Musorujsag
Élő Eredmények

F2: Maini nyerte az időmérőt, Bortoleto újoncként második

F2: Maini nyerte az időmérőt, Bortoleto újoncként második

Boxutca
Az Alpine indiai juniorja, Kush Maini nyerte a 2024-es szezon első F2-es időmérőjét, másodikként pedig a most debütáló Gabriel Bortoleto zárt. A harmadik leggyorsabb kört Isack Hadjar futotta. Az újgenerációs autók debütálásával egyelőre bajban az előző években sokszor domináns Prema.

Az F3-ashoz hasonlóan a Forma–2-es mezőny is csütörtökön teljesítette az első éles bevetését Bahreinben az idénynyitó kvalifikációjának alkalmával.

Az időmérő egyben egy új korszak nyitánya is volt, ezen a hétvégén debütálnak ugyanis versenykörülmények között a legújabb generációs versenygépek (hogy ezen elütnek az elődtől, az szemmel is látható, leginkább a hátsó szárnyak módosításának köszönhetően).

Fontos változás még, hogy akárcsak az F3-ban, az F2-ben is törölni fogják a piros zászlós fázist okozó pilóták leggyorsabb körét.

Mint mindig, a mezőnyt most is számos fiatal reménység „tölti fel”, miután több „veterán” is távozott: a tavalyi bajnok, Théo Pourchaire a szabályok szerint nem indulhat, de riválisa, Frederik Vesti is elhagyta a szériát, akárcsak Jack Doohan, aki 2023-ban bronzérmesként zárt.

A fiatalok közül a legnagyobb érdeklődés a Mercedes juniorját, Andrea Kimi Antonellit övezi, aki az előző években öt juniorszériában is csúcsra jutott és sokan már most F1-es reménységként emlegetik.

De idén debütál az F3 bajnoka, Gabriel Bortoleto (immáron a McLaren juniorjaként), valamint két tavalyi riválisa, Zak O’Sullivan és a Red Bull pilótaprogramjának tagjaként fejlődő Pepe Martí is.

Már a mezőny tagja az F3-ban egy gyengébb csapattal győzelemig jutó Taylor Barnard valamint Mijata Ritomo is, aki egy meglehetősen szokatlan utat bejárva jutott a mezőnybe: Japánban ért el szép sikereket a nemzeti szériában és a magasan jegyzett Super Formulában is, és most a nemzetközi porondra fordult.

Magát az időmérőt Isack Hadjar kezdte legjobban: a Red Bull francia védence állt az élen az első gyors körök után.

A második ekkor Martí volt, majd Kush Maini és a korábbi F3-as bajnok, Dennis Hauger jött. A legjobb tízben Enzo Fittipaldi, Zane Maloney, O’Sullivan, Bortoleto, Franco Colapinto és Mijata volt még benn.

Hogy az erőviszonyokat némileg átírta az újgenerációs autó érezése a Campos erős kezdése mellett az előző években folyamatosan élcsapatként működő Prema gyengébb kezdése is jelezte: Antonelli csak 13. volt az első körök után, csapattársa, a Ferrari által támogatott és tavaly újoncként több győzelmet is szerző Oliver Bearman pedig csak huszonkettedik.

Az erősorrend változását erősítette a végeredmény is, a leggyorsabb kört ugyanis végül Maini futotta az Invictával (korábban Virtuosi) a második helyre pedig a remek időmérős debütálást produkáló Bortoleto ugrott fel – vagyis a pole pozíciót szerző indiai csapattársa.

Hadjar harmadik lett, Maloney negyedik, Hauger pedig ötödik. Mijata egy hatodik rajthellyel kezdte F2-es pályafutását, O’Sullivan pedig egy hetedikkel.

A sprinten rajtelsőséget érő tizedik helyet Barnard harcolta ki, ő vághat tehát neki elsőként a pénteki viadalnak, amennyiben addig senki sem kap büntetést. Mellőle Victor Martins rajtolhat majd, a második sorból pedig Fittipaldi és O’Sullivan.

A Prema kettőse a hajrában sem tudott jelentősen javítani: Kimi Antonelli mindössze tizenhetedik, Bearman pedig tizennyolcadik lett.

Borítókép: Kush Maini (Kép: Invicta)

További tartalmak