Musorujsag
Élő Eredmények

Riasztás a tajvani földrengés után – az F1-es Japán Nagydíj nincs veszélyben

Riasztás a tajvani földrengés után – az F1-es Japán Nagydíj nincs veszélyben

Reuters
Földrengés a térségben, esély az esőre – mire számíthat a Forma–1 mezőnye a szokatlan időpontban tartott Japán Nagydíj hétvégéjén?

Októberben járt legutóbb Szuzukában a Forma–1, április elején máris visszatér oda. A sorozatot – pár megszakítással –1987 óta vendégül látó versenypálya fennállása során most először nem őszi, hanem tavaszi időpontban tartja versenyét, köszönhetően annak, hogy az F1 vezetői próbálták logisztikai szempontból észszerűsíteni az idei versenynaptárt.

A Japán Nagydíj lényegében Bakuval cserélt helyet a programban, így lett a korábbi bajnoki finálék helyszínéből az év negyedik versenye.

A hétvége felvezetéseként szerda reggel arról érkeztek hírek, hogy egy 25 éve nem látott erősségű földrengés volt a térségben. Tajvant helyi idő szerint a reggeli órákban egy 7,4-es erősségű rengés rázta meg. Már hét áldozatról van hír, több mint 700 sebesültről, valamint beomlott alagutakról, összedőlt épületekről.

Japánban a helyi meteorológiai szolgálat a földrengés után cunamiriasztást léptetett életbe, ám mivel a tengerszint emelkedése végül jóval kisebbnek bizonyult, mint amitől tartottak, a riasztást visszafújták, egyes helyeken csökkentették a készültségi fokozatot, máshol el is törölték azt.

A riasztás egyébként a Tajvanhoz jóval közelebb eső Okinava prefektúrában volt érvényben, Tokió és Szuzuka térsége nem került veszélybe, a szerdai földrengésnek tehát az F1-es hétvégére nincs hatása.

Fotó: Haas

Az időjárással már más lehet a helyzet. Japánban szerdán esős és hűvös időjárás fogadta a mezőny már ott tartózkodó tagjait. Csapadékra a folytatásban is lesz esély, ugyanakkor nem biztos, hogy ez megzavarja majd az F1-esek programját.

Pénteken az edzésnap várhatóan napos időben indul, aztán fokozatosan befelhősödik az ég, és a délutáni órákra megérkezhet némi csapadék. Az előrejelzések szerint azonban nagyobb valószínűséggel csak a második szabadedzés után eshet az eső, ami leginkább a felrakódott gumiréteg lemosásával zavarhatja tehát a csapatokat.

Szombaton napos időre van kilátás, vasárnap pedig csak az esti órákra várható csapadék, vagyis a futam leintése után.

Nagy melegre nem kell számítani Szuzukában. Pénteken legfeljebb 16-17 Celsius-fokra van kilátás, amit akár 20 km/órás szél tehet kellemetlenebbé. Szombaton csak minimális melegedés várható, míg a versenyen legfeljebb 19 fokra van kilátás. Az időmérő napjára a szél kicsit csillapodni fog, a versenyre viszont ismét erősödhet és akár a 30 km/órát is elérheti, ami irányától függően vagy segítheti vagy nehezítheti a versenyzők dolgát.

Borítókép: Fotó: Haas

További tartalmak