Musorujsag
Élő Eredmények

Meggondolta magát Wolff: változott a terv a Mercedesnél a Japán Nagydíjra

Meggondolta magát Wolff: változott a terv a Mercedesnél a Japán Nagydíjra

Sky Sports
Úgy volt, hogy nem megy, aztán mégis – Toto Wolff az előzetes tervekkel ellentétben nem hagyja magára a Mercedest a Japán Nagydíjon.

Az Ausztrál Nagydíj után ment híre, hogy Toto Wolff csapatfőnök idén is kihagyja a Japán Nagydíjat. Egy éve térdműtétje miatt volt kénytelen lemondani a szuzukai látogatásról, majd a katari hétvégét is csak otthonából követte figyelemmel. Az előzetes terv most is az volt, hogy Wolff lemond a nagy utazásról, ám a brit Sky Sports beszámolója szerint időközben meggondolta magát.

A Mercedes a csatorna kérdésére megerősítette, hogy csapatfőnökük mégis jelen lesz Szuzukában, és ő irányítja a gárdát a Japán Nagydíjon. Ezt az FIA is megerősítette azzal, hogy jelezte, Wolff részt vesz a hivatalos pénteki sajtótájékoztatóján.

Történik mindez azok után, hogy a csillagosok a vártnál gyengébben indították a 2024-es szezonjukat. George Russellnek és Lewis Hamiltonnak egyelőre dobogója sincs, két hete Ausztráliában pedig mindketten kiestek, Russell az utolsó körös balesete, Hamilton egy korai motorhiba miatt. A Mercedes a nullázása után a konstruktőri bajnokság negyedik helyén áll, mindössze 26 ponttal, 71 egységre a Red Bulltól, 67-re a Ferraritól és 29-re a McLarentől.

Wolff az ausztráliai fiaskójuk után elismerte, alapvető gondok vannak a csapatnál, amely az idei koncepcióváltással sem tudott egyről a kettőre jutni. Korrelációs problémákról beszélt, valamint arról, hogy a 2022 óta érvényben lévő szabályrendszerben egyszerűen nem működnek megfelelően az eszközeik és módszereik, aminek helyretételéhez időre lesz szükségük.

Toto Wolff (Fotó: XPB)

Melbourne-ben Wolff a saját szerepének megkérdőjelezése kapcsán elismerte, ő is felteszi magának a kérdést, tud-e még eleget tenni a csapatért. „Én leszek az első, aki azt mondja: ha valakinek jobb ötlete van, mondja el nekem! Érdekemben áll a lehető leghamarabb talpra állítani a csapatot” – magyarázta.

Hozzátette, véleménye szerint nem a csapat struktúrájával vagy a szakemberekkel van a probléma, hanem csak a „fizikával”, amit továbbra sem értenek ezeknél a bonyolult autóknál. A Mercedes most arra próbál rájönni, hogyan hozhatná ki az idei W15-öséből azt a teljesítményt, amit egy-egy villanás formájában már megmutatott idén, igaz, többnyire csak szabadedzéseken. „A harmadik szabadedzésen (Melbourne-ben) Lewis azt mondta, a három év alatt most volt a legjobb az autó. Nagyon sok leszorítóereje volt hátul, magabiztosnak érezte magát. Az autón nem változtattunk, a pálya hőmérséklete öt fokot változott, ami semmi, de az autó teljesen átalakult: a három év legjobbjából vezethetetlenné vált” – magyarázta Wolff, aki szerint a fejtörést az okozza, hogy nincs ötletük, mi állhat e hirtelen hullámzások hátterében.

Borítókép: Toto Wolff (Fotó: XPB)

További tartalmak