Musorujsag
Élő Eredmények

„Wolff még mindig az egyik legjobb csapatvezető”

„Wolff még mindig az egyik legjobb csapatvezető”

Eurosport
A korábbi Forma–1-es versenyző, Hans-Joachim Stuck nem ért egyet azokkal, akik szerint a Mercedesnek el kéne gondolkodnia a csapatvezető, Toto Wolff leváltásán. Kiemelte, az osztrák nem felelős az autóban rejlő lehetőségekért, saját feladatát pedig továbbra is remekül végzi.

A 2022-es szabályváltoztatások óta nem találja régi formáját a 2014 és 2021 között hat egyéni és hét konstruktőri világbajnoki címet ünneplő Mercedes. A csillagosok azóta mindössze egy futamgyőzelmet szereztek és számtalanszor nekifutottak autójuk átalakításának, versenyképesebbé tételének. Természetesen 2024 előtt is.

Az idénynek egy áttervezett versenygéppel vágtak neki, ami az első három hétvége alatt továbbra is problémásnak tűnt: a csapatnak egyelőre dobogós helyezése sincs és a bajnoki tabellán is „csak” a negyedik helyet foglalja el a Red Bull, a Ferrari és a McLaren mögött.

A gyenge kezdést látva többen felvetik, a Mercedesnek a csapatvezető – a saját magával egyébként igencsak kritikus –, Toto Wolff szerepét is felül kéne vizsgálnia. A korábbi F1-es pilóta, Hans-Joachim Stuck nem ért egyet ezekkel a véleményekkel, véleménye szerint ugyanis Wolff nem a teljesítményért felel, hanem a szakemberek szerződtetéséért, irányításáért.

Lewis Hamilton és Sergio Pérez (Fotó: XPB)

„Ugyanott tartanak, ahol az előző években. Végső soron, egészen egyszerűen nem tudnak nyerni” – nyilatkozta az Eurosportnak. „A Mercedes egészen egyszerűen nincs a Red Bull és a Ferrari szintjén. Beszélnünk kell Toto Wolffról is. Az, hogy társtulajdonos, valószínűleg előnyt jelent számára.”

„Ha a csapat csak a Mercedesé lenne, nem biztos, hogy nem cserélték volna már le. De őszintén, nem ő felelős ezért. Az idény során, az utazási stressz mellett felmerül a kérdés, hogyan tervezik a felzárkózást. A kezdés, mint mindig pozíciófelmérés volt. Mint tudjuk, ilyenkor később már nem sok változás jön. A Mercedesnek komoly problémája van” – emelte ki.

„Maga Wolff nem felelős az autóban rejlő potenciálért. Ő is autóversenyző volt, tudja, mi a fontos ebben a szakmában. Az ő feladata az, hogy megfelelő embereket vonjon be a fejlesztésbe. Persze nyomást fog gyakorolni azokra, akik a fejlesztésért felelnek. De fel kell tennie magának a kérdést, hogy a megfelelő embernek állnak-e a részlegek élén. Ez a csapatvezető feladata, és ami engem illet, Wolff még mindig az egyik legjobb” – zárta gondolatát.

Borítókép: Toto Wolff (Fotó: XPB)

További tartalmak