Musorujsag
Élő Eredmények

„Azt kívántam, legyen vége” – amikor Ricciardót már az sem érdekelte, lesz-e folytatás

„Azt kívántam, legyen vége” – amikor Ricciardót már az sem érdekelte, lesz-e folytatás

The Age
Volt annyira csalódott és kiábrándult Daniel Ricciardo a mclarenes időszaka végén, hogy még az sem érdekelte igazán, lesz-e számára F1-es folytatás. Hazai versenye előtt őszintén beszélt a mélypontokról és a visszatéréshez vezető önkereséséről.

A 2022-es legutóbbi ottani szereplése után újra a hazai versenyére készülhet Daniel Ricciardo – Forma–1-es versenyzőként. Tavaly csak vendég, kívülálló volt Melbourne-ben, hiszen miután 2022-ben a McLaren kitette őt honfitársa, Oscar Piastri miatt, nem volt még állandó ülése, sőt, abban sem volt biztos, lesz-e még neki az F1-ben.

Ma már tudjuk, hogy a vártnál korábban, már 2023 közepén lehetőséget kapott a visszatérésre, jelenleg pedig a Red Bull második csapatánál, az RB-nél van biztos helye.

A The Age című ausztrál lapnak Ricciardo elismerte, amikor a 2022-es szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon figyelte, hogyan köszön el az egész sportág volt csapattársától, Sebastian Vetteltől, miközben ő kevesebb figyelmet kapott, annyira kiábrándult volt, hogy még az sem igazán izgatta, lesz-e még még valaha újra F1-es versenyző.

„Sebnek nagy búcsúztatásban volt része, teljesen megérdemelten. Én nem tudtam még akkor, hogy 2022-vel vége lesz-e számomra is. Abban a pillanatban nem is igazán érdekelt, mivel nem tetszett az a mód, ahogyan a pályafutásom lezárult, amennyiben ez lezárás lett volna. Nem érdekelt, hogy nem búcsúztak tőlem úgy, mint Sebtől, mert legbelül nem gondoltam, hogy már befejeztem. Még mindig hittem, hogy változtathatok rajta, csak egy esély kellett rá”

– mesélte Ricciardo.

Daniel Ricciardo (Fotó: Red Bull/Getty Images)

Éppen a tavalyi melbourne-i látogatása volt a szikra, ami újra belobbantotta a lángot. Azzal, hogy visszatért az F1-es közegbe, már határozottan úgy érezte, akarja a visszatérést. Aztán a lehetőség a vártnál korábban megérkezett: a gyengélkedő Nyck de Vries helyén találta magát.

Elismerte, azt megelőzően igencsak mélyen volt lelkileg.

„2022 közepétől, amikor lényegében nem volt állásom, bizonytalan voltam, hogy mihez kezdjek, és csak azt kívántam, bárcsak vége lenne a versenyeknek és lezárhatnám a szezont. Nehéz volt jelen lenni akkoriban. Nehezemre esett élveznem a munkámat. Azzal, hogy tavaly visszatértem, azon kaptam magam, hogy semmi máson nem agyalok, mert igazán boldog voltam, hogy azt csinálom, amit csinálok. Újra beleszerettem a sportba, a vezetésbe, a versengésbe. 2022-ben nehezemre esett ez, és egyszerűen csak vártam, hogy legyen vége”

– vallotta be.

Arra is ekkor jött rá, hogy a nagy erőlködés miatt elveszett a lényeg. „Hosszú távú hatása volt” – mondta a mclarenes szenvedéséről. „Elszívta az energiámat, a lelkesedésemet, nagy volt a zűrzavar. Szerettem volna újra beleszeretni az edzésbe, de ahhoz, hogy eddz és jól is eddz, kell némi idő a valódi életedben, hogy jól csinálhasd. Nem csinálhatsz millió más dolgot, mert akkor nem jut időd edzeni, és talán nem leszel kellően erős vagy egészséges vagy friss, és egy ördögi körbe kerülsz. Én szerettem volna újra ezt érezni, a régi önmagam lenni. Versenyezni és edzeni – jelenleg ezek élvezik az elsőbbséget nálam, és minden más csak másodlagos.”

Daniel Ricciardo (Fotó: Red Bull/Getty Images)

Ricciardo év elején arról beszélt, hogy az RB-nél végre újra úgy érzi, hogy egy csapat támaszkodik rá, szüksége van rá és a tapasztalatára, ami ugyancsak újszerű érzés volt számára. Ennek kapcsán most elismerte, ilyen szempontból nem is gondolta már, hogy ennyire értékes lehet. „Régóta vagyok az F1-ben, sokféle autót vezettem, sok dolgot láttam. A tudásomat talán alá is becsültem. A csapatnak voltak nehézségei, és láttam, hogy a tapasztalatom segít nekik. A csapat reagált arra, amit mondtam, kérdéseket tett fel, és ezt igazán élveztem.”

„A korral rájössz, hogy van hatásod arra, milyen a hangulat a garázsban, hogyan reagál a csapat. Több száz ember dolgozik ezeknél a csapatoknál, de te egyike vagy azon kettő személynek, akiket az egész világ néz, azt figyelve, hogyan teljesít a csapat. Mi nemcsak az autót vezetjük, képesek vagyunk változtatni a hangulaton is, és ennek most már jobban a tudatában vagyok” – ismerte el a nyolcszoros futamgyőztes.

 

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: Red Bull/Getty Images)

További tartalmak