Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso és az életkor: Ha már nem megy, én leszek az első, aki bevallja ezt

Alonso és az életkor: Ha már nem megy, én leszek az első, aki bevallja ezt

The Race, Motorsport-Total
Nem aggasztja az életkora Fernando Alonsót, aki az új szerződése lejártakor az elmúlt 50 év legidősebb versenyzője lesz 45 évesen.

Még idén eléri a 400 nagydíjrészvételt Fernando Alonso. Jelenleg 384 nagydíjon való szerepléssel és 381 futamrajttal számít minden idők legtapasztaltabb F1-es versenyzőjének. Az Aston Martinnal aláírt új megállapodása értelmében további 2 szezont még biztosan teljesíteni akar a sorozatban, így a jelenlegi 24 futammal számolva 2026 végére a 452 nagydíjat és a 449 versenyt is elérheti. Közben eltelik 25 év az F1-es bemutatkozása óta, és a 23 szezonon lesz túl.

Addigra betölti a 45. életévét is. Ennyi idős versenyzője az F1-nek nagyon régen, 49 évvel ezelőtt volt. 1975-bem Graham Hill zárta a bajnokságot 45 esztendősen.

Mint azt a hosszabbítása jelzi, Alonsót az életkora cseppet sem aggasztja. Meggyőződése, hogy mind fizikálisan, mind a gyorsaság szempontjából rendben van, és rendben is lesz. Ha pedig mégsem, állítása szerint azt nem lesz rest bevallani önmagának és a csapatának.

„Negyvenöt leszek, és talán még idősebben is versenyezni fogok. Ha egy nap majd úgy fogom érezni, hogy már nem vagyok motivált, hogy formán kívül vagyok, hogy már nem vagyok többé gyors, akkor… Szerintem őszinte a viszonyunk az Astonnal, szóval én leszek az első, aki felteszi a kezét, és azt mondja: talán itt-ott vesztettem valamennyit. És aztán találunk majd rá megoldást”

– mondta a 2026-os szezonja kapcsán.

Alonso az Aston Martin februári autóbemutatóján elárulta, a szokásos téli fizikai tesztje évek óta először javuló eredményeket hozott, és jobb formában van ilyen szempontból, mint bármikor. Tavaly azt is hangoztatta, hogy a 2023-ast pályafutása legjobb szezonjai közé sorolja, a híres 2012-essel egy szintre. Szuzukában eközben arról beszélt, hogy élete egyik legjobb versenyét teljesítette a 6. helyet hozó futamon. Ezekkel mind jelezni próbálja: az élekor nem számít.

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

„Nem érzem úgy, hogy ez a következő években bekövetkezik. Már Japánban is elmondtam: talán életem legjobb öt versenye között volt az ottani. Jól érzem magam, erős vagyok, szóval nem látok itt problémát.”

„Lewis jövő januárban negyven lesz, szóval legalább nem én leszek az egyetlen negyven feletti, akivel beszélni fogtok…”

– jegyezte meg tréfásan a kora kapcsán Alonso.

Elismerte, a sok utazás és az elköteleződés szempontjából voltak a legerősebbek a kétségei a folytatást illetően, ám ezeken is túljutott, mert még mindig annyira szereti a sportágat. „Fotózások, videók, autóbemutatók. Ezek mind sok energiát elvesznek. Az utazások, az időeltolódások, nagy repülések. Ha úgy éreztem volna, hogy már nem szeretem többé, amit csinálok, akkor talán jobb lett volna felhagyni a versenyzéssel.”

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak