Musorujsag
Élő Eredmények

Félelem a kieséstől – Verstappen felfedte az óvintézkedéseiket

Félelem a kieséstől – Verstappen felfedte az óvintézkedéseiket

F1
Kapkodás, nem észlelt probléma, kiesés – Max Verstappen elmondta, hogyan vennék elejét a melbourne-i kieséséhez vezetőhöz hasonló újabb hibáknak.

Ismét Max Verstappen áll a pole pozícióban Szuzukában, ám ez Melbourne-ben is így volt, mégis elmaradt az újabb győzelme. Két hete az Ausztrál Nagydíjon az 5. körben füstölni kezdett, majd kigyulladt a bal hátsó fékje, ami miatt kénytelen volt feladni a versenyt.

A hiba okát a fék szorulása jelentette, aminek utólag már az időmérős kör adataiban felfedezték jeleit: Verstappen autója sejtésük szerint emiatt lehetett lassabb az egyenesekben Sergio Pérezénél. Bár nem erősítették meg, a feltételezések szerint emberi hiba állhatott a háttérben: a hírek nem megfelelően meghúzott csavarokról és figyelmetlenségről szóltak.

Verstappent a szombati időmérős sikere után arról kérdezték, mik azok az óvintézkedések, amiket életbe léptettek Japánra a történtek miatt.

Helmut Marko, Max Verstappen, Christian Horner (Fotó: XPB)

„Kicsit a felügyeleten változtattunk, duplán ellenőrzünk dolgokat. Emellett van pár dolog az autón is, amin változtathatunk” – utalt arra, hogy a jövőben vélhetően a fékhez is hozzá fognak nyúlni.

A holland szavaiból kiderül, a háttérben valóban emberi hibák állhattak, ám hangsúlyozta, senkit sem hibáztat emiatt.

„Néha nagy a kapkodás, amikor az első és a második szabadedzés között vagy este változtatsz. Van, hogy nagy átalakításra készülsz és szorít az idő a kijárási tilalommal és hasonlókkal. Szóval csak igyekszünk mindent duplán ellenőrizni, mert mindenkin nagy a nyomás.”

„Nem akarok egy adott személyt hibáztatni, de mindig jó, ha valaki utánajár dolgoknak. Szóval alapvetően csak duplán ellenőrzünk” – magyarázta a pole-szerző.

Szavai egybevágnak Paul Monaghan vezető mérnök szavaival, aki azt mondta, a hiba okát egészen péntekig tudják visszavezetni, amikor Verstappen autóján egy kerékvetőn összeszedett sérülés miatt nagy átalakításokat hajtottak végre, a padlólemez, a váz javításával, valamint egy szombati motorcserével. A Red Bull Melbourne-ben sokat variált az autójával, a beállítási problémáikra csak az időmérőre találtak kielégítő megoldást, tehát a munka eleve kapkodós volt a garázsukban azon a hétvégén.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak