Musorujsag
Élő Eredmények

Wolff már bajnokká avatta Verstappent: „Toto mostanság sok szépet mond rólam…”

Wolff már bajnokká avatta Verstappent: „Toto mostanság sok szépet mond rólam…”

F1
Max Verstappen kedvesnek tartja a mostanság neki udvarló Toto Wolffot, ám még korainak érzi, hogy az osztrák már a kezébe nyomná a bajnoki serleget.

Látványosan aggódott a Red Bull a szombati időmérős győzelme után, hogy a vasárnap kellemetlen meglepetést tartogat számára, ám az eredmény olyan lett, amit a szkeptikus ellenfeleik vártak: kettős győzelem.

Max Verstappen ezúttal „csak” 12,5 másodperces előnnyel ért célba Sergio Pérez előtt, Carlos Sainz viszont megkapta az általa szombaton emlegetett 20 másodpercét. És talán nem alaptalan azt feltételezni, hogy ha akarta volna, a holland ennél komolyabb előnnyel is megszerezhette volna zsinórban harmadik szuzukai győzelmét ∑ amivel egyébként egy nem kisebb név rekordját állította be, mint a pályán 2000 és 2002 között háromszor nyerő Michael Schumacher.

„Nagyon-nagyon jó győzelem volt” – állapította meg Verstappen, majd a kérdésre, volt-e egyáltalán bármi nehézsége, elmondta: „Beletelt pár körbe, mire összehangolódtam az autóval, de jó változtatásokat hajtottunk végre az időmérő előtt, és ez ma segített.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Ezzel a már említett szombati kétségeikre utalt. A Red Bull a harmadik szabadedzésen teljesített hosszú etapját is túl gyengének érezte, ezért a kvalifikáció előtt változtatott a beállításain, ám azt nem tudta, hogy ennek meglesz-e a kívánt hatása, mivel már nem volt módja tesztelni az autót megtankolva. A gumikezelés végül nem okozott problémát nekik, a tempójuk pedig a legkevésbé sem tűnt gyengének…

„Az első etap után változtattunk pár apróságon, amitől csak még elégedettebb voltam. Amikor szükséges volt, gyorsabban tudtam menni, amikor a gumikat kellett kímélnem, megtettem. Ez mindig nagyszerű érzés. A közepes gumi, a kemény gumi is jó volt. A kemény talán valamivel jobb, de összességében mindkettőt jónak éreztem, és nagyon versenyképesek voltunk” – állapította meg Verstappen.

Hozzátette, a kétségeik ettől még valósak voltak az időmérő után.

„Egészen az időmérőig nem voltam elégedett, de aztán változtattunk dolgokon. És igen, természetesen nem bocsátkozhatok részletekbe arról, hogy mit csináltunk, de ez ma segített.”

„Sokkal klasszabb volt vezetni, jobban az irányításunk alatt tartottunk mindent” – mondta, hozzátéve, alapvetően olyan változtatásokat hajtottak végre, amitől nagyobb lett a tapadásuk.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Verstappennek Szuzukában összejött, ami tavaly is: visszavágott egy mostanság nála ritkaságszámba menő vereség után. Egy éve a szingapúri fiaskó, most a melbourne-i fékhiba és kiesés után lett egy domináns győzelem a válasza.

„Nem mondanám, hogy megkönnyebbültem, csak klassz nyerni”

– felelte a kérdésre, megelégedéssel tölti-e el a sikere a történtek után. „Természetesen klassz nyerni itt, Japánban is. Ez mindig fontos verseny számunkra. A szurkolóktól komoly támogatást kapunk, és jó nyerni a Honda előtt. Lényegében három autónk van a pontszerzők között” – utalt Cunoda Juki 10. helyére.

„Melbourne-t természetesen egyfajta botlásnak éreztem, de ma pontosan azt tettük, amit akartunk, és minden egyes hétvégén ez a célunk.”

A legfélelmetesebb az, hogy ez minden egyes hétvégén reális célnak tűnik számukra. Verstappen továbbra is elmondhatja: 2024-ben még nem győzte le senki, hiszen négyből négy pole pozíciót szerzett, és az egyetlen versenyen, amit nem ő nyert, kiesett.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Nem csoda, hogy sokan máris négyszeres világbajnokként kezdik emlegetni. A Mercedes főnöke, Toto Wolff is előre odaadta már neki a bajnoki címet…

„Toto mostanság igazán kedves, sok szép dolgot mond rólam…” – jegyezte meg mosolyogva Verstappen. „Nem is tudom. Még hosszú a szezon. Nem akarok túl sokat agyalni az év hátralévő részén, csak versenyről versenyre akarok haladni.”

„Tudom, hogy lesznek pályák, amik talán nem fekszenek majd nekünk, de természetesen amikor olyan pályákra megyünk, amikről tudjuk, hogy jók lehetünk rajta, igyekszünk előnyt kovácsolni ebből, és maximális pontszámot elérni csapatként. Erre törekszünk a folytatásban. Aztán amikor olyan pályák jönnek, amikről tudjuk, hogy talán nehezebb lesz, próbáljuk abból is kihozni a legtöbbet, miközben talán más autók is nyerhetnek” – fogalmazott a Red Bull – egyelőre – háromszoros világbajnoka.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak