Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas és a piros jelzés: az első vizsgálat és az első ítélet

Bottas és a piros jelzés: az első vizsgálat és az első ítélet

FIA
A Bahreini Nagydíj nyitónapján máris sor került a szezon első szabálysértésére és annak kivizsgálására: a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megrovásban részesítette Valtteri Bottast, aki piros jelzés alatt hagyta el a boxutcát.

A Sauber rutinos versenyzője az FIA sportszabályzatának 37.2-es cikkelye ellen vétett a második szabadedzés alatt, amikor piros jelzés alatt lépte át a boxutca kijáratát. A szabályok egyértelműen fogalmaznak: azt csak zöld jelzés alatt lehet átlépni.

Bottast a történtek után természetesen azonnal beidézték a versenyigazgatósághoz, ahol gyorsan „meg is hallgatták” beszámolóját a történtekről.

Ezen felül beszéltek a Sauber képviselőjével, valamint kielemezték az esetről készült felvételeket is, mielőtt döntöttek. Ítéletük enyhe volt: a finn csak megrovást kapott. Jelezték, enyhítő körülmény volt, hogy azonnal megállította autóját és el is ismerte, hogy hibázott.

Fotó: XPB

Ennek megfelelően „szabtak ki csak megrovást” a 77-es rajtszámú autó vezetőjének, amivel egyébként már sort is kerítettek az évad első „büntetésére.”

Noha a megrovásnak nincs semmilyen azonnali következménye, Bottas a folytatásban még pórul járhat, a szabályok értelmében ugyanis az a pilóta, aki egy évad során ötször részesül megrovásban, 10 rajthelyes büntetést kap a soron következő megmérettetésre.

Bottas és a Sauber számára a történteket leszámítva sem volt túl kedvező a nyitónap: a finn csak tizenhetedik volt a második edzésen.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak