Musorujsag
Élő Eredmények

„Egy kissé váratlan” volt Verstappennek a pole – ez már nem 2023

„Egy kissé váratlan” volt Verstappennek a pole – ez már nem 2023

Boxutca, F1
Az eredmény kiszámíthatónak tűnik, Max Verstappen számára mégis váratlan volt. A Red Bull vártnál dadogósabb kezdéséről, a javulásukról és a szombati kilátásokról beszélt.

Max Verstappent emlegették favoritként, Max Verstappen nyerte meg az év első időmérő edzését – papírforma, meglepetés nélkül, gondolhatnánk. Mégis volt a mezőnyben egy versenyző, akit némiképp meglepett ez az eredmény: Max Verstappen…

A címvédő 0,2 másodperces előnnyel szerezte meg az elsőséget a Bahreini Nagydíj kvalifikációján, mégpedig úgy, hogy a Q3-ig a hétvégén egyetlen edzést vagy edzésrészt sem zárt az élen.

„Azt gondoltam, nagyon nehéz lesz ma megszerezni a pole pozíciót azok után, hogy kissé nehezünkre esett megtalálni a megfelelő egyensúlyt. Természetesen nagyon örülök, hogy első lettem. Ez a legjobb hely a holnapi rajthoz, és tudjuk, hogy a versenyen jó lehet az autónk”

– nyilatkozta a holland az M4 Sport riporterének, Szeleczky Ádámnak.

Bahreinben ez a harmadik pole-ja, pályafutása során pedig a 33., ami alapesetben az állandó rajtszáma is egyben. Ennek kapcsán mosolyogva jegyezte meg: „Sok hármas, nemde? Nem tudom, szerencsét hoz-e, de remélem, hamarosan meglesz a harmincnegyedik! Klassz egy újabb pole, de őszintén szólva egy kissé váratlan volt. Mindenesetre elfogadom.”

Max Verstappen (Fotó: Boxutca)

Váratlanná elsősorban az tette, hogy a Red Bull a múlt heti sima tesztek után nehézségekkel szembesült Bahreinben. A pálya hűvösebb volt, mint egy hete, a szél erősebb, az RB20-as pedig nem akart olyan jól összeállni, mint akkor.

„A hétvége alakulását elnézve nem jött ez könnyen. A teszt jól ment, de a hétvégén nagy a szél, és nehéz volt összerakni az autó egyensúlyát. Az időmérőre sikerült javítanunk az autón, és ez tette lehetővé, hogy megcsináltuk a kört.”

„Nagyon szoros időmérő volt. Trükkös körülményekkel is a szél miatt. Ha egyből jól sikerül a köröd, akár egyetlen kanyarban is nyerhetsz egy-másfél tizedet. Nekünk jól sikerült a Q2-ben és a Q3-ban, főleg a Q3-ban. De az egész időmérő alatt nagyon kicsik voltak a különbségek, és sosem lehetett tudni, hogy ki lesz a pole-ban. Izgalmas volt” – mondta Verstappen.

Csütörtökön a váltások akadozása miatt panaszkodott sokat, ám hangsúlyozta, a fő problémájuk nem ez volt. „Ez már régóta megvan, és próbáljuk javítani. De az egyensúlyi gond nem erről szólt. Egyszerűen próbáltuk összhangba hozni az első és a hátsó tengelyt. Próbáltuk javítani az elsőt, erre hátulra ment, aztán fordítva.  Próbáltuk megtalálni a középutat, hogy kényelmesebb legyen. Ez a pálya durván bánik a gumikkal, egy kis megcsúszás vagy blokkolás sok időbe kerülhet. Sok apróságon kellett javítani” – magyarázta.

Szerinte egyértelműen szorosabb a küzdelem, mint 2023-ban volt. „Annak érzem. Egészen az időmérőig nem voltam elégedett, míg tavaly jobb volt, egész hétvégén erősebbek voltunk.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Verstappen annak köszönhette a pole-ját, hogy a Ferrarival ellentétben képes volt javítani a legutolsó körén. Az időmérő legjobb idejét Charles Leclerc jegyezte a Q2-ben, ám ő a Q3-ban nem tudott ismételni. „Egyszerűen több tapadást találtam. Az első körömet nem éreztem nagyszerűnek, a gumik sosem léptek igazán működésbe. Az utolsó körön viszont már az első kanyartól jobbnak éreztem” – mondta erről Verstappen.

Az is segítségére volt, hogy a kör elején a célegyenesben a korábban elengedett Oscar Piastri szélárnyékot adott neki. Ám hangsúlyozta, a sikere nem ezen múlt. „Egyértelműen nyertem vele valamennyit, de nem annyit, amekkora a különbség volt.”

Verstappen nem titkolja, az időmérőt tartották a hétvége nehéz pontjának, a versenytempójukkal elégedettebbek voltak. „Elég sok hosszú etapot teljesítettünk már. Annyit, hogy kissé már untuk is… Hiszem, hogy a versenyen jó lesz az autónk. De az a tegnapi hosszú etapokon is látszott, hogy a különbségek kicsik, ezért a részletek válhatnak majd döntővé” – utalt arra, hogy olyan nagy fölényre a versenyen sem számít, mint tavaly.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty Images)

További tartalmak