Musorujsag
Élő Eredmények

„Vettelt nem hagyhatod figyelmen kívül” – kiben találja meg Wolff Hamilton utódját?

„Vettelt nem hagyhatod figyelmen kívül” – kiben találja meg Wolff Hamilton utódját?

F1, Sky Sports, ORF
Megvan a maga listája Toto Wolffnak a Mercedes 2025-ös potenciális versenyzőjelöltjeiről, és nem tagadta, hogy Sebastian Vettel is egy lehetőséget jelent. Az eddigi lépéseik kezd kirajzolódni, milyen irányban gondolkodnak.

Versenyzőt keres a Mercedes, és nincs rossz helyzetben. Miközben Toto Wolff csapatfőnök a Red Bullon belüli feszültségekre rájátszva az elmúlt hetekben előszeretettel nyilatkozgatott Max Verstappenről mint első számú jelöltjükről, a valóságban számos opció közül válogathatnak, és a jelek szerint már el is merültek ebben a folyamatban.

Nemcsak versenyzők, irányok közüli s választaniuk kell. Egyfelől van egy fiatal tehetségük, Andrea Kimi Antonelli, akit a következő hetekben F1-es autóba fognak ültetni. Aztán ott van a veterán Fernando Alonso, akit rövid távú megoldásként választhatnának, hogy kitöltsék vele az időt, mire Antonelli igazán beérik. Már ha szükségét érzik. De lehetőségük van Carlos Sainz szerződtetésére is, amolyan köztes megoldásként. És a jelek szerint van egy, már visszavonult bajnok is, akit ők reaktiválhatnának…

 

A Vettel-kérdés

Sebastian Vettel az elmúlt hetekben került a figyelem középpontjába a Porschéval teljesített tesztjével és a nyilvános szerepléseivel, melyek során nyíltan elismerte, foglalkoztatja a visszatérés gondolata, és az idei Le Mans-i 24 óráson való indulás mellett akár az F1-es újrakezdés is szóba jöhet nála.

Vettel a Radio X-nek és a Sky Sportsnak nyilatkozva elismerte, több csapatfőnökkel, így Toto Wolff-fal is kapcsolatban áll. A Lewis Hamilton utódját kereső osztrákot Szuzukában meg is kérdezték, van-e esély rá, hogy Vettelt válasszák távozó bajnokuk helyére, aki csütörtökön nyíltan kimondta, örülne, ha a németre hagyhatná az ülését és a csapatát.

„Sebastiant sosem hagyhatod figyelnem kívül. Az eredményei fenomenálisak. Van, hogy olykor szükség van egy szünetre, hogy újra rátalálj a motivációdra”

– jelentette ki Wolff a pénteki sajtótájékoztatón.

Sebastian Vettel (Fotó: Porsche)

A Sky Sportsnak eközben azt is megerősítette, a visszatérés lehetősége is téma közöttük a beszélgetéseik során. „Régre nyúlik vissza a barátságom Sebbel, és mindenről beszélgetünk. Sebastian kacérkodik a versenyzéshez való visszatérés gondolatával, akár a Porschéval Le Mans-ban, ami egy nagyszerű program, akár a Forma–1-es visszatéréssel. Próbálok a vitapartnere lenni és megmondani, mit gondolok. És világos, hogy ezt a nevet a csapatunk esetében sem hagyhatjuk figyelmen kívül.”

Az osztrák ORF csatornának eközben elmondta, az első lépést nem nekik, hanem a versenyzőnek kell megtennie. „Sebastiannak mindenekelőtt magának kell eldöntenie, hogy vissza akar-e térni. Szerintem kacérkodik ezzel azok után, hogy sportautót tesztelt. Mindenképpen fogunk beszélni, de ez amúgy is megtörténik.”

 

Mi újság az „első számú” jelölt Verstappennel?

Wolff az elmúlt hetekben hangzatos nyilatkozatok formájában kezdett flörtölni Verstappennel. Az egyik interjúban kijelentette, hogy a holland az első számú jelöltjük, amennyiben elérhetővé válik, és arról is beszélt, hogy amennyiben távozása miatt a Red Bullnál megüresedne egy hely, náluk már nem is lenne üres ülés…

Az ORF-nek ezzel szemben most más hangnemben beszélt a Verstappen-lehetőségről: kissé lemondóan. „Fejenállást bármikor csinál az ember, Max viszont a legjobb autóban ül” – reagált a kérdésre, korábbi nyilatkozatához híven állt-e már fejen a címvédő megszerzéséért.

