Musorujsag
Élő Eredmények

A gyenge láncszem Pérez esélyt nyithat a Ferrarinak a konstruktőri bajnokságban?

A gyenge láncszem Pérez esélyt nyithat a Ferrarinak a konstruktőri bajnokságban?

F1 Nation, La Gazzetta dello Sport
Nem áll még a Red Bull szintjén, de már nincs is messze tőle a Ferrari. Korábbi versenyzőjük szerint a gyenge láncszemet jelentő Sergio Pérez miatt pedig még esélyesek is lehetnek a konstruktőri bajnoki címre.

Ki gondolta volna a Red Bull fölényes bahreini és szaúd-arábiai kettős győzelme után, hogy az év negyedik nagydíjhétvégéje előtt Max Verstappen és csapata is csupán 4 pontos előnnyel érkezik meg Szuzukába? A címvédő Ausztrál Nagydíjon történt kiesésével és Sergio Pérez dobogóról való lemaradásával váratlanul szorossá vált az összetettbeli küzdelem. Persze lehet, hogy ez csak egy megtévesztő pillanatfelvétel, mint a tavalyi volt, amikor négy verseny után úgy tűnt, Pérez szorongatja Verstappent az egyéni bajnokságban. A Ferrari melbourne-i formája és optimizmusa ugyanakkor táplálja a reményt, hogy lehet még ebből idén egy szorosabb küzdelem is.

Carlos Sainz a győzelme után megjegyezte: most csapatával az első fejlesztéseket várják, remélve, hogy azokkal tovább faragják majd a hátrányukat. „Nehéz lesz minden pályán tartani a lépést, amíg nem érkeznek meg a fejlesztések, amikkel csökkenthetjük a Bahreinben és Dzsiddában látott lemaradásunkat” – állapította meg, hogy még nem értek fel a Red Bull szintjére, de hamarosan felérhetnek.

Az 1996-os világbajnok, Damon Hill szerint is szükség lenne még egy meggyőzőbb bizonyítékra ahhoz, hogy kijelenthessük, a Ferrari kezdi utolérni a Red Bullt. Szerinte nincs már nagyon messze ettől a vörös csapat. „Ez nagy teszt lesz a Red Bull ellenfeleinek Szuzukában. Teszt lesz az aerodinamikai hatékonyság, a gumikopás és az autó szempontjából is. A Ferrari gyors az egyenesekben, és sok az egyenes Szuzukában. Remélem, hogy a Ferrari képes lesz harcba szállni a Red Bull-lal a versenyen. Az időmérőn talán még így is Max-pole-t fogunk látni, hasonló előnnyel, két-három tizeddel. A kérdés az, a Ferrarinak jó lesz-e a gumikopása” – tekintett előre a hétvégi Japán Nagydíjra.

„Persze meg kell mondani, a kérdés továbbra is az: azért nyertek Melbourne-ben, mert Max kiesett? Sosem kapjuk meg a választ. Muszáj lesz tehát nyílt csatában is legyőzniük Maxot. Ha ez megtörténik, akkor szerintem közel kerülnek. Szerintem egyre közelebb kerülünk ehhez”

– vélekedett a brit az F1 Nation podcastban, kiemelve, ő csak jó küzdelmet akar látni az élen.

Carlos Sainz és Max Verstappen (Fotó: XPB)

A Ferrari korábbi versenyzője, René Arnoux is úgy érzi, volt csapata egyre közelebb oson a címvédőhöz, és kezd egyre erősebb gárdaként működni. „Igazi párharcot szeretnék látni. Nem azt akarom, hogy ilyen dolgok miatt nyerjen a Ferrari. Épp ellenkezőleg. Annak örülök, hogy pár verseny alatt sikerült faragniuk pár tizedet a hátrányukból” – különítette el a Verstappen kiesése által jelentett segítséget a Ferrari tényleges javulásától.

„Sainz igazán fantasztikusan vezetett az ausztrál hétvégén. Max nyilván kiesett, de a Ferrari képes volt előnyt kovácsolni ebből. Már eleve tudtuk, hogy ez az autó gyorsabb a tavalyinál, és az is látszik, hogy sokkal közelebb kerültek a Red Bullhoz. Ausztrália ezt erősítette meg. Még nincsenek a Red Bull szintjén, de már szinte ott vannak. És az is igaz, hogy a Red Bull csak egy autóval képes a Ferrarik előtt lenni” – hívta fel a figyelmet Arnoux arra, hogy Pérez nem tudott mit kezdeni a Ferrarikkal Melbourne-ben.

Emiatt szerinte bármennyire is furcsán hangozhat, a Ferrarinak lehet keresnivalója Carlos Sainzcal és Charles Leclerc-rel a Red Bull ellen a konstruktőri bajnokságban.

„Remélem, hogy harcba szállhatnak a konstruktőri címért, mivel Pérez nincs olyan magas szinten. Valójában úgy érzem, hogy ha a Ferrari nem fut komoly problémákba, idén szinte még jobb esélye van a konstruktőri bajnokság megnyerésére, mint a Red Bullnak.”

Bár e megállapítása talán kissé túlzó, Pérez tavalyi hullámzását látva 2023-ban a Red Bull éppen ettől a forgatókönyvtől tartva sürgette meg versenyzőjét: ha felzárkózik rájuk egy ellenfél, ahol a két versenyző egy szinten áll, ők nem engedhetik meg maguknak, hogy az egyik versenyzőjük gyenge láncszem legyen.

Arnoux egyébként úgy véli, a Ferrari látványos javulása mögött a tavaly kinevezett honfitársa, Frédéric Vasseur áll, aki eddig remek választásnak bizonyult csapatfőnökként. „Nagyon rövid időn belül sikerült kihasználnia a szabályok kínálta előnyöket. Erősebbé tette ezt a csapatot, és most lépésről lépésre faragják a tizedeket. Emellett úgy látom, hogy sok problémát megoldott. Ha így folytatják, szerintem győzelmekért harcolhatnak, és onnantól miért ne harcolhatnának a bajnoki címért is?” – vetette fel a korábbi versenyző a La Gazzetta dello Sportnak adott interjúban.

Borítókép: Charles Leclerc és Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

További tartalmak