Musorujsag
Élő Eredmények

Övék volt a leggyorsabb kör, a pole nem lett – a Ferrari magyarázatot keres

Övék volt a leggyorsabb kör, a pole nem lett – a Ferrari magyarázatot keres

F1, Sky Sports
Mindenkinél gyorsabb kört futott a Ferrari a Bahreini Nagydíj időmérőjén, mégis lemaradt a pole pozícióról. A csapatfőnök és versenyzői szerint van mit kielemezni.

Egy második és egy negyedik rajtkockával nyitotta az évét a Ferrari a bahreini kvalifikáción. Charles Leclerc-nek 0,228 másodperc hiányzott Max Verstappennel szemben a pole pozícióhoz, míg Carlos Sainz 0,328 másodperces hátránnyal a második sor végére került. Kezdésnek jó, a Ferrari mégsem volt maradéktalanul elégedett.

Ami azt illeti, Leclerc csalódott volt, hiszen a Q2-ből még egy olyan időeredménnyel jutott tovább elsőként, ami Verstappen pole-idejénél is jobb volt 14 ezredmásodperccel.

„A Q2-ben mentem egy 1:29,1-es kört, ami nagyjából Max Q3-as körével volt azonos. Szóval az autóban benne volt. Egyszerűen kicsit kiestünk a ritmusból a használt hármas gumin a Q3-ban, és aztán újra alkalmazkodni kellett az új gumikhoz, és vesztettem vele. De összességében jó időmérő volt” – értékelt a monacói.

Főnöke, Fréderic Vasseur szerint is elgondolkodtató, miért nem tudták túlszárnyalni a Q2-es idejüket.

„Furcsa érzések kavarognak bennünk, hiszen a miénk volt a legjobb köridő, mégsem vagyunk a pole-ban. De ez van. Ez azt jelzi, hogy nem raktunk mindent össze. Ezen dolgoznunk kell még. Egy körön előreléptünk, de a legfontosabb a verseny. Remélem, hogy sikerül sokkal jobban kordában tartani a gumikopást, mint tavaly, és akkor jó lesz”

– mondta a francia.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Szerinte az sovány vigasz, hogy a Q2-es idő megmutatta, a Ferrari képes lehet a Red Bull legyőzésére egy körön.

„Összességében egyértelmű, hogy megvan a potenciál. Ebben a szakmában azonban nem a potenciál számít, az eredményjelzőn kell bizonyítani. Szerintem egészen jól ment. Tudjuk, miért maradtunk le az utolsó etapon. Van időnk korrigálni.”

„Tavaly szép fejlődést értünk el a szezon során, és most sokkal jobb formában kezdjük az évet, mint akkor.”

Leclerc úgy vélte, a Q3 elején a használt gumira való visszatérés akasztotta meg a lendületüket. Szerinte utólag hiba volt tőlük a Q1-ben két friss lágy keveréket is bevetni. Ha nem teszik, a Q3-ban két friss gumis próbálkozásuk lehetett volna.

A javítás azonban nemcsak nála, Sainznál sem ment a fináléban. „Ennek utána kell járnunk” – mondta a spanyol. „A Q2 után hittem, hogy elérhető az 1:29 alja ezzel az autóval, ilyen körülmények között. Valamilyen okból, amit nem igazán értek, képtelenek voltunk találni két-három tizedet a Q3-ban, pedig normál esetben ennyit gyorsulsz. Ennek utána kell járnunk, ki kell elemeznünk.”

 

Jaa, a Red Bull ellen…

A Ferrarisok abban egyetértettek, hogy az összkép így sem rossz. „Ettől eltekintve jó hétvége volt. A legjobb négyben vagyunk egy nagyon szoros mezőnyben. Erre büszkék lehetünk” – mondta Sainz.

Vasseur reméli, hogy az előrelépés a tavalyi gyenge pontjukat jelentő versenyen, a gumikezelésben is megmutatkozik.

„Eddig nagyon jól ment a hosszú etapokon, a múlt heti teszten és tegnap is. Egyértelmű előrelépést tettünk a múlt évhez képest. Azt nem tudom, hogy elég lesz-e, de holnap választ kapunk. Jobb formában kezdünk, magabiztosabbak vagyunk az autó egyensúlya és a gumikopás szempontjából is, és ez biztató a szezonra nézve.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Az erősorrendről Vasseur nem mert tippelni. „Nem lehet levonni következtetéseket egy edzés után. Bahrein ráadásul nagyon más. Nagyon hideg volt. Nem tudom, megyünk-e még ilyen hideg pályán az évben. Talán Spában. Lépésről lépésre kell haladnunk, és meglátjuk, mi lesz egy hét múlva Dzsiddában. Most viszont a versenyre fókuszálunk.”

Sainzot megkérdezték, lehet-e esélyük szombaton a Red Bull ellen. Elsőre igennel akart felelni, aztán ahogy meghallotta a Red Bull nevet, gyorsan pontosított. „A Red Bull-lal… Checo mögülem rajtol, de friss gumin, szóval nehéz lesz ellene. A többiek ellen viszont versenyben lehetünk. Aggódnunk Max miatt kell, aki teljesen más versenytempóra képes, mint mindenki más. A többiekkel viszont versenyben lehetünk. Igyekszünk a lehető legjobban összerakni a versenyünket, és majd meglátjuk, meddig jutunk vele” – fogalmazott.

Borítókép: Carlos Sainz és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak