Musorujsag
Élő Eredmények

„Megfélemlítették” és „elnémították” Horner vádlóját a nyilatkozó barát szerint

„Megfélemlítették” és „elnémították” Horner vádlóját a nyilatkozó barát szerint

BBC
Elhallgattatták, fél, aggódik és egyedül érzi magát Christian Horner beosztottja, aki panaszt tett a Red Bull csapatfőnökére. Egy közeli barát árult el részleteket a helyzetről a BBC-nek.

Christian Horner lezárt ügynek tekinti a télen ellene egy beosztottja által megfogalmazott vádakat és a Red Bull ellene lefolytatott vizsgálatát, az ügyben azonban még lehetnek fejlemények, hiszen a személyi asszisztensként dolgozó nő a hírek szerint megfellebbezte a Red Bull által hozott döntést, továbbá az FIA etikai bizottságánál is panaszt tett.

A BBC szerint a hölgy decemberben nyújtott be hivatalos panaszt Horner ellen a Red Bull ausztriai anyavállalatánál, „kényszerítő, bántalmazó magatartás és szexuális zaklatás” vádjával. E – meg nem erősített – vádakat a brit lap azok után merte így közölni, hogy látta az ügy bizonyítékait.

A belső vizsgálat tényét február 4-én erősítette meg a Red Bull GmbH, miután kiszivárogtak róla hírek, a vizsgálat eredményét február 28-án jelentették be: Hornert felmentették a vádak alól. A rá panaszt tevő alkalmazottat időközben felfüggesztették a munkájából, amire válaszként jött a belső fellebbezés és a panasztétel az FIA-nál. A hírek szerint kilátásba helyezte a munkaügyi bírósági ügy elindítását is.

 

„Nagyon megfélemlítették, nagyon magányos”

A BBC megszólaltatta a sértett hölgy egy barátját, aki szerint a nő azért sem nyilatkozhat a vádakról, mert aláírt egy megállapodást, miszerint erről kizárólag az édesapjával és a testvérével beszélhet. „Az emberek nem is érthetik, hogy milyen most neki. Nem beszélhet, nem is fog beszélni. Azt viszont elmondhatom, hogy ez mit tett vele. Valahányszor kérdezek tőle valamit, könnyekben tör ki és azt mondja, nincs senki, akivel beszélhetne, mert nem engedik, hogy beszéljen. Nagyon maga alatt van, nagyon dühös, nagyon fél, nagyon megfélemlítették, nagyon magányos. És szerintem képtelenség, hogy az emberek megértsék őt anélkül, hogy a helyzetében lennének” – mesélte a forrás.

A Red Bull a BBC megkeresésére megerősítette, a felek kölcsönösen aláírtak egy titoktartási megállapodást, így sem a hölgynek, sem Hornernek nem áll módjában beszélni az ügyről.

Christian Horner (Fotó: Mark Thompson/Getty Images)

Arról persze már így is több kiszivárgott, mint amennyit hivatalosan elárultak róla. Egy névtelen forrás már a Red Bull döntésének másnapján szétküldött az F1 résztvevőinek egy e-mailt, melyben egy, a Horner és beosztottja között zajló WhatsApp-beszélgetések képernyőfotóhoz vezető link szerepelt. E beszélgetések hitelességét azóta sem erősítette meg senki, ám a BBC-nek nyilatkozó barát szerint azok a lezajlott tényleges beszélgetések. „Mind elolvashatjuk a WhatsApp-üzeneteket, mindenki levonhatja belőlük a maga következtetését arról, hogy ez egy elfogadható kapcsolat-e egy ügyvezető igazgató és egy személyi asszisztens között.”

„Ahogy Christian mondta, ő most már szeretné lezárni ezt. Nos, ha ez egy igazságos és független eljárás volt, és nem találtak semmi hibát, akkor miért nem tették ezt átláthatóvá, és miért nem tagadja Christian, hogy a WahtsApp-üzenetek valósak?”

„Vannak, akik azt mondják, egy tangóhoz két ember kell, de ez igazságtalan. Ezzel csak próbálnak terelni. A kérdés itt az: Christiannak azt kellett tennie ügyvezetőként, amit tett?” – fogalmazta meg kérdéseit a barát.

 

Nem hagyná annyiban

Az alkalmazott az ismerős szerint nem érti, hogy a vizsgálathoz rendelkezésre álló információk birtokában egy független bíró hogyan juthatott arra a következtetésre, hogy Horner felmenthető. „Sokkoló, de nem meglepő, hogy mennyire csalódott. Több árajánlatot is tettek neki (a történet nyilvánosságra hozására), de egyik iránt sem mutatott érdeklődést, még csak el sem gondolkodott rajta. Nem beszélhet egy barátjával sem, kizárólag a közvetlen családtagjaival. Ő az egyetlen, aki követett minden eljárást, és úgy érzi, senki sem hallgatja meg, és ez egy teljességgel igazságtalan eljárás volt. Igen bátor nőnek kell lenni ahhoz, hogy meglépd, amit ő meglépett, és sajnos a dolgok nagyon rosszul állnak.”

Christian Horner (Fotó: XPB)

A barát szerint Horner mindent megtenne annak érdekében, hogy az asszisztense ne menjen munkaügyi bíróságra, illetve hogy az így induló eljárás ne váljon nyilvánossá.

„Jelezte szándékát a munkaügyi bíróságnál, ami nyilvános. Barátként elmondhatom, garantált, hogy Horner minden követ megmozgatott, és mindent meg is fog tenni, ami csak tőle telik, hogy a munkaügyi bírósági ügy ne váljon nyilvánossá”

– mondta a névtelen forrás, aki azt is megjegyezte, nyilvánvaló, hogy a Red Bull azzal a szándékkal függesztette fel alkalmazottját, hogy később kirúgja őt.

A Red Bull BBC megkeresésére ennek kapcsán azt közölte: „Christian nem tett kísérleteket (a munkaügyi bírósági eljárás bizalmassá tételére), és a hölgyet nem függesztették fel azzal a szándékkal, hogy kirúgják.”

 

Horner beszélhet, őt „elnémították”

Az ügynek még aligha van vége ezzel. „Eltökélt szándéka, hogy kiderüljön az igazság. Egyszerűen csak a sportban akar dolgozni, és nagyon aggódik a hírneve miatt, amiatt, hogy alkalmazhatja-e őt bárki. Egész életében a motorsportban dolgozott, ezért egyfelől nagyon aggódik és fél a jövője miatt, másfelől nagyon elszánt, hogy kiderüljön az igazság.”

„Nem beszélhet a barátaival sem nyíltan: Csak magában tartja minden félelmét és aggályát, nem beszélhet nyíltan a barátaival, a családjával, hogy támogassák, tanácsot adjanak neki, mert egyszerűen tartja magát a megállapodás feltételeihez. Világos, hogy nem mondhat egy szót sem, még csak nem is fedheti fel a kilétét. Christian eközben beszélhet, mert megteheti, befolyása van, elmondhatja a saját történetét, miközben ő (a hölgy) el van némítva” – panaszkodott az alkalmazott barátja.

Borítókép: Christian Horner (Fotó: XPB)

További tartalmak