Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso „irreálisnak” tartja, hogy idén is dobogóval nyissa évét az Aston Martin

Alonso „irreálisnak” tartja, hogy idén is dobogóval nyissa évét az Aston Martin

Motorsport-Total, Autosport
Miközben a csapat vezetői elégedettek a tesztekkel és a téli előrelépéssel, Fernando Alonso szerint nem reális azt várni, hogy 2023 után idén is dobogóval indítsa az évet az Aston Martin Bahreinben.

Egy éve ők szolgáltatták a nagy meglepetést. Azok után, hogy 2022-t a konstruktőri hetedik helyen zárta, az Aston Martin a múlt szezon előtt remek tesztet produkált Bahreinben, majd Fernando Alonsóval egy erőből megszerzett harmadik helyet ünnepelt. Hogy ez nem a véletlen műve volt, azt később a további futamok is bizonyították: az év első 8 versenyén 6 dobogós helyezést szereztek.

Idén a bahreini teszten kevésbé volt feltűnő a zöld csapat. Az autójuk nem tűnt problémásnak, megbízhatóan körözött a három nap során, ám igazán nem is emelkedett ki a mezőnyből. A csapat visszafogottan értékelte az AMR24-est, ám Mike Krack csapatfőnök és Dan Fallows technikai igazgató is az előrelépésekről és elért célokról beszélt.

„Noha a mostani egy továbbfejlesztett változata a tavalyi autónak, komoly javulást akartunk vele elérni a tél folyamán. És láttuk is ezt az előrelépést. Ezzel elégedettek vagyunk” – jelentette ki Fallows. „Nagy hangsúlyt fektettünk a télen a vezethetőségre és a jó egyensúlyra. Egészen elégedettek vagyunk a jelenlegi helyzettel. Van még min javítani, és dolgozunk is ezen, de a három nap teszt során sok mindent elértünk, sok mindent teszteltünk, és egészen elégedettek vagyunk az eredménnyel.”

Krack eközben úgy fogalmazott, szinte már túl simán alakult számukra a teszt. „Nagyon-nagyon jó teszt volt, egészen elégedettek vagyunk. Az autó jó állapotban érkezett, minőségi alkatrészekkel álltunk elő” – mondta a csapatfőnök.

Dan Fallows (Fotó: Aston Martin)

 

Alonso nem számít dobogós évkezdésre

Versenyzője, Fernando Alonso eközben inkább óvatosan fogalmazott, és jelezte, nem számít arra, hogy olyan látványos eredménnyel indítják az idényt, mint tavaly.

„Ez szerintem pillanatnyilag irreális” – mondta, amikor a dobogós esélyekről kérdezték.

Hozzátette, az AMR24 egyértelműen jobb autó az AMR23-nál. Csak abban nem biztos, hogy az erősorrendben is előreléptek vele. „Jobbnak érzem a teljesítményt, főleg a gyors kanyarokban. Nagyobb a leszorítóerő, a tapadás. És a féktávokon is előrelépést jelent az autó a tavalyihoz képest. A szenzorok is azt mutatják, hogy nagyobb a leszorítóerőnk és a tapadásunk, és ezek mind jó előjelek.”

„Fogalmunk sincs, hogy állunk, nem tudjuk, mit csinálnak a többiek. Az autó előrelépést jelent, de normál esetben ezt mindenki elmondhatja a télen. Meglátjuk, mekkorát javultak a többiek.”

„Nincs kristálygömböm. Csak az adatokat látom, és az adatok azt mondják, hogy az idei autó jobb a tavalyinál. Ha viszont két tizeddel gyorsabb, míg a többiek egy másodpercet találtak, akkor nyolc tizedes hátrányban vagyunk. Ezekre a kérdésekre csak jövő héten kapunk választ.”

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

 

Idén nehéz lesz meglepetést okozni

Alonso rámutatott, idén az elvárások szempontjából is más az Aston Martin helyzete: a tavalyi sikereik után mindenki többet vár tőlük, és ha jól is szerepelnének, az már nem bírna olyan meglepetésértékkel, mint 2023-ban.

„Idén talán nem vagyunk olyan gyorsak, mint a múlt évben, ráadásul most jobban figyelnek ránk és nézik, hogy gyorsak vagyunk-e vagy sem. Szóval nehezebb lesz így meglepetést okozni. De mindent megteszünk.”

„Huszonnégy verseny lesz, és egy kicsit kiegyensúlyozottabbnak kell lennünk, mint tavaly. Következetesebbnek kell lennie az autónak, és gyorsabban kell fejlesztenünk. Ez a természetes lépés egy olyan csapattól, amely a jövőben világbajnok akar lenni.”

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

 

Fittebb, mint valaha, de ezzel 2016-ban sem jutott messzire

A kétszeres világbajnokon aligha fog múlni. Alonso már a bemutatójukon elmondta, jobb fizikai állapotban van, mint valaha. Ez azonban szerinte önmagában semmit sem ér. „Jobban érzem magam, mint valaha. Testileg, de mentálisan is. Készen állok az idei kihívásra. De 2016-ban is rendkívül fitt voltam, boldog, motivált, és szereztem tizenöt pontot… Ebben a sportban nem mindig az számít, hogy hogy érzed magad és mit teszel.”

„Szerintem nagyon szoros lesz. Az egész mezőny két-három tizeden belül lesz, szóval előfordulhat, hogy dobogóért harcolsz, vagy talán a Q1-ben kiesel. Ez elég nagy nyomást jelent” – bocsátotta előre Alonso.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak