Musorujsag
Élő Eredmények

Szétlövés helyett kvalifikáció – véglegesítette a sprintes módosításokat az FIA

Szétlövés helyett kvalifikáció – véglegesítette a sprintes módosításokat az FIA

FIA
Módosította a sprinthétvégékre vonatkozó szabályait az FIA. A „sprintszétlövés” kifejezést törölték a szabályzatból, az új menetrend részeként változnak a parc fermé-szabályok.

Szerdán tartotta idei első ülését az FIA Motorsport Világtanács, mely a legfelsőbb szabályhozó testület. A találkozón többek között Forma–1-es szabálymódosításokat is ratifikáltak, köztük az új sprinthétvégés reformokkal.

Az FIA most tette véglegessé, hogy 2024-ben változik a sprintprogram. Pénteken az első szabadedzést a sprintfutam időmérő edzése fogja követni, a szombat a sprintfutammal kezdődik és a normál időmérő edzéssel zárul, a verseny pedig vasárnap lesz.

A sportszabályzat csütörtökön közzétett új kiadásában feltűnő változás, hogy mindenhonnan törölték a tavaly bevezetett „sprintszétlövés” kifejezést, és helyette „sprintkvalifikációként” hivatkoznak a pénteki időmérőre.

Az F1 tavaly vezette be, hogy külön időmérőt tart a sprintfutamok rajtsorrendjének meghatározására, és hogy kerülje a korábbi elnevezések közötti ütközést, sprintszétlövésnek nevezte el ezt az eseményt. A sprintkvalifikáció korábban maga a sprintfutam volt, hiszen 2021-ben és 2022-ben még az bírt kvalifikációs értékkel a vasárnapi versenyre.

SMax Verstappen és Lando Norris (Fotó: Red Bull/Getty Images)

A sprinthétvégék programjának újbóli változása a szabály egyéb pontjainak módosításával jár együtt.

Az FIA megerősítette, hogy 2024-től ezeken az eseményeken egy helyett két parc fermé-időszak lép életbe. Az autók beállításait először a pénteki sprintidőmérő kezdetekor fagyasztják be. Azokon a sprintfutam leintéséig nem lehet majd módosítani. Akkor egy újabb parc fermé-időszak jön: a szombati normál időmérő kezdetéig lehet változtatni az autókon, utána viszont már nem.

Ezzel engedtek a csapatok és a versenyzők nyomásának, akik az elmúlt években sokat panaszkodtak amiatt, hogy egyetlen szabadedzésre alapozva képtelenség mindig megtalálni a jó beállításokat, és ha valaki melléfog e téren, annak az egész hétvégéje elúszott.

A sprintre vonatkozó további fő szabályok nem változtak. A minifutam még mindig 100 kilométeres, nagyjából félórás, azon az első nyolc helyezett szerezhet pontot 8-7-6-5-4-3-2-1-es szisztéma szerint. A gumihasználatra és a kijárási tilalomra vonatkozó előírásokat az új programnak megfelelően módosították.

Az idei bajnokságban ismét hat sprinthétvégét láthatunk, az elsőt a Kínai Nagydíj jelenti majd áprilisban. Utána Miami, Ausztria, Austin, Brazília és Katar ad otthont az alternatív formátumú küzdelemnek.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak