Musorujsag
Élő Eredmények

Három hónappal az érkezése után megvált a Ferraritól jött kulcsemberétől a McLaren

Három hónappal az érkezése után megvált a Ferraritól jött kulcsemberétől a McLaren

McLaren
Váratlan bejelentést tett a McLaren: mindössze három hónappal a munkába állása után máris távozik az F1-es csapatuktól a Ferraritól tavaly átcsábított David Sanchez.

A múlt évben nagy erőkkel kezdett toborzásba a McLaren F1-es csapata, és a legnagyobb riválisoknál halászott. Így fogta ki Rob Marshallt a Red Bulltól, valamint David Sanchez a Ferraritól, akikre építve egy új, három pillérű csapatszerkezetet hozott létre.

Marshall és Sanchez a kényszerszabadsága lejárta után januárban állt munkába Wokingban, ahol egy amolyan jövőbeli nyerő gárda kulcsembereiként mutatták be őket. Három hónappal később ugyanakkor egyikük máris távozott a gárdától. A McLaren kedden bejelentette, hogy Sanchez közös megegyezéssel, házon belüli nézetkülönbségek miatt elhagyja őket, s így újbóli átszervezést hajtanak végre.

„A változtatások részeként, számos megbeszélés után David Sanchez elhagyta a csapatot”

– állt a közleményükben.

A váratlan fordulat következtében módosult a wokingi szereposztás. Rob Marshallt (akit a mérnök- és tervezőrészleg technikai igazgatójaként alkalmaztak januártól) főtervezőként foglalkoztatják, a három technikai igazgatói pozícióból pedig egyelőre csak kettőt töltenek be. A mérnöki oldalt Marshall eddigi helyettese, Neil Houldey irányítja, míg az aerodinamikai részleget továbbra is Peter Prodromou.

A teljesítmény fejlesztésével és az autókoncepció meghatározásával foglalkozó részleg technikai igazgatói pozícióját, amit Sancheznek szántak, „modernizálták”, és átmeneti jelleggel maga a csapatfőnök, Andrea Stella vette át e pozíciót, amíg nem találnak rá mást.

Piers Thynne, David Sanchez, Andrea Stella, Zak Brown, Rob Marshall, Neil Houldey és Peter Prodromou (Fotó: Zak Brown/X)

„Ez egy következő lépést jelent a technikai részlegünk felépítésének alakításában, és a csapaton belüli modell jelzi, mennyire elkötelezettek vagyunk a technikai képességeink növelése és a munkafolyamatok hatékonyabbá tétele iránt” – fogalmazott Andrea Stella.

„David Sanchez és a csapat vezetősége alapos megbeszéléseket tartott, ami után közösen arra a döntésre jutottunk, hogy David elhagyja a csapatot. A közös elmélkedés után világossá vált, hogy az a szerepkör, felelősség és célkitűzés, ami David pozíciójával járt, nem egyezik meg az eredeti várakozásokkal, amik alapján 2023 februárjában megállapodtunk. Az összhang ezen hiányát tudomásul véve David és én megegyeztünk, hogy a legjobb, ha most szakítunk, így más lehetőségek után nézhet, amikkel jobban kamatoztatni tudja majd a figyelemreméltó képességeit.”

„Hálásak vagyunk és sokra értékeljük mindazt, amivel David hozzájárult a csapatunk működéséhez e viszonylag rövid velünk töltött idő alatt, és minden jót kívánunk neki a jövőbeli törekvéseihez” – közölte a csapatfőnök.

Sanchez is köszönetet mondott a lehetőségért. „Miközben a szerepkör, amit elképzeltünk és amiről megegyeztünk, nem ugyanaz volt, mint amilyennek a gyakorlatban végül találtam a pozíciót, úgy távozom, hogy tisztelem a vezetőséget, a kollégáim elhivatottságát, valamint az egyeztetések során tanúsított nyitottságot és őszinteséget, amivel végül erre a döntésre jutottunk. Kívánom, hogy ez a csapat továbbra is sikeres legyen, miközben folytatja a mezőny elejébe vezető útját. Már várom a következő kihívásomat az F1-ben” – jelezte a francia, hogy a folytatásban is a sorozaton belül kíván szerepet vállalni.

Sanchez, aki a Renault csapatánál kezdte F1-es pályafutását, majd 2007-től dolgozott már a McLarennél is, 2012 óta erősítette a Ferrarit, ahol a múlt évig az autókoncepció fejlesztését irányította. Akkori megszerzése nagy fogásnak tűnt a McLaren részéről, és érzékeny veszteségnek a Ferrari szempontjából. Arról egyelőre nincs hír, hogy a franciának van-e máris új ajánlata az F1-ből.

Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak