Musorujsag
Élő Eredmények

Vezetőváltásra készül az Audi – gondok az F1-es projektjük körül?

Vezetőváltásra készül az Audi – gondok az F1-es projektjük körül?

Motorsport-Total
Fontos személyi változás várható a Forma–1-be tartó Audinál, ami erősítheti a németek F1-es projektje körüli bizonytalanságot.

Csak 2026-tól válik az Audi gyári csapatává a Sauber, ám a háttérben már jó ideje együttműködnek, és készülnek az új szabályrendszerre. A felkészülés a jelek szerint nem zavartalan, és egyre inkább úgy fest, nem ok nélkül suttognak belső problémákról.

Az F1-es projekt legnagyobb támogatója, Markus Duesmann már a múlt nyáron távozott az elnökségből, utódja, Gernot Döllner kapcsán pedig jó ideje suttogják, hogy nem olyan elkötelezett híve a költséges programnak. Múlt ősszel felül is vizsgáltatta azt, ám végül jelezte, az Audi továbbra is elkötelezett az F1 iránt.

Most további változásról érkeznek hírek. A héten elsőként a német Bild számolt be arról, hogy Döllner megválik az Audi (a teljes cég) fejlesztési igazgatójától,  Oliver Hoffmantól, aki az F1-es motorprogramjukért is felel. A szakember tavaly hosszabbította meg a szerződését öt évvel, ám már akkoriban pletykálták, hogy elveszítheti állását. A hírek szerint Hoffmann és Döllner között eleve vannak nézeteltérések, és az sem erősíti a helyzetét, hogy az irányítása alatt tervezett modellek eladása nem úgy megy, ahogyan a cég várta.

Az Audi elnöksége csütörtökön ülésezett, az anyacég Volkswagené márciusban fog – ekkor mondják ki az utolsó szót Hoffmannról.

A hírek szerint a szakembert nem küldenék el a cégtől, hanem az F1-es csapatnál szánnának neki szerepet. Hogy milyet, az már más kérdés, hiszen az Audi csapatának ügyvezető igazgatója Andreas Seidl, aki a Sauber-csapatot és az Audi motorprogramját fogja össze.

Oliver Hoffmann és Markus Duesmann (Fotó: XPB)

F1-es szempontból talán nem tűnik nagy horderejűnek a küszöbön álló változás, ám tartja magát a pletyka, hogy a márka F1-es felkészülése nem a tervek szerint halad.

Seidlnek egyfelől nehézséget okoz a szakemberek toborzása a csapat svájci elszigeteltsége miatt. Emellett az Audi beruházásai is lassan haladnak. Amennyiben most Hoffmant is fölé helyeznék, a Motorsport-Total forrásai szerint az sem kizárható, hogy Seidl inkább a távozás mellett dönt. A lap máris megjegyezte: amennyiben a Red Bull utódot keresne Christian Horner számára, Seidl remek jelöltjük lehetne…

Döllner a lap szerint továbbra sem elkötelezett rajongója az F1-es programjuknak, és akár a Sauberben szerzett részesedésük továbbadására is nyitott lenne, ha lenne megfelelő jelentkező, és mindezt úgy tehetné meg, hogy az Audi sem anyagi, sem az imázs terén nem szenvedne kárt.

Bárhogy is alakul, a bizonytalanság már önmagában rontja az Audi helyzetét, hiszen a sok negatív pletyka sem növeli az F1-es csapat vonzerejét. És ez nemcsak a neves mérnököket riaszthatja el, hanem a jó versenyzőket is, mint amilyen a karikásokkal hírbe hozott Carlos Sainz. A Ferrarit év végén elhagyó spanyol már jelezte, a következő három-négy évre keres magának egy ígéretes projektet, amivel bajnok lehet. Amennyiben az Audiban nem látja erre a potenciált…

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak