Musorujsag
Élő Eredmények

Domenicali kitart az F1 döntése mellett: Jól jártunk el Andretti-ügyben

Domenicali kitart az F1 döntése mellett: Jól jártunk el Andretti-ügyben

Motorsport
A Forma–1 ügyvezetője, Stefano Domenicali kitart amellett, hogy a királykategória saját előírásait követve döntött arról, hogy elutasítja az Andretti-Cadillac nevezését és jelezte, az új Concorde-egyezmény tárgyalásakor téma lesz a mezőny bővítése is.

 

Az amerikai csapat nevezését tavaly év végén az FIA elfogadta, a FOM azonban január végén visszautasította azt. Közleményükben erősen utaltak arra, hogy elemzéseik szerint az Andretti-Cadillac „nem hozna plusz értéket” a királykategóriába, valamint jelezték, 2026 után adott esetben új pályázatot írhatnak ki az érdeklődők számára.

Az Andretti-istálló tehát újra pályázhat, sőt, 2028-ra már egy aduász is lesz a zsebében, a General Motors ugyanis gyártóként (a Cadillac-márkával) támogatná őket. Az persze a jövő zenéje, hogy a FOM valóban kiír-e egy új pályázatot.

Stefan Domenicali azonban jelezte, továbbra sem zárkóznak el az ötlettől, amit a Concorde-egyezmény meghosszabbításának tárgyalásakor szóba fognak hozni a csapatokkal is. Az istállók, valamint a FOM korábbi nyilatkozatai alapján az új egyezménybe a jelenlegi 200 millió dolláros nevezési díjnál magasabb összeget foglalnak majd bele az új alakulatok számára.

Stefano Domenicali (Fotó: XPB)

A résztvevők ugyanis (akik között ezt a pénzt afféle kompenzálásként osztják szét azért, hogy a folytatásban több fél között osztják fel a bevételeket) jelezték, a 200 millió már kevés azt figyelembe véve, hogy az előző években nőtt a sportág értéke.

Ami a döntést illeti, Domenicali kiemelte, továbbra is kitart amellett, hogy az F1 saját folyamatainak megfelelően, előírásait betartva döntött. „Ami történt, az a folyamatok követése mellett zajlott, az eredményt pedig megfelelő módon mutattuk be. A jövőre nézve mindez (a 11. csapat) megbeszélés kérdése a csapatokkal. A megfelelő technikai javaslatokról még idén egyeztetünk” – mondta.

„Mindez a Concorde-egyezményhez kapcsolódik. Ez a közös munka része, amit a FOM-nak és az FIA-nak kell elvégeznie” – magyarázta, majd jelezte, nem számít komoly változásokra az új egyezményt illetően, amiről hamarosan el is indulnak az egyeztetések.

„Arra számítok, hogy rövid időn belül foglalkozunk a Concorde-egyezmény megújításával. A csapatokhoz hasonlóan úgy véljük, hogy az egyezmény nem igényel lényeges változtatásokat. Szóval, hamarosan elkezdjük a tárgyalásokat. Fontosnak tartjuk, hogy még az évad vége előtt befejezzük. Közeledik a pont, amikor kezdjük az egyeztetést. Nagyon hamar” – zárta gondolatát.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak