Musorujsag
Élő Eredmények

Szeretne még Verstappennel dolgozni az F1-ben a Honda főnöke 2025 után

Szeretne még Verstappennel dolgozni az F1-ben a Honda főnöke 2025 után

Motorsport
Elismerte a Honda főnöke, hogy különleges kapocs köti össze őket Max Verstappennel, és reméli, hogy a jövőben még fognak újra együtt dolgozni a Forma–1-ben.

„Mindig Honda-szurkoló leszek” – jelentette ki Max Verstappen a múlt hétvégi Japán Nagydíjon, amikor a jelenlegi motorpartnerükről és a 2025-tel véget érő együttműködésükről kérdezték. A holland világbajnok tisztelettel nyilatkozott a gyártóról, amellyel a három bajnoki címét szerezte, elmondta, hogy tetszik neki a japánok mentalitása és mindig jól kijött velük.

A Honda 2021-ben jelentette be, hogy ki fog vonulni az F1-ből, aztán félig kihátráltak egy döntésük mögül azzal, hogy csökkentett üzemmódban, de továbbra is jelen vannak a Red Bull partnereként. A döntésük ahhoz mindenesetre elég volt, hogy a Red Bull új utakra lépjen és saját motorgyárat alapítson, melyhez új partnert is talált a Ford képében. Mivel innen már nem volt visszaút, a Hondát viszont érdekelte a 2026-os új motorformula, a japánok az Aston Martinnal kötöttek megállapodást, és ezzel úgy ér véget a kapcsolatuk Verstappennel és a Red Bull-lal, hogy valójában mindegyik fél szívesen folytatta is volna azt…

Vatanabe Kodzsi, a Honda Racing Corporation (HRC) elnöke a Motorsportnak elmondta, bízik benne, hogy nem 2025-ben versenyeznek utoljára Verstappennel, és a jövőben még nyílik módjuk az együttműködésre.

„Nem hinném, hogy rövid távon eljön ennek az ideje, de ha mindketten folytatni fogjuk a Forma–1-es tevékenységünket a jövőben, akkor remélem, hogy egy nap még újra dolgozhatunk együtt.”

„Van viszont még két évünk együtt, és ígérjük, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk, hogy nyerjünk egy további világbajnoki címet Maxszal és a Red Bull-lal” – fogalmazott Vatanabe.

„Ő nagyon fontos. Ő a Forma–1 első számú versenyzője jelenleg. Természetesen a csapat vezetősége is fontos, az autó is fontos, de az együttműködés meghatározó, és az egyik fontos eleme ennek Max” – méltatta a címvédőt.

Max Verstappen a Honda visszatérést követő első győzelmekor, a 2019-es Osztrák Nagydíjon (Fotó: XPB)

Szuzukában Verstappen a legszebb hondás emlékeit is felidézte: az első dobogójuk mellett az első győzelmüket és a bajnoki sikereiket említette. Vatanabe számára a 2019-es első újkori Honda-győzelem jelentette a mérföldkövet Ausztriában, ahol Verstappen a dobogó tetején állva külön hirdette, hogy Honda-motorral nyert.

„Számomra a legszebb emléket az jelenti, ahogyan a Honda-emblémára mutat az ausztriai dobogó tetején a Red Bull Ringen. Ott voltam akkor, és nagyon különleges pillanat volt számomra. Ott álltam a dobogó alatt, és az egy különleges nap volt.”

„Mindig gondol a Hondára, köszönetet mond. A világnak is beszél a Hondáról, és ez fontos a Hondánál dolgozó embereknek.” – festett képet Vatanabe arról, mi teszi különlegessé a kapcsolatukat Verstappennel.

Tekintve, hogy Fernando Alonso a héten 2026 végéig hosszabbított az Aston Martinnal, Max Verstappent  pedig 2028 végéig a Red Bullhoz köti a szerződése, jelenleg nem tűnik reálisnak, hogy belátható időn belül újra együtt dolgozzon a Hondával. Még akkor sem, ha Verstappen végül mégis a csapatváltás mellett döntene, hiszen ez esetben valószínűbb, hogy a Mercedesnél kötne ki.

Az újbóli együttműködés lehetőségét ugyanakkor Verstappen sem zárta ki, igaz, jelezte: „2028-ig szerződésben állok a Red Bull-lal. Utána először is el kell döntenem, hogy akarom-e folytatni. Ez a fontosabb, nem annyira az, hogy hol. Pillanatnyilag nem igazán gondolok ezekre a dolgokra.”

Borítókép: Max Verstappen a Honda visszatérést követő első győzelmekor, a 2019-es Osztrák Nagydíjon (Fotó: XPB)

További tartalmak