„Versenyzőként mindig ez fogja az elsőbbséget élvezni, de ha csak egy kicsi lehetőség is lesz erre, megpróbálunk aktív párbeszédet folytatni. Egyelőre azonban nem látom, miért váltana csapatot.”

A kérdésre, pesszimista-e ez ügyben, Wolff elmondta: „Nem, nem vagyok pesszimista, csak mindig a legtöbbet kell kihozni abból, amid éppen van. Max természetesen rendkívül erős, de van pár további nagyon jó versenyző, akik remek alternatívát jelentenek. És nemcsak 2025-ről beszélünk, hanem 2026-ról és az azt követő évekről is. És még minden teljesen nyitott.”

Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty Images)

 

Idő kell, még ha valakit el is vesztenek emiatt

Wolff megerősítette, már van egy konkrét listája a versenyzőjelöltjeikről, ám nem volt hajlandó elárulni, hogy hány nevet tartalmaz. Jelezte ugyanakkor, hogy nem fognak kapkodni a döntéssel. „Még nem hoztunk döntést, és nem is tervezünk dönteni a következő hetekben.”

„A versenyzőpiac igen mozgalmas, van pár igazán jó versenyző, akik alá fognak írni bizonyos csapatokkal. Szeretnénk nyitva tartani ezeket az egyeztetéseket és lehetőségeket. De egyelőre túl korai lenne elkötelezni magunkat egy versenyző mellett, akár egy nagyon fiatal, akár egy nagyon tapasztalt mellett.”

A csapatfőnök tehát számol azzal a lehetőséggel, hogy amíg gondolkodnak, egyes jelöltjeik lépni fognak és kihúzzák magukat a listájukról.

Ebből a szempontból érdekesség, hogy az elmúlt hetekben híre ment, Carlos Sainznak az iránta érdeklődő Audi áprilisi határidőt szabott, a spanyol pedig Szuzukában jelezte, szeretné felgyorsítani a jövőjével kapcsolatos tárgyalásokat…

Helmut Marko, Peter Hardenacke, a német Sky Sport riportere és Carlos Sainz a szuzukai paddockban (Fotó: XPB)

 

Minden egy irányba mutat?

A Mercedesnek alapos oka van nem engedni mások sürgetésének. A jelek szerint az egyik erős jelöltjük továbbra is a saját nevelésű Andrea Kimi Antonelli, akinél előbb látni szeretnék, hogyan fejlődik az F2-ben, illetve hogyan boldogul F1-es körülmények között. A 17 éves olasz hamarosan kétnapos teszten vesz részt Imolában egy 2021-es autóval. Ez jelzi, komolyan gondolkodhatnak a 2025-ös F1-be emelésén.

„Az azzal kapcsolatos program, hogy Kimit a Forma–1-be hozzuk, már régóta folyamatban van” – próbálta élét venni az imolai tesztjüknek Wolff. „Nem is változott jelentősen az elmúlt hetekben. Csak annyit tettünk, hogy hozzáraktunk pár további napot. Amit a következő hónapokban látni fogunk, azt már eleve terveztünk, akár F1-es autóban fog ülni jövőre, akár nem.”

„Lesz pár tesztnapja, hogy megismerkedhessen az F1-es autóval. A 2021-es autót fogja vezetni Imolában elsőként. Szeretnénk, ha ráérezne, milyen egy igazán jó autó, mielőtt a 2022-es autóba ültetnénk.”

„Régóta a fiatal tehetségünknek számít, és szeretnénk látni, mire képes egy Forma–1-es autóval. Oliver Bearmant üdítő volt látni, mennyire versenyképes volt Szaúd-Arábiában úgy, hogy nem is gyakorolt, egy tempós, nehéz pályán. Egyből ott volt. Szóval Kimi is rendben lesz” – vélekedett Wolff.

Andrea Kimi Antonelli (Fotó: Mercedes)

Bearman jó bemutatkozása nem véletlenül érdekes a Mercedes szempontjából: az F2-ben ő Antonelli csapattársa a Premánál, és eddig gyorsabbnak mutatkozott nála…

Ezek alapján egyelőre helytállónak tűnnek azok a korai feltételezések, miszerint Wolffék első számú opcióját a saját csodagyerekük jelenti, csak éppen még bizonytalanok a rutintalansága és a kora miatt. A Mercedes mély víz lenne számára egyetlen F2-es szezon után, ám most minden esélyt megadnak neki arra, hogy meggyőzze őket. Közben pedig készítik az alternatív terveket is.

További tartalmak