Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc: Ha nyomás alá helyezzük, a Red Bull hibába hajszolható

Leclerc: Ha nyomás alá helyezzük, a Red Bull hibába hajszolható

F1
Charles Leclerc újra mosolyog, és bizakodik, hogy idén több oka lesz erre, mint 2023-ban. Egy erősebb Ferrarival bizonyítaná, hogy a megingathatatlannak tűnő Red Bull is hibába hajszolható.

A 2023-ashoz képest sokkal kisimultabban érkezett Charles Leclerc a Bahreini Nagydíj helyszínére. Míg egy éve sok problémájuk volt az autójukkal, a mostani tesztjük igazán ígéretesen alakult. Többek szerint ők lehetnek a Red Bull első számú üldözői. Vannak, akik úgy vélik, az időmérő edzésen ismét kihívói lehetnek a bikásoknak, de a versenytempójuk is biztatóan alakult. Mások inkább a Mercedesszel látják őket egy szinten, főleg versenykörülmények között.

Leclerc szerint a Red Bullhoz képesti helyzetüket nehéz megítélni a tesztek alapján. „A Red Bull azon csapatok egyike, amely nem teljesített teljes versenyszimulációt a teszten. Az normál esetben segít megérteni, hol tartasz pontosan. Szóval nehéz megmondani, ők hol tartanak. Mi mentünk ilyet. Tudjuk, hogy más csapatok is mentek, és van képünk arról, ők hol tartanak. A Red Bull esetében viszont nem ez a helyzet.”

„Képtelenség megmondani, hogy állunk. Ez a pálya a múltban feküdt nekünk, és remélem, hogy esélyesek lehetünk a győzelemre. Ha adódik egy lehetőség, akkor meg akarjuk ragadni” – ígérte.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Ami a mosolygós hangulatát illeti, elmondta, nem véletlen az éles kontraszt 2023-mal. „Általában mosolyogni szoktam, de tavaly nagyon nehéz volt mosolyogni bármi miatt is, mivel nagyon-nagyon nehéz tesztünk volt. Talán egész pályafutásom legrosszabb tesztje, aminél semmi sem működött jól. Idén sokkal inkább úgy alakult, ahogyan vártuk.”

„De ne keverjük össze a vezethetőséget a versenyképességgel! Az autó sokkal jobban vezethető jelenleg, de hogy mennyire versenyképes, azt majd meglátjuk. Ha az ötödik-hatodik helyen kötünk ki a hétvégén, miközben mindent kihoztunk belőle, akkor talán már nem fogok mosolyogni. De remélem, hogy nem így lesz.”

Nagy különbség az előző évhez képest, hogy a Ferrari most kiszámítható autóval rendelkezik, és látja, milyen irányba kell fejlesztenie azt. „Pontosan tudjuk, mely területeken kell dolgoznunk az idei autóval. Ez jó hír a jövő szempontjából, hiszen már el is kezdtük. A gyár már a múlt hét óta ezzel foglalkozik: a javításra szoruló területekkel, a jövőbeli fejlesztésekkel.”

Mivel a Red Bull agresszív volt az új autója tervezésekor, felmerült, talán a Ferrarinak is kockáztatnia kell a fejlesztés szempontjából, hogy legyőzhesse őket. Leclerc szerint ez nem ennyire egyértelmű. „Nem gondolnám, hogy azon múlik, mekkora kockázatot vállalsz. Inkább azon, mennyire érted az autódat. Tavaly Zandvoortban nagy lépést tettünk ilyen szempontból a két szabadedzésen, amikor sokat változtattunk az autón, hogy jobban megértsük ezeket az új autókat. Amíg érted ezt, könnyű tartani a helyes irányt, és innentől egyszerűbb, mert csak nyomod kell, hogy javulást érj el.”

Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Miközben a Red Bull szinte legyőzhetetlen gépezetnek tűnt 2023-ban, Leclerc rámutatott: a dominanciájuknak is köszönhető, hogy képtelenek voltak hibázni. A céljuk a Ferrarival bizonyítani, hogy a bikások is hibába hajszolhatók. És reményei szerint ehhez most meglesz a fegyverük.

„Ez nagyon fontos. Amikor annyira le vagyunk maradva, hogy a verseny egyetlen pillanatában sincsenek nyomás alatt, az számukra sokkal kényelmesebb helyzetet jelent, hiszen nem szükséges semmilyen kockázatot vállalniuk, akkor is megnyerik a versenyt. Ha sikerülne egy kicsit nagyobb nyomás alá helyeznünk őket, akkor többet lehet játszani a stratégiával, és belekényszerítheted őket a hibákba.”

„Sokkal érdekesebb lenne, ha ez sikerülne, mert tavaly messze voltak, bárhová is mentünk” – állapította meg a ferraris.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

További tartalmak