Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappennek győzelem, mérnökének vereség – 50 euróval lett szegényebb…

Verstappennek győzelem, mérnökének vereség – 50 euróval lett szegényebb…

Sky Sport, Servus TV
Megnyerték az év első időmérő edzését, ám volt a Red Bullnak egy dolgozója, aki számára ez vereséget jelentett. Helmut Marko ismét fosztogatott…

Nem volt olyan egyértelmű Max Verstappen időmérős győzelme Bahreinben, mint megszoktuk 2023-ból. A holland a hétvége során egyszer állt csak az élen, a Q3 végén, és ez pont elég is volt a pályafutása 33. pole pozíciójához.

No meg ahhoz, hogy jól keresztülhúzza a saját versenymérnöke számításait…

A leintés után Gianpiero Lambiase szinte már rosszallóan közölte a háromszoros világbajnokkal, hogy az időeredménye „elég lett” a győzelemhez, amire a holland nevetésben tört ki és bocsánatot kért.

Hogy miért, azt Helmut Marko árulta el utólag. A tanácsadó fogadást kötött Lambiaséval arról, Verstappen megszerzi-e a pole-t, és ezzel 50 eurójától fosztotta meg az olasz származású szakembert…

„Nyertem ötven eurót. De ebből huszonötöt Maxnak kell adnom. Ő kemény tárgyalópartner…”

– nevetett Marko a német Sky Sport mikrofonjába, majd nem sokkal később elvonult mögötte Lambiase, és szúrós szemmel nézett rá…

Max Verstappen, Max Verstappen, Gianpiero Lambiase és Christian Horner (Fotó: XPB)

Ennyi móka belefért a Christian Horner ügye miatt nehéz időket élő Red Bullnál, főleg azok után, hogy a szabadedzések alapján valóban nem tűnt egyértelműnek Verstappen sikere. „Keményen dolgoztunk a szabadedzés után, és aztán természetesen a Max-faktor is megint működésbe lépett. Klassz, hogy a mezőny éléről indíthatjuk az évet” – mondta Marko.

A Servus TV-nek nyilatkozva elismerte, a hétvége nem azt hozta számukra, amit a tesztek alapján vártak.

„Nagyon optimisták voltunk a teszt után, de itt rá kellett jönnünk, hogy már nem áll a rendelkezésünkre az az erős teljesítmény. A pálya hőmérséklete öt-hat fokkal alacsonyabb volt, és emiatt nem sikerült megfelelően kihozni a teljesítményt a gumikból.”

„A két edzésnapon viszont ennek megfelelően dolgoztunk, a végén pedig jött a Max-faktor. Természetesen kellemes, ha itt az élről rajtolhatsz. Tudjuk, hogy a hosszú etapokon a tempónk még jobb volt az időmérőhöz képest. Szóval viszonylag bizakodva tekinthetünk a holnap versenyre.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Marko szerint lehetséges, hogy az új RB20-asuk egyszerűen érzékenyebb a szélre, mint bizonyos riválisok autója. „Ez minden autót érint. A rádiózások alapján a Mercedes és a Ferrari is ugyanígy panaszkodott. De ez egyéni dolog, az autók aerodinamikájától függően valakit jobban, mást kevésbé érint. Talán ez az egyik oka annak, hogy nem voltunk annyira erősek, hiszen a szél jóval erősebb volt, mint a teszten. Szombatra viszont alább fog hagyni.”

Marko szerint a versenynek ők vágnak neki favoritként, ám azt megjósolhatatlannak tartja, ki lehet a kihívójuk. „Nagyon szoros. Szombaton kemény csatát láthatunk a Mercedes, a Ferrari és Alonso között a maradék dobogós helyekért. Majd a pályákon és a napi formán fog múlni, ki száll harcba velünk a győzelemért.”

Borítókép: Max Verstappen és Gianpiero Lambiase (Fotó: Red Bull/Getty)

További tartalmak