Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Stella: Leclerc előttünk ért célba, mert gyorsabb a Ferrari

Stella: Leclerc előttünk ért célba, mert gyorsabb a Ferrari

Autosport
A McLaren csapatvezetője, Andrea Stella nem ért egyet Lando Norrisszal abban, hogy jobb taktikával megszerezhető lett volna a második hely az Ausztrál Nagydíjon. Az olasz kijelentette, Charles Leclerc előttük ért célba, mert jelenleg gyorsabb az autója.

A vasárnap harmadikként célba érkező Lando Norris a leintést követően arról beszélt, egy pozícióval előbb is végezhetett volna, amennyiben a McLaren az első kerékcseréknél ugyanazt az elévágásos taktikát választja, mint a márkatárs, Oscar Piastri esetében. Andrea Stella, a csapatfőnök nem ért egyet a brit pilótával.

Amikor erről a lehetőségről kérdezték, először is megjegyezte, a különböző taktikával szét akarta választani versenyzőit, a Ferrari pedig erőből győzte le a McLarent, miután az ausztrál pályán egészen egyszerűen jobb volt a tempója.

„Nagyon-nagyon a futam elején voltunk még, egy olyan futamnak az elején, mely során nagyfokú bizonytalanság volt a kemény keverékek viselkedésével kapcsolatban” – kezdte. „Láttuk, hogy néhány jó autó egyáltalán nem tűnik gyorsnak, mert nem bánik jól az abroncsokkal. Az egyik (Sergio) Pérez volt (aki ötödik lett).”

Andrea Stella (Fotó: Staley / XPB Images)

Agresszív taktikát választottunk és megpróbáltuk lehagyni Charles-t (Leclerc) Oscarral, de ők is úgy döntöttek, hogy ez egy jó ötlet. Egyszerre hajtottak ki kereket cserélni, valószínűleg azért, mert hallották a rádiós üzenetünket” – mutatott rá.

„Leclerc végül Lando előtt ért célba, mert pillanatnyilag gyorsabb az autójuk. A jó hír az, hogy az autó gyorsabb, de nem sokkal gyorsabb. Nagyon közel voltunk, ami szerintem biztató a Japán Nagydíj szempontjából, ahol szintén vannak olyan pályajellemzők, melyek miatt Ausztrália már jobb helyszín volt számunkra” – jegyezte meg bizakodva.

A McLaren kapcsán fontos téma volt még a két versenyző helycseréje a futam során: a csapat arra kérte a kiállásokkor a harmadik helyre kerülő Piastrit, engedje el a más taktikán lévő Norrist. Stella kiemelte, az előzés a kérés nélkül is megtörtént volna.

Ők csupán azt akarták megelőzni, hogy a két pilóta veszélyes csatározásba kezdjen, sok értékes pontot kockáztatva ezzel. „Nem is mondanám, hogy stratégiai csere volt. Természetesen is megtörtént volna a csere, mert Lando abroncsai frissebbek voltak. Azért kértük a cserét, hogy elkerüljük a felesleges versenyzést. De annak ellenére, hogy a gumik frissebbek voltak, nem kaptuk el Leclerc-t. Ezért is mondom, hogy a Ferrari gyorsabb volt” – zárta gondolatát.

Charles Leclerc, Carlos Sainz és Lando Norris (Fotó: XPB)
Borítókép: Lando Norris és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak