Musorujsag
Élő Eredmények

Egy kézben az F1 és a MotoGP – nem fogja ez ütni egymást?

Egy kézben az F1 és a MotoGP – nem fogja ez ütni egymást?

The Race
Egy kézben az F1 és a MotoGP – de nem lesz ebből még probléma? A Liberty Media mindenre gondolt, és nem tart attól, hogy az EU vagy bármely hatóság megálljt parancsol nekik.

Hétfőn jelentette be a Liberty Media, hogy felvásárolta a MotoGP-sorozatot működtető Dorna cég többségi tulajdonát. A 3,5 milliárd eurós ügylettel egy kézbe került a négy- és a kétkerekű pályaversenyzés elit kategóriája, a Forma–1 és a MotoGP.

A Liberty Media előbbi sorozat kereskedelmi jogait 2017-ben vette meg a CVC Capital Partnerstől, amely a 2006-os F1-es részvényvásárlása után kénytelen volt megválni az addig birtokolt MotoGP-részvényeitől az EU-s versenyjogi szabályozások következtében. Ezen eset miatt felmerült, hogy a joggal még a Libertynek is meggyűlhet a baja.

A CVC-t közel két évtizeddel ezelőtt elsősorban azért ösztönözte erre a lépésre az EU, mert úgy ítélte meg, hogy az egymástól a pályák, a gyártók, a résztvevők, a hirdetés és a piac szempontjából amúgy jól elkülöníthető két szakág között a tévés kereskedelmi jogok terén nagy az átfedés, és mivel nincs igazán erős konkurencia a palettán, ez lehetőséget nyit a monopol helyzettel történő visszaélésekre. Ez alatt elsősorban a tévés jogdíjak jelentős megemelését értették.

Azzal, hogy a Liberty Media máris bejelentette a MotoGP felvásárlását, egyúttal jelezte, hogy nincsenek aggályai az EU közbelépése kapcsán. Greg Maffei, a médiavállalkozás ügyvezető igazgatója egy befektetői konferencián közölte is, hogy szerinte megkapnak minden engedélyt.

„Hisszük, hogy széles a piaca a sport és szórakoztató iparnak, és ezen belül az F1 és a MotoGP csak egy kis halmazt képeznek. Emellett a piac már változott azóta, hogy legutóbb ezt komolyan vizsgálták”

– utalt a CVC 2006-os esetére.

„Nem próbáljuk ezt csomagként kezelni vagy együtt a piacon értékesíteni. Ez két különálló tulajdon. Bármit is hozunk az egyik oldalon, semmiképpen sem kerül sor tőkeáttételre e kettő között. A mintákat és az F1-ben nyert tanulságokat ki lehet használni, és látunk lehetőségeket a MotoGP nézettségének javítására is, de nem tőkeáttétel formájában.Szóval a szabályozás szempontjából magabiztosak vagyunk” – állapította meg az amerikai.

Greg Maffei (Fotó: XPB)

Kiemelte azt is, hogy az ő jelenlegi helyzetük nagyban különbözik a CVC 2006-os helyzetétől. „Ami a CVC-t illeti, nekik szűk határidejük volt megkötni az egyezséget az F1 felvásárlásáról. Nem volt idejük átrágni magukat a szabályozási eljáráson. Ők egy magán befektetőcég voltak, akik nagy nyereséget termeltek egy termékkel, és vásároltak egy másikat, miközben volt egy szerződésük, amit végre kellett hajtaniuk. Mi nagyon más helyzetben vagyunk. Egy átalakult piacra léptünk egységes csoportként. Nem sürget minket úgy az idő. Hisszük, hogy az eljárás simán és gyorsan fog menni, de adunk elég időt nekik, amennyire csak szükségük van, és ezt az üzletet nyélbe fogjuk ütni” – mondta Maffei.

A Liberty Media jogi osztályát vezető Renee Wilm szerint sem kell aggódniuk amiatt, hogy az F1 és a MotoGP tulajdonlása üti egymást. „A CVC döntése már közel húsz éve volt, és sosem végeztek előtte mélyreható vizsgálatot, nem volt fellebbezési eljárás sem. Ők csak úgy döntöttek, hogy gyorsan lezárják ezt és továbblépnek” – hívta fel a figyelmet Wilm, hozzátéve, ők ezzel szemben fel fogják venni a kapcsolatot a szabályozó szervekkel (az EU-ban, Nagy-Britanniában, Brazíliában és Ausztráliában is), és részletezni fogják az álláspontjukat.

Kiemelte, időközben a médiapiaci helyzet is sokat változott 2006 óta. „Szóval egészen magabiztosak vagyunk, hogy ezt gyorsan el tudjuk intézni, és tisztázni tudjuk a tranzakciót” – vonta le a következtetést.

Borítókép: Mot GP (fotó: Motogp.com)

További tartalmak