Musorujsag
Élő Eredmények

Haas: Végre harcban lehetünk

Haas: Végre harcban lehetünk

F1i
A Haas csapatvezetője, Komacu Ajao a korai jelekre – a teszthét valamint a szezonnyitó Bahreini Nagydíj adataira – támaszkodva úgy érzi, sikerült előrelépniük a gumiproblémák megoldását illetően és végre versenyben lehetnek közvetlen riválisaikkal.

Az amerikai csapat versenyzői tavaly több időmérő edzésen is látványos eredményeket értek el – főleg a hosszú kihagyás után visszatérő Nico Hülkenberg –, a futamokon viszont rendre elveszítették a jó pozíciókat gumiproblémáik miatt. Nem meglepő tehát, hogy a fő cél ezek orvoslása volt: az új csapatvezető jelezte, a teszthéten is jóformán csak erre összpontosítottak.

Noha Bahreinben a pontszerzés nem jött össze, a csapat a versenytempója alapján büszke lehet az elért eredményekre, hiszen futamuk képe más volt, mint a legtöbb 2023-asé: ezúttal nem süllyedtek el a mezőnybe, sőt, Kevin Magnussen javított is rajtpozícióján.

Bár a csapattárs „papíron” visszaesett, a futam során ő is nyert néhány helyezést azután, hogy az ígéretes időmérőt követően a rajtnál ütközött Lance Stroll-lal így a mezőny végére került. Kettejük teljesítménye tehát valóban arra utal, sikerült előrelépni a gumikezelést illetően. Az eredmények összegzésekor erre mutatott rá a csapatfőnök, Komacu Ajao is.

„Mielőtt pályára vittük az idei autót, nem hittem abban, hogy harcban lehetünk a pontokért az első futamon” – fogalmazott a japán. „Tudom, mennyit nyertünk, amikor elkezdtük a tervezést, de elég későn vágtunk bele. Két hónapra leálltunk az austini fejlesztés miatt.”

Fotó: XPB

„Szóval, elvesztegettük az időt és lemaradásban vagyunk, nem? Azt feltételezem, hogy ez alatt az idő alatt a többiek is úgy fejlődtek, mint mi. Elvégre mi vagyunk a legkisebb csapat. És akkor a tesztek alatt valami mást láttam, de egyszerűen nem akartam számolni ezzel. Aztán az edzésen még többet láttunk… de minden a futamról szólt” – magyarázta.

„Az időmérőn az volt a cél, hogy mindkét autó Q2-be jusson, ami sikerült is. Nico aztán azt csinálta, amiben igazán jó: csodálatos körrel bejutott a Q3-ba. Sajnos a rajtja nem volt jó és a futama ott jóformán véget is ért. De Kevin futamából látszik, versenyezhetünk a középmezőnyben” – folytatta.

„Ahhoz, hogy pontot szerezzünk, mindennek tökéletesnek kell lennie, ami nekünk most nem jött össze. De igen, ennek ellenére a hétvége nagyon pozitív volt. Boldog vagyok, mert a bahreini pálya kiemeli a gyengeségeket. A pályahőmérséklet a futamon nem volt olyan meleg, mint egy átlagos futamon, de a teszteken és az edzéseken kijöttek a gyengeségek. Az releváns volt” – emelte ki.

Komacu jelezte, a tapasztalatokat a fejlesztések során is fel fogják használni. „Most minden arra mutat, hogy a téli fejlesztések a jó irányba mentek, szóval ezt kell folytatnunk. Az autó teljesítményét kell fejleszteni. Most, hogy több kilométert futottunk már, egy kicsit az irányon is változtatunk. De ez nem a szezon korai szakaszaira vonatkozik” – zárta gondolatát.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak