Musorujsag
Élő Eredmények

Vasseur: Hamilton tudja, a Red Bull után a Ferrari a legnagyobb esélye a nyolcadikra

Vasseur: Hamilton tudja, a Red Bull után a Ferrari a legnagyobb esélye a nyolcadikra

RMC Sport
Elismerte Frédéric Vasseur, hogy a Forma–1-be érkezése után mindig is foglalkoztatta a Lewis Hamiltonnal való újbóli együttműködés lehetősége. A Ferrari csapatfőnöke a megállapodásuk létrejöttéről beszélt, és kijelentette, a brit őket tartja a legesélyesebbnek a Red Bull megállítására.

Mivel már a szezonrajt előtt bejelentették, borítékolható, hogy az egész 2024-es F1-es évadban felkapott beszédtémát fog jelenteni Lewis Hamilton Ferrarival kötött megállapodása. Február első napján vált hivatalossá, hogy a brit év végén elhagyja a Mercedest, és több évre szóló szerződést írt alá a Ferrarival, amit később a gyerekkori álma megvalósulásaként aposztrofált.

Hamilton azt is elárulta, hogy korábbi csapatfőnökének, Frédéric Vasseurnek kulcsszerepe volt a csapatváltásában, régi kapcsolatuknak köszönhetően ugyanis maximálisan megbízik a franciában.

Vasseur az RMC Sportnak adott interjúban részletesen beszélt Hamilton csapatváltásának hátteréről, és elárulta, már évek óta foglalkoztatta a gondolat, hogy jó lenne újra együtt dolgozni korábbi versenyzőjével.

„Hogyan történt? Lewis húsz évvel ezelőtt versenyzett nálam a Forma–3-ban és a Forma–2-ben. Mindkét bajnokságot megnyertük, és az évek során kapcsolatban maradtunk. Már nagyon régóta foglalkoztatott ez a gondolat, de nem sok értelme volt elképzelni, hogy Lewis Hamilton a Saubernél versenyezzen… Szóval jött a pillanat, amikor megvolt a csillagok együttállása: én jöttem a Ferrarihoz, neki lejárt a szerződése a Mercedesszel.”

„Szerintem mindketten akartunk újra együtt dolgozni, és Lewisnak a kezdetektől célja volt a Ferrarinál versenyezni, és szerintem minden versenyző ezt akarja. Aztán jött a lehetőség, amivel létrejött a váltás, de a tárgyalásokról nem árulok el részleteket” – mondta a francia.

Frédéric Vasseur és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Megkérdezték, volt-e olyan pillanat, amikor elkezdte elhinni, hogy létrejön az egyezség. „Őszintén szólva nem volt ilyen, mivel az ilyen egyeztetéseknél még az utolsó pillanatban is meghiúsulhat. Gondolhatják, hogy összetett és nagy szerződésekről van szó. Sosem mondtam magamnak azt, hogy ez jó, meg fogjuk csinálni. Csak azt, hogy ez egy nagyszerű lehetőség a csapat számára, több okból is, és hogy ugyanúgy kell dolgozni érte, mint az autó fejlesztésénél, és az utolsó pillanatig tenni kell azért, hogy minden összeálljon.”

Amit a még mindig a Mercedesszel versenyző Hamilton nem ismer be, azt Vasseur megerősítette: a brit egyszerűen nagyobb esélyt lát a nyolcadik bajnoki címére a Ferrarival.

„Hamar éreztem, hogy Lewist igazán motiválja ez, mert meg volt győződve róla, hogy a Red Bull után talán mi jelentjük a legjobb esélyét a bajnoki címre, és ez jelentette az első számú motivációját.”

Vasseur leendő versenyzője azon kijelentésére is reagált, hogy nélküle nem igazolt volna a Ferrarihoz. „Inkább mondja ezt, mint az ellenkezőjét!” – nevetett Vasseur. „Visszatérnék ahhoz a tényhez, hogy volt lehetőségünk együtt dolgozni. És kezdettől célja volt ez, mindig célja volt a Ferrari. Lehet azt mondani, hogy egyszerűen szerencsés volt a csillagok együttállása. Próbálunk felépíteni valamit, kezdünk újra jól teljesíteni. Jól ismerem őt, tudom, hogy mire számít, mit akar elérni bármi áron. Megvan az adott pillanat, a szerződésekkel, a céljainkkal, a bolygók együtt állnak, és most itt a lehetőség.”

Fotó: XPB

Szavaiból az jön le, hogy Hamilton elvárása a nyolcadik bajnoki cím. Vasseur ennek kapcsán annyit mondott: „Ezért mondom a bolygók együttállását: nagyon akar nyerni. Ő egy hatalmas bajnok, aki a százhárom futamgyőzelme ellenére még mindig olyan éhes a sikerre, mint amikor még nem volt győzelme. Nagyon motivált, nagy erőfeszítéseket tesz, sokat követel magától és az őt körülvevő emberektől.”

„Bajnok maradt a hozzáállásában, és tudja, hogy a Red Bullhoz menni kockázatos lenne, mert nincsenek jó viszonyban, a Red Bull után pedig számára a legjobb opciót mindenképpen a Ferrari jelenti. És közben a gyerekkori álmát is kergeti, mert tudja, hogy talán ez az utolsó szerződése, ezért helyes döntést akar hozni. Ez vezette ide.”

A nyolcadik bajnoki cím egyben a sportági rekordot is jelentené. Hamiltonnak ez az egy csúcs hiányzik ahhoz, hogy valóban minden idők legsikeresebb versenyzőjeként emlegessék. Az pedig külön rangot adna a győzelmének, ha az egyéni bajnokságban 2007 óta nyeretlen Ferrarival érné el, véget vetve egy majdnem olyan hosszú nyeretlen időszaknak, mint amilyennek 2000-ben (21 év) Michael Schumacher vetett véget Maranellóban.

Vasseurt arról kérdezték, neki is az-e az álma, hogy Hamiltont a Ferrari tegye egyedüli rekordbajnokká. „Az álmom? Nem, amúgy sem álmodom éjszaka, higgadtnak kell lenned. Mindenképpen kivételes lenne, de ugyanúgy különleges lenne megcsinálni Charles Leclerc-rel vagy Carlos Sainzcal. A bajnoki cím már önmagában is varázslatos. Az biztos, hogy ha Lewis megszerezné a nyolcadikat, azzal már amúgy is valami különlegessel vonulna be a történelembe, de ha velünk tenné, az csak még csodálatosabb lenne” – felelte a Ferrari csapatfőnöke.

Borítókép: Frédéric Vasseur és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak