Musorujsag
Élő Eredmények

FIA-elnök: A Horner-ügy árt a sportnak

FIA-elnök: A Horner-ügy árt a sportnak

Financial Times, Sky Sport, Racefans
Az FIA elnöke szerint káros a Forma–1-re nézve a Christian Horner körüli botrány. Mohammed bin Szulajm pénteken elbeszélgetett a Red Bull csapatfőnökével.

Már nem nézi tétlenül az FIA és az F1, hogyan alakul Christian Horner február eleje óta húzódó ügye. A Red Bull anyacége szerdán tett bejelentést arról, hogy lezárták a független jogász által lefolytatott belső eljárást, és felmentették csapatvezetőjüket az egyik alkalmazottja által ellene megfogalmazott vádak alól.

Egy nappal később egyes riválisok (Mercedes és McLaren) főnökei az eljárás hitelessége kapcsán fogalmazták meg aggályaikat, hiányolva az átláthatóságot, majd jött az az állítólagos bizonyítékokat tartalmazó e-mail, amit többek között az F1 és az FIA vezetőségének is elküldött egy névtelen forrás.

Erre reagálva pénteken előbb Stefano Domenicali, az F1 ügyvezető igazgatója, majd Monammed bin Szulajm FIA-elnök is elbeszélgetett Hornerrel, előtte pedig a szokásos év eleji megbeszélésükön maguk között is egyeztettek a helyzetről.

Stefano Domenicali (Fotó: XPB)

Az eredmény egyelőre nem ismert, így az sem derült ki, az FIA tervez-e külön vizsgálatot indítani (erre a szabályok szerint van lehetősége). Egyes hírek szerint a kapott e-mailek hitelességét már ők és az F1 is igyekeztek felülvizsgáltatni, továbbá utánajárni, ki lehetett a névtelen feladó.

Mohammed bin Szulajm elnök a Financial Timesnak nyilatkozott Horner-ügyben, amiről megállapította, hogy egyáltalán nem tesz jót az F1-nek.

„Ez árt a sportnak. Ez káros emberi szempontból”

– jelentette ki.

Toto Wolff és Zak Brown egy nappal korábban pedzegették, akkor lenne megnyugtató a Red Bull-vizsgálat eredménye, ha az FIA utánajárna és megerősítené, hogy valóban alapos és igazságos eljárást folytattak le. Bin Szuljam ennek kapcsán azt mondta, ők készek utánajárni minden panasznak, amivel a saját megfelelési részlegüket felkeresik.

Zak Brown és Christian Horner (Fotó: XPB)

Az azóta sem hitelesített anyagok megjelenése után Horner pénteken a megszokottak szerint érkezett a bahreini pályára és ellátta a feladatait, a boxfalra is felült. A nyilvános szereplést érthető módon kerülte, ám a paddockban a nap elején a német Sky Sport riporterének így is sikerült megszólaltatnia őt. A brit továbbra sem kívánt részletekbe bocsátkozni.

„Sajnos nem áll módomban kommentálni ismeretlen forrásokból származó névtelen találgatásokat. Végig követtem a panasz kapcsán lefolytatott eljárást, ez mélyreható volt és lezárult. Az eredményeként ejtették a vádakat. Ismeretlen forrásokat pedig nem kommentálhatok”

– mondta a csapatfőnök.

A kérdésre, mit gondol arról, hogy valaki nyilvánvalóan tönkre szeretné őt tenni, csak ismételte magát: „Nos, mint mondtam, nem kommentálhatom. De ez egy… igen…” – fogta vissza magát.

Annak kapcsán, mi lesz a következő lépés, csak annyit mondott: „Megyünk versenyezni!”

Adrian Newey és Christian Hofner (Fotó: XPB)

Az FIA-nak a legfőbb szabályzatát jelentő Nemzetközi Sportkódex lehetőséget kínál a szövetségnek arra, hogy beavatkozzon efféle ügyekbe. A 12.2.1.c szabálypont szerint „bármilyen tisztességtelen vagy bármely szakággal, illetve a motorsport egészével szemben káros cselekedet” büntethető. A 12.2.1.f szabálypont eközben szabálysértésnek tekint „bármilyen megjegyzést, cselekedetet vagy írást, amely morális sérülést vagy veszteséget okoz az FIA-nak, a szerveinek, a tagjainak vagy azon vezető beosztottjainak, illetve általában véve sérti a motorsport érdekeit és az FIA által vallott értékeket.”

Egyelőre kérdéses, hogy az FIA erre hivatkozva kezdeményez-e bármit. A Red Bull a vizsgálati anyag bizalmas jellegére és érzékeny voltára hivatkozva nem közölt részleteket az ügyről. A nem hitelesített, névtelen forrástól származó fájlokra pedig nem lehet egy FIA-eljárást alapozni.

Borítókép: Mohammed bin Szulajm, FIA elnök és Christian Horner, a Red Bull Racing Team csapatvezetője (Fotó: Batchelor / XPB Images)

További tartalmak