból is. És a gumikezelés tekintetében is. Ez a három terület az, amin fejlesztéseket tervezünk a szezon során” – bocsátotta előre.

Lando Norris (Fotó: XPB)

Kiemelte, jó hír, hogy az autó az előzetesen vártnak megfelelően teljesít. „Az autó jó alap a fejlesztéshez, és előrelépés a múlt évi autóhoz képest. De sok autó fejlődött, ami természetes. Mindenki minden héten talál valamit a fejlesztés során. A jelek szerint van egy autó, amely nagyot lépett előre, és ez sajnos már eleve a leggyorsabb autó volt. Az üldözők csapatában már tavaly is igen szoros volt a küzdelem, és úgy fest, idén még szorosabb lesz” – jósolta, leggyorsabb autóként a Red Bullra célozva.

Hozzátette, a McLarenben idén is komoly fejlesztési potenciált lát. „A háttérben a fejlesztés során látjuk, hogy elég komoly potenciál vár még kiaknázásra, és nem volt annyi időnk, hogy ezt már a bemutatott autónál megtegyük. De hiszünk a fejlesztéseinkben” – mondta Stella.

Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak