Musorujsag
Élő Eredmények

F3: Beganovic nyerte az első időmérőt

F3: Beganovic nyerte az első időmérőt

Boxutca
A Ferrari védence, Dino Beganovic nyerte a 2024-es évad első F3-as kvalifikációját Bahreinben. A svédet a Willims-junior Luke Browning követte, harmadikként pedig az Alpine-támogatott Gabriele Miní zárt. Őket két újonc követte – meggyőző debütáló teljesítménnyel.

Röviddel a Forma–1-esek elő szabadedzése után kezdetét vette a 2024-es szezon első „éles eseménye” az F3-asok bahreini kvalifikációja.

A mezőnyben ismét számos, királykategóriás kötődésű (juniorprogramban szereplő) fiatal küzd a bajnoki győzelemért, amit tavaly – az azóta már a McLaren versenyzői akadémiáján edződő – Gabriel Bortoleto szerzett meg, így ő a 2024-es mezőnynek már nem lehet tagja.

Az előző szezonhoz képest fontos változás mind az F3-ban, mind az F2-ben, hogy az időmérőn piros zászlós fázist okozó pilóták leggyorsabb körét már törlik.

Ezt a szabályt sokan a Forma–1-ben is szívesen látnák és a bevezetésekor felmerült, amennyiben „sikeresen vizsgázik” a kisebb szériákban, a királykategóriás szabályalkotók is fontolóra veszik a bevezetését.

Ezt leszámítva a legtöbb fontos előírás változatlan maradt: az időmérő 30 perces és a sprint valamint a főfutam rajtrácsáról is dönt. Előbbiről fordított rajtrácsos rendszerben: az időmérő első 12 pilótájának sorrendjét fordítják meg a rövidebb futam rajtrácsának kialakításához.

A szezon első időmérője igencsak lassan indult be: az első negyedóra tán csak tizenhat versenyzőnek volt mért köre.

Az élen az első menet után a második szezonját kezdő Leonardo Fornaroli állt, majd három újonc jött Sami Meguetounif, Callum Voisin és Noel León személyében. Az ötödik helyen a mezőny egyetlen női versenyzője, Sophia Flörsch állt.

Noha a sorrend sokat változott, ahogy egyre többen hajtottak pályára, az élen a második „etap” után is Fornaroli állt, majd a szintén másodéves Dino Beganovic jött, Meguetounif harmadik volt, majd az Alpine védence, a tavaly két futamgyőzelmet is szerző Gabriele Miní következett.

A véghajrában aztán Beganovic futotta meg a leggyorsabb kört, a Prema svéd pilótájának időmérős sikerével vette tehát kezdetét a 2024-es szezon.

A második pozícióban a Williams védence, Luke Browning végzett, Miní harmadik lett, az újonc Meguetounif pedig egy negyedik rajthellyel kezdte F3-as pályafutását. Az ötödik helyre egy másik meggyőzően kezdő újonc, Santiago Ramos ugrott, míg Fornaroli, miután elhibázta utolsó körét csak hatodik lett.

A legjobb tízbe a Red Bull-junior Tim Tramnitz fért még be, valamint Christian Mansell, a szintén Red Bull-os Arvid Lindbad valamint a pályafutását szimulátorozással kezdő Max Esterson fért még be.

A sprinten rajtelsőséget érő tizenkettedik helyet Laurens van Hoepen szerezte meg, mellőle pedig – amennyiben a sorrend változatlan marad – a bolgár Nikola Colov vághat majd neki az évad első futamának.

A bahreini TV-s program az F1-esek második szabadedzésével folytatódik: az M4 Sporton ezt 16 órától élőben közvetítjük. 

Borítókép: Dino Beganovic (Fotó: Prema)

További tartalmak