Musorujsag
Élő Eredmények

Albon javított autójával tér vissza Sargeant

Albon javított autójával tér vissza Sargeant

F1, Crash
Nem kapja vissza az eredeti autóját Logan Sargeant Szuzukában, de legalább már lesz mivel versenyeznie. A Williams továbbra is tartalékautó nélkül – de ezzel nincs egyedül.

Tulajdonképpen két pénteki szabadedzésért utazott el Melbourne-be Logan Sargeant két hete. Az amerikai versenyzőt Alexander Albon pénteki balesete után szállította ki az autójából a Williams, mivel nem állt rendelkezésükre egy tartalékváz, a thaiföldiét pedig képtelenség volt megjavítani a helyszínen. A csapat úgy ítélte meg, hogy Albon a balesete ellenére is jobb eséllyel pályázik a pontszerzésre (végül 11.-ként ért célba vasárnap), ezért neki adták Sargeant állva maradt versenygépét.

Pórul járt versenyzőjük az egész pályafutása legnehezebb pillanatának nevezte a melbourne-it, Szuzukában viszont végre újra versenyezhet, igaz, nem a saját eddigi autójával, hanem Albon javított vázával… Elmondása szerint ez azonban nem jelent majd hátrányt számára.

„A megjavítottat kaptam, de egy nagyon jól megjavítottat. Jobban sikerült, mint várták, és ugyanolyannak kell lennie, mint amivel eddig versenyeztem” – jelentette.

Logan Sargeant (Fotó: XPB)

A kérdésre, miért cseréltek vázat, elmondta:

„Azért, mert nagy munka lett volna visszacserélni a két autót, túl sok lett volna a szerelőknek. A váz javítása jobban ment a vártnál. Szerintem csak száz grammal lett nehezebb, ami lényegében semmiség.”

Az ezzel szemben nem tűnt semmiségnek, amit a Williams vele tett Ausztráliában. Sargeant elsőre nehezen is emésztette meg. „A következő két nap kemény volt kicsit. De miközben nem indult tökéletesen az évünk, a mutatott tempómmal elégedett vagyok. Erre a hétvégére is próbálom ezt átmenteni. Volt egy hét szünetem, a strandon ültem, valamint edzettem, és már más szemszögből látom a dolgokat. Most, hogy visszatértem, egészen frissnek érzem magam, pszichológiai szempontból boldognak, és készen állok visszaülni az autóba” – nyilatkozta.

Hozzátette:

„Mindig azt kell nézni, mi a legjobb a csapatnak. Természetesen versenyzőként vezetni akarsz, de közben tudom, hogy mindenki keményen dolgozik, amennyire csak tud. Nem hibáztatok senkit. Tudom, hogy mindenki a tőle telhető legjobbat nyújtja, és én is vétek hibákat, a csapat is vét hibákat, de továbblépünk.”

„A legfurcsább talán az, hogy pszichológiai szempontból jobban érzem magam. Volt egy hetem, és más szemszögből látom.”

Logan Sargeant (Fotó: XPB)

Sargeant nem érzi úgy, hogy a kispadra ültetése amolyan bizalmi szavazás lett volna a Williams részéről, szerinte a csapat továbbra is hisz benne, támogatja őt. „Nem, nem gondolnám. Nem volt a legkönnyebb évem 2023-ban, és ők kiálltak mellettem. Élvezem a támogatásukat 2021 vége óta. Nem gondolnám, hogy ez elszállt volna, egyszerűen egy nehéz helyzetről van szó, mindenki szempontjából. A szerelőknek is nehéz volt az egész autót újraépíteni. Közben viszont elkülönültem, és egyáltalán nem gondolkodtam a versenyzésről. Szerintem erre volt szükségem.”

Tartalékautó csak Miamitól?

A Williamsnek Japánban sem lesz harmadik váza, vagyis továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy komoly baleset esetén valamelyik versenyzőjük lemarad a futamról. A csapat Miami előtt várhatóan nem is fog elkészülni a tartalékautóval.

Az F1 hivatalos oldalának értesülése szerint azonban nem a grove-iak az egyetlenek, akik efféle orosz rulettet játszanak év elején, több riválisuk is van, aki szintén csak két autóval versenyez jelenleg.

Ausztrália megmutatta, hogyan üthet ez vissza, ám az ott balesetező Alexander Albon szerint az ott történtek nem fognak változtatni a hozzáállásukon. „Nem, egyáltalán nem. Bahrein óta ez van, nem igazán változik semmi. Ezen a hétvégén és Kínában nem lesz tartalékautónk, de mint mondtam, a szemléletmód ugyanolyan, mint az első versenyen” – erősítette meg.

Borítókép: Logan Sargeant (Fotó: XPB)

További tartalmak