Musorujsag
Élő Eredmények

A világ leggyorsabb drónja üldözi Verstappent (videóval)

A világ leggyorsabb drónja üldözi Verstappent (videóval)

Red Bull
Látványos videót osztott meg a nyilvánossággal a Red Bull Forma–1-es csapata: ezen Max Verstappen látható a 2024-es autó silverstone-i bejáratásán, mégpedig a „világ leggyorsabb drónjának” felvételein.

Az éppen aktuális autók bejáratásáról készült videók „szezonja” (ha lehet így fogalmazni) általában az első tesztnappal véget ér, a gyakorláson ugyanis az egész mezőny megfigyelhető mozgás közben és az F1 hivatalos stábja rengeteg „látványos” (a csapatokénál általában részletgazdagabb) felvételt közöl az új modellekről. A Red Bull mégis magára tudta vonni a figyelmet egy bejáratásról készült videóval.

A csapat még a 2024-es autó leleplezése előtt, a Brit Nagydíjnak otthont adó silverstone-i pályán próbálta ki először az RB20-ast egy forgatási nap keretén belül. Most az is kiderült, hogy a címvédő csapat odatette magát a forgatást illetően is.

Kép: Red Bull

Verstappen egyik köréről ugyanis a „világ leggyorsabb drónjával” készítettek felvételeket. Annak érdekében, hogy ez megvalósítható legyen a csapat összefogott egy profi drónkészítő gárdával, akik létrehozták egyedi szerkezetüket, ami lépést tudott tartani az RB20-assal. A drónt Ralph Hogenbirk pilóta reptette a forgatási napon.

Elmondása szerint a gép 350 km/órás sebességre is képes és kétszer olyan gyorsan eléri a 300-at, mint egy F1-es autó – ehhez mindössze négy másodpercre van szüksége. Ez a teljesítmény a háromszoros világbajnok Max Verstappent is lenyűgözte.

 


„Sosem hittem, hogy látni fogok egy ilyen gyors drónt csak a felvételek miatt” – fogalmazott. „Nem tudtam, hogy követ, miközben a vizes pályán mentem. Néhány helyen nagyon közel volt hozzám. Meglepett, hogy milyen gyorsan lépést tud tartani velem, és az is, hogy a kanyarokban ilyen közel került. Ez a drón más perspektívát ad az F1-nézéshez” – tette hozzá.

Ahhoz, hogy elérjék a nem mindennapi teljesítményt, a készítők a drón akkumulátorának élettartamát három percesre csökkentették (vagyis csak egy kört tudott rögzíteni). „Ez egy különleges drón, ez az egyetlen, ami ilyen gyorsan megy egy rászerelt kamerával” – magyarázta Hogenbirk.

Ralph Hogenbirk és Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

„Teljesen egyedi építésű. Egyedülálló, amit fejlesztettünk. „Nagyon nagy kihívást jelentett egy olyan drón létrehozása, ami elég gyors ahhoz, hogy lépést tartson egy Forma–1-es autóval és képben is tartsa azt, miközben érdekes képeket rögzít róla. Eddig egyértelműen ez volt a legőrültebb forgatás, amit csináltam” – folytatta lelkesen.

Hogenbirk jobb körülmények között a Red Bull tesztversenyzőjét, Liam Lawsont is lefilmezte az egyedi drónnal, amint száraz pályán teljesít egy kört a 2023-as szezonban használt – rekordszámú futamgyőzelmet elérő – RB19-essel.

Borítókép: Kép: Red Bull

További tartalmak