Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Stella: Piastri sokat fejlődött és még sokat fog fejlődni

Stella: Piastri sokat fejlődött és még sokat fog fejlődni

Autosport
A McLaren csapatvezetője, Andrea Stella elégedett az istálló fiatal versenyzőjének, Oscar Piastrinak a fejlődésével, aki elmondása szerint komoly előrelépéseket ért el a futamok menedzselése terén. Hozzátette, a folytatásban további javulást vár.

Az ausztrál egy nyolcadik helyezéssel kezdte a 2024-es évadot, amit két negyedik pozíció, vagyis két igazán erős pontszerzés követett. Legutóbb, Melbourne-ben esélye nyílt a dobogós helyezésre is, a McLaren azonban arra kérte, engedje el a frissebb gumikon érkező csapattársat, Lando Norrist, így végül a brit ért célba harmadikként.

A csapatfőnök, Andrea Stella a döntés kapcsán megjegyezte, Norris minden valószínűség szerint az utasítás nélkül is Piastri előtt futott volna be, hiszen frissebb abroncsainak köszönhetően gyorsabb volt. Ők tehát csak azt akadályozták meg, hogy veszélyes csatározás vegye kezdetét.

Piastri szó nélkül teljesítette a kérést, sőt jogosnak nevezte azt a leintés után. Ezzel minden bizonnyal jó pontot szerzett főnökénél, aki egyébként is dicsérte teljesítményét, kiemelve, második évében sokat fejlődött a versenymenedzsment (a hosszú etapokon diktált tempó valamint a gumikezelés) terén, amivel tavaly néha még voltak gondjai.

Oscar Piastri (Fotó: XPB)

„Nagyon-nagyon jól teljesített egy kényes helyzetben. A tavalyi ausztrál futamhoz, de akár a japánhoz (ami már az év vége felé volt) viszonyítva is sikerült előrelépnünk. Nagyon biztató arra gondolni, hogy ez a második szezonja elején jött” – fogalmazott az olasz.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy Piastrinak még többet kell még fejlődnie, de ezt sem negatívumnak szánja, hanem afféle „figyelmeztetésnek” a riválisok számára, hiszen egy ilyen fiatal versenyző esetében természetes, hogy van még benne potenciál. „Ha arra gondolunk, mennyi mindent kell még beleölnie a fejlődésbe, eléggé pozitívnak tűnik a jövője.”

„Amikor az alkalmazkodásról beszélek, nem arra gondolok, hogy alkalmazkodnia kell, amikor egy probléma felüti a fejét, hanem azért kell alkalmazkodnia, hogy ne legyenek problémák. Meg kell értenie, hogy valami egy adott problémához vezetne” – magyarázta.

„Amikor újonc vagy, meg kell akadályoznod a problémákat és meg kell értened, hogyan jutottál közel hozzájuk. Azt hiszem, most tartunk ott ebben a folyamatban, hogy most sokkal jobban tisztában van azzal, hogy bizonyos feltételek problémákhoz vezetnek. Tehát, érezte, hogy ha túlterheli az első gumikat, azok szemcsésedni fognak. Kezdi megérezni, hol a határ” – emelte ki.

Oscar Piastri (Fotó: XPB)
Borítókép: Oscar Piastri (Fotó: XPB)

További tartalmak