Musorujsag
Élő Eredmények

Sokkolta Hamiltonékat a Mercedes váratlan javulása

Sokkolta Hamiltonékat a Mercedes váratlan javulása

F1
Komoly javulást ért el a Mercedes a tesztekhez képest egy körön, de még nem érti, hogyan. Lewis Hamiltont sokkolta a helyzetük, George Russell szerint közelebb léptek Max Verstappenhez.

Kettős Mercedes-elsőséggel zárult a Bahreini Nagydíj mérvadóbb második szabadedzése. Lewis Hamilton két kört ment friss lágy gumin az időmérős szimulációk során, és mindkettővel magabiztosan tartotta az első helyét. Mögé a korai problémái után George Russell zárkózott fel, ám neki is 0,206 másodperc volt a lemaradása. A harmadik Fernando Alonso 0,286, a negyedik Carlos Sainz 0,395 másodperccel maradt el a brittől, míg Max Verstappen csak hatodik lett mögötte, 0,477 másodperces hátránnyal.

A Mercedes két versenyzője elégedetten szállt ki a W15-ösből, igaz, egyikük sem igazán értette, mitől javult ennyit az egykörös tempójuk, amit a múlt heti teszt után még a gyenge pontjuknak neveztek.

„Nem ragadtathatjuk el magunkat. Az időmérős tempónk igazán erős. Még rá kell jönnünk, mitől volt ennyire jó. Végrehajtottunk pár változtatást a tesztekhez képest, és ez meghaladta a várakozásainkat” – mondta Russell.

George Russell (Fotó: XPB)

Hamilton hozzátette: „Ez őrületes péntek volt. Reggel elaludtam… Az első szabadedzés nagyon szeles volt, meglepett minket. Nehéz volt mindenki számára. Nagyon más volt a pálya, mint a teszten. Amúgy jónak éreztem, csak nem tudtuk, hogy állunk a kettes gumin.”

„Aztán ezen az edzésen igen, jók voltunk. Javítottunk az autón, de nem tudom, honnan jött. Sokkoló volt látni, hogy hol kötöttünk ki, de elfogadjuk. Viszont nem mehetünk a dolgok elébe, dolgoznunk kell tovább a beállításokon, hogy még többet hozhassunk ki belőle”

– figyelmeztetett Hamilton.

Mindketten sietve hozzátették, a meglepetés az egykörös tempójukra vonatkozott, a hosszú etapokon továbbra is hátrányban vannak a Red Bull-lal szemben. „A hosszú etapos tempónk a közelében sincs a Red Bullénak, és közben sokkal szorosabb, szóval lesz még dolgunk” – állapította meg Hamilton.

Russell hozzátette: „Nagyon elégedettek vagyunk a nappal. Az autó igazán jól teljesített. De nem fogjuk elragadtatni magunkat az eredményjelző láttán. A lényeget a hosszú etapos tempó jelenti, és abban Max továbbra is előttünk áll. Fernandóval, Landóval és a Ferrarikkal nagyon szoros volt. És Lewis és köztem is. A versenytempó szempontjából tehát komoly küzdelem vár ránk.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Az egyszeres futamgyőztes szerint fontos lesz válaszokat találni a javulásukra is. „Le kell ülnünk, és rá kell jönnünk, honnan jött ez a teljesítményjavulás. Hogy ez csak egy kivétel volt, hogy fenntartható-e, és hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy komoly pozíciókért harcolhassunk vasárnap (szombaton, a szerk.).”

Abban mindkét versenyző egyetért, hogy az ígéretes előrelépés ellenére a Red Bull még mindig előnyben van. Hogy mekkorában, azt kicsit másképp látják. Russell szerint közelebb léptek hozzájuk.

„A célunk: a győzelemért harcolni. A teszten úgy tűnt, hogy Max nagy előnyben van, most úgy fest, a különbség csökkent. De még mindig az élen áll, még mindig egészséges előnyben van a többiekkel szemben, de nem nevetségesen nagy előnyben.”

„Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy visszatértünk, vagy hogy már most felvehetjük velük a versenyt. De igen erős napon vagyunk túl.”

Hamilton ezzel szemben inkább az üldözőkkel látja szorosnak a versenyt. A Red Bull versenykörülmények között meglévő előnyének pénteki csökkentése kapcsán elmondta: „Dolgozni fogunk ezen, de nem tudom, hogyan érhetjük el az új autóval. Új autónk van, új eszközökkel. Átterveztük, ezért minden korábbi számunk átalakult, és egy teljesen új nyelvezettel ismerkedünk a beállítások terén. Bizonyos dolgokat teszteltünk, de nem mindent, mert csak másfél napunk volt. Meglátjuk. Remélem, sikerül javulnunk. Van egy elképzelésem, csak nem tudom, hogyan érjük el a beállítások módosításával úgy, hogy közben ne rontsuk el a másik oldalt, az egy kört.”

Végül hozzátette: „Szerintem ott leszünk. Még korai megmondani, de hasonlóan állunk, mint a Ferrari, az Aston Martin és a McLaren. Nem tudom, hogy közöttük hol leszünk. Szoros lesz. De ha Max az élre kerül, szerintem elhúz, ahogyan az elmúlt két évben.”

Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak