Musorujsag
Élő Eredmények

Újra színre lépett a „zsémbes házaspár”: Verstappen felfedte a vita tárgyát

Újra színre lépett a „zsémbes házaspár”: Verstappen felfedte a vita tárgyát

F1, Motorsport
Többször hasonlította már a Red Bull egymást cukkoló idős házaspárhoz Max Verstappent és Gianpiero Lambiase versenymérnököt. Szuzukában egy újabb példáját láthattuk, hogy miért.

Zavartalanul húzta be idei harmadik futamgyőzelmét Max Verstappen a vasárnapi Japán Nagydíjon. A versenytempóval kapcsolatos problémáknak, amikről a Red Bull az időmérős sikerük után beszélt, nyomát sem láthattuk, a címvédő nagyon elégedett volt az autójával és az időmérő előtt rajta elvégzett változtatásokkal.

„Jó változtatásokat hajtottunk végre az időmérő előtt, ami segített ma. Az első etap után apró finomításokat végeztünk az autón, és ettől még jobban, még otthonosabban éreztem magam, és amikor kellett, gyorsabban tudtam menni, amikor pedig a gumikat kellett kímélni, az is ment. Ez mindig nagyszerű érzés” – állapította meg a címvédő.

Közte és a mérnöke között a verseny elején hallattunk egy érdekes rádiózást, melyben éppen az autó beállításairól diskuráltak. Szavaikból az derült ki, hogy volt egy kis nézeteltérés közöttük e téren.

Amikor a mérnök az autó vezethetőségéről érdeklődött az első etapon, Verstappen közölte, eleinte alulkormányzottnak érezte, most viszont kezd átmenni túlkormányzásba.

Verstappen: Igen, talán egy-két kattintással kevesebb rendben lesz.

Lambiase: Nem fogom azt mondani, hogy én megmondtam… Köszönöm.

Gianpiero Lambiase (Fotó: Red Bull/Getty Images)

Amikor a futamot követő sajtótájékoztatón Verstappent a fenti párbeszéd hátteréről kérdezték, mosolyogva ismerte el, hogy nem értett egyet Lambiaséval az első szárnyának beállítása kapcsán a futam előtt.

„Volt egy… nem mondom, hogy vitánk, de azt kérdezte: »Biztos vagy benne, hogy ezt akarod csinálni?« Én meg mondtam, hogy »Igen, egészen biztos vagyok benne.« Kiderült, hogy tévedtem… Szóval neki volt igaza”

– nevetett Verstappen.

Hozzátette, ez az eset is csak azt mutatja meg, hogy miért működik ennyire jól a kapcsolatuk. „Ezzel fel is tüzel, hiszen úgy voltam vele, hogy rendben, még ha most nem is vagyok teljesen elégedett az egyensúllyal, akkor is megpróbálok a lehető legkövetkezetesebb lenni – anélkül, hogy visszakiabálnék rá…” – nevetett.

„Nagyszerű a kapcsolatunk. És jól működik így” – állapította meg.

Max Verstappen és Gianpiero Lambiase (Fotó: Red Bull/Getty Images)

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko is úgy véli, ez a fajta kapcsolat teszi ennyire hatékonnyá Verstappen csapatát.

„A jó öreg házaspár megint színre lépett! Volt egy hosszas vita a verseny előtt arról, hány fokozattal állítsák az első szárnyat. Max javaslatot tett, Gianpiero pedig elégedett volt, amikor kiderült, hogy végül is neki volt igaza…”

„Max és a versenymérnöke nagyon tapasztaltak, az adatelemző mérnökkel együtt. Pontosan tudják, mit kell tenniük, és tudják, mit szeret Max. Nagyjából helyes volt a döntés, csak kisebb módosítást kellett végrehajtanunk az első etap után, az első kerékcserénél” – utalt Marko a szárnyállításra, ami csak még jobbá tette Verstappen autóját.

Borítókép: Max Verstappen és Gianpiero Lambiase (Fotó: Red Bull/Getty Images)

További tartalmak