Musorujsag
Élő Eredmények

Wolff: Hamilton rendkívül sportszerű volt Russell elengedésével

Wolff: Hamilton rendkívül sportszerű volt Russell elengedésével

Channel 4, Racefans
A verseny elején tett gesztusa kapcsán méltatja Lewis Hamiltont a Mercedes csapatfőnöke. A hétszeres világbajnok autójának sérülése miatt engedte el csapattársát.

Az időmérőn végre le tudta győzni George Russellt, a versenyen viszont nem volt esélye rá. Lewis Hamilton nem sokáig tudott előnyt kovácsolni a jobb rajtpozíciójából a Japán Nagydíjon, mivel az első körökben jóval lassabb volt csapattársánál. A Mercedesszel való egyeztetés után a brit a 14. körben félreállt a csapat másik autója elől. Russell a 7., ő a 9. helyen ért végül célba.

Hamilton a leintés után elárulta, azért döntött Russell elengedése mellett, mert a második rajt során megsérült az autója, és emiatt borzalmas alulkormányzást érzett.

„Volt egy sérülésem az első etapon az újraindítás után Charles-lal, és óriási alulkormányzás lépett fel. De tényleg óriási! Ezért döntöttem úgy, hogy elengedem George-ot, mivel gyorsabbnak tűnt.”

A 44-es autónak az első szárny jobb véglapja sérült meg. Az elvesztett leszorítóerőt a kerékcserék során a szárnyállás növelésével tudták ellensúlyozni, és Hamilton a futam hajrájában már egészen versenyképesnek érezte magát.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hamilton az elengedést megelőző körökben folyamatosan egyeztetett mérnökével, Peter Bonningtonnal a veszteségről, illetve jelezte a problémáit: előbb az alulkormányzást, aztán az első gumik túlmelegedését.

Hamilton a 12. körben közölte: „Pajtás, George sokkal gyorsabb nálam. Túl nagy az alulkormányzás. Két fokkal felfelé” – utalt a szárnyállításra.Egy körrel később érdeklődött:

„El kell engednem George-ot?”

Bonnington bejelentkezett, és közölte, hogy félre kell állnia csapattársa elől, amire a 16-os kanyart javasolta.

Toto Wolff csapatfőnök méltatta bajnokát a „gesztusa” kapcsán. „Ez rendkívül sportszerű volt tőle. Nem arról volt szó, hogy feladott egy dobogót, csak próbált rájönni, miért nem volt gyors abban az időszakban” – mondta az osztrák.

Borítókép: Lewis Hamilton és George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak