Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Sajtó: Újabb meghallgatáson a Hornert megvádoló Red Bull-alkalmazott

Sajtó: Újabb meghallgatáson a Hornert megvádoló Red Bull-alkalmazott

Business F1, Speedcafe, Planet F1
Sajtóhírek szerint a héten újabb meghallgatások várnak a Red Bullnál a Christian Horner ellen vádakat megfogalmazó alkalmazottra. Eközben kérdőjelek merültek fel a vizsgálatot lefolytató bíró függetlensége körül.

Még mindig nem tekinthető lezárnak Christian Horner zaklatási ügye. Noha a Red Bull már február 28-án bejelentette, hogy lezárta a belső vizsgálatot és felmentette a csapatfőnököt a beosztottja által megfogalmazott vádak alól, van folytatás.

Hornerre múlt decemberben az egyik női alkalmazottja tett panaszt a Red Bull ausztriai központjánál. A hetekig elhúzódó átfogó vizsgálat eredménye végül nem a brit kirúgása lett, hanem az, hogy felfüggesztették a csapatfőnök vádlóját.

A hölgy időközben fellebbezett az eredeti döntés ellen, sajtóhírek szerint ezen a héten pedig újabb meghallgatásokra hivatalos, melyek témáját a felfüggesztésének oka jelenti, vagyis az, hogy nem volt őszinte az eredeti meghallgatás során.

Horner személyi asszisztensét a Red Bull továbbra sem rúgta ki, a felfüggesztése alatt kapja a fizetését. A BBC-nek nyilatkozó egyik ismerőse szerint ez azonban csak átmeneti állapot lehet, és a csapat várhatóan végleg meg akar majd válni tőle.

 

Kérdőjelek a vizsgálóbíró függetlensége körül

Mindeközben a Business F1 magazin, amely korábban már nagy terjedelemben foglalkozott a Horner-üggyel, és többek között a sértett alkalmazott nevét és fotóját is közzétette, az áprilisi számában ismét több oldalt szentelt a témának, és újabb vádakat is megfogalmazott Hornerékkel szemben.

A kétes hírű magazin szerint a Horner-vizsgálattal megbízott független bíró függetlensége erősen megkérdőjelezhető. Állításuk szerint a thaiföldi Red Bull-tulajdonos, Chalerm Yoovidyha londoni ügyvédjéről van ugyanis szó.

A Red Bull azóta sem fedte fel a vizsgálatot végző jogász nevét, csak annyi tudható róla, hogy egy királyi ügyvédről van szó, ami Angliában egyfajta rangot jelent a szakmában.

Christian Horner, Chalerm Yoovidhya és Ger Horneri (Fotó: XPB)

Nem Business F1 az első, aki felvetik a függetlenség problémáját. Korábban többek között a német F1-Insider is arról számolt be, hogy a kérdéses bíró nyilvánvalóan a Hornert védelmező thaiföldiek embere, aki a vizsgálati jelentése elkészítése után előbb elutazott nyaralni és hosszabb ideig elérhetetlen volt, mielőtt megküldte a vizsgálati anyagát a Red Bull vezetőinek.

A Red Bull a február 28-ai közleményében, Horner pedig a később tett nyilatkozataiban is állította, hogy alapos, átfogó és igazságos vizsgálat zajlott le a cégen belül. Több ellenfél, így a mercedeses Toto Wolff és a mclarenes Zak Brown eközben az ügy átláthatóságát hiányolva célozgatott arra, hogy legalábbis megkérdőjelezhető az egész eljárás hitelessége.

A BBC-nek nyilatkozó ismerős szerint a panaszt tevő alkalmazott – aki egy titoktartási szerződés miatt nem beszélhet a vádakról – már felkészült arra, hogy munkaügyi bíróság elé vigye az ügyét. Amennyiben ez megtörténik, jelenleg bizalmasnak számító részletek kerülhetnek nyilvánosságra a vádakról, a történtekről.

Borítókép: Christian Horner (Fotó: XPB)

További tartalmak