Musorujsag
Élő Eredmények

Csak hat autóra tették fel a lágyakat, Ricciardo vitte az első edzést

Csak hat autóra tették fel a lágyakat, Ricciardo vitte az első edzést

Boxutca
Csak a McLaren, az RB és a Sauber próbálta ki a lágy gumikat az első, nappali szabadedzésen: a leggyorsabb kört Daniel Ricciardo futotta a Red Bull második számú csapatának autójával. A közepesen futók közül Fernando Alonsoé volt a legjobb eredmény.

Az eseménydús előszezon és a múlt heti, háromnapos teszt után csütörtökön kezdetét vette a 2024-es Forma–1-es világbajnoki idény első fordulója, a Bahreini Nagydíj.

Az év első gyakorlását mondani sem kell, komoly érdeklődés előzte meg, noha az éjszakai futamok nappali szabadedzései nem túl relevánsak az eredmények szempontjából, mivel a körülmények lényegesen eltérnek az időmérő és a nagydíj alattiaktól.

Ami az időeredményeket illeti, az első perekben Lewis Hamilton állt az élen, majd Carlos Sainz volt a leggyorsabb, az első tíz perc végén pedig Max Verstappen vette át az elsőséget. Gumikülönbség az autók között nem volt, mindenki a közepeseken kezdett.

A mezőny igencsak aktívan kezdte az edzést: Verstappentől rövid időre George Russell vette át a vezetést, a holland azonban hamar visszavágott.

Az első „etap” után (amikor a legtöbb versenyző visszatért a garázsba) Verstappent és Russellt Sergio Pérez követte, majd Hamilton, Fernando Alonso, Charles Leclerc, Sainz, Lando Norris, Lance Stroll és Daniel Ricciardo jött – ők voltak az első 10 az első próbálkozások után.

A címvédő előnye ekkor két tized volt Russell-lel, három pedig Pérezzel, Hamiltonnal és Alonsóval szemben. Leclerc már fél másodperccel volt lemaradva, Sainz pedig nyolc tizeddel.

A lágy gumikat először – meglepően korán, az első félóra vége előtt – Oscar Piastri autójára tették fel, a McLaren pilótája pedig rögtön az élre is ugrott a hétvége leggyorsabb keverékeivel. Köre négy tizeddel volt jobb Verstappen körénél. Tőle a csapattárs, Norris vette át az elsőséget egy két tizeddel gyorsabb körrel – természetesen a brit is a lágyakon javított.

A McLaren után az RB vetette be leggyorsabban a lágyakat: Ricciardo rögtön át is vette az elsőséget, Cunoda Juki pedig a negyedik helyre jött fel.

Eközben több versenyző és csapat is a közepeseknél maradt: a sárga oldalfalú gumikon Verstappen, Russell, Leclerc, Hamilton, Sainz és Pérez is javított. A különbség a címvédő és a Mercedes fiatalabb pilótája között továbbra is minimális volt, miközben (időeredmények tekintetében) közelebb kerültek a Ferrari pilótái is.

A közepeseken javított Alonso is, aki körével az utolsó tíz percben az ötödik helyre jött fel – vagyis az „elsőre” ha csak azokat nézzük, akik a sárga oldalfalúakat használták. Eközben a Red Bull és a Ferrari a köridők alapján inkább a hosszabb etapokra gyúrt – a közepeseken.

Ricciardo lágygumis körénél jobbat az utolsó percekben senki sem futott már (az időeredményre igazán csak Valtteri Bottas és Csou Kuan-jü ment rá a Sauberrel), így a 2024-es év első edzését a rutinos ausztrál vitte. A lágyat használók között a további sorrend Norris, Piastri és Cunoda volt, majd Alonso jött, aki a „leggyorsabb” volt a közepeseket futók közül.

Alonsót a címvédő, az edzés alatt több alkalommal is panaszkodó Verstappen követte, majd Russell, Leclerc, Hamilton és Bottas volt a sorrend a legjobb tízben.

A bahreini program az F3-as időmérővel folytatódik, amit az M4 Sport 13:58-tól közvetít, majd 16:00-kor jön a királykategória második, körülmények tekintetében már jóval relevánsabb, villanyfényes edzése.

Az első szabadedzés végeredménye:

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak