Musorujsag
Élő Eredmények

Mercedes-siker a második edzésen: Hamilton volt a leggyorsabb, Russell második

Mercedes-siker a második edzésen: Hamilton volt a leggyorsabb, Russell második

Boxutca
A Mercedes sikerét hozta a második bahreini szabadedzés: Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, másodikként pedig a csapattárs, George Russell zárt. A harmadik pozícióban Fernando Alonso fejezte be a szezonnyitó első napját.

A körülmények miatt eredmények szempontjából nem túl releváns nyitóedzés után komoly érdeklődés előzte meg a bahreini hétvége második F1-es gyakorlását.

Ezúttal ugyanis már villanyfény mellett gurult pályára a mezőny, ahogyan holnap is fog az időmérő majd vasárnap a nagydíj ideje alatt. Változott természetesen a hőmérséklet is, sőt, a helyszíni beszámolók szerint az egyik leghidegebb bahreini edzés várt a mezőnyre. És a szél is feltámadt.

Ami az előzményeket illeti, az első gyakorlás során Daniel Ricciardo futotta meg a leggyorsabb kört a lágy abroncsokon, igaz, ezeket csak három csapat próbálta ki (az RB, a McLaren és a Sauber).

Azok közül, akik a közepesekkel köröztek, Fernando Alonso volt a leggyorsabb, igaz, a kétszeres bajnok teljesítette legkésőbb gyors körét – vagyis, valamivel már tisztább és jobban felgumizott aszfalton futott, mint az ellenfelek.

A címvédő, Max Verstappen bár sokat panaszkodott a nyitóedzésen, Alonso mögött „második” lett a közepesen futók között (egyébként a tabellán hatodik).

George Russell (Fotó: XPB)

A második edzésen sokan, például a Red Bull, a Mercedes és a Ferrari is rögtön a lágy abroncsokkal vágott neki, ezeken pedig rögtön olyan körök jöttek, melyek lényegesen jobbak voltak, mint Ricciardo eredménye a nyitógyakorláson.

A listát Lewis Hamilton vezette, miután az élmezőny minden versenyzője teljesített legalább egy gyors kört. A hétszeres bajnokot a korábbi csapattárs, Fernando Alonso követte, majd Charles Leclerc és Verstappen jött. A spanyol hátránya kettő, a hollandé négy tized volt.

Az ötödik helyen Sergio Pérez állt, Carlos Sainz volt a hatodik, majd Lance Stroll, Alexander Albon, Logan Sargeant és George Russell sorrendben jött a legjobb tíz között.

Az erős szél kihívások elé állította a mezőnyt: a versenyzők nehezebben tudták pályán tartani autóikat és több kisebb hibát is láthattunk – a fiatal Sargeanttől, de a rutinos (ha minden jól megy, idén a 400. futamstartot is elérő) Alonsótól is.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Ennek ellenére a félidőhöz közeledve és az első 30 perc után tovább javultak az idők: a „második etap” során Hamilton tovább gyorsult, a csapattárs, Russell pedig feljött a második helyre. Alonso a harmadikra ugrott az Aston Martinnal, Sainz a negyedikre a Ferrarival, Oscar Piastri az ötödikre a McLarennel, Verstappen a hatodikra Red Bulljával, a haasos Nico Hülkenberg pedig a hetedikre.

Az edzés második felében, ahogyan azt a tavalyi év során is számtalanszor láthattuk már, a csapatok és a versenyzők inkább a hosszabb etapokra koncentráltak, vagyis a tabella nem változott már.

A Mercedes sikerével zárult tehát a bahreini nyitónap: Hamilton volt a leggyorsabb, Russell pedig a második. Kettejük között két tized döntött. A harmadik pozícióban is egy Mercedes-motoros autó zárt, Alonso Aston Martinja.

Sainz negyedik lett, Piastri ötödik, Verstappen pedig „csak” hatodik. A legjobb tízbe Hülkenberg, Lance Stroll, Leclerc és Pérez fért még be.

A második szabadedzés végeredménye:

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak