Musorujsag
Élő Eredmények

Dél-Korea ismét versenyt rendezne

Dél-Korea ismét versenyt rendezne

RN365
A legfrissebb hírek szerint Dél-Korea is visszatérne a királykategóriába, mégpedig egy, az előző évek trendjeinek megfelelő utcai pályával. Ennek az ország harmadik legnagyobb városa, Incshon adna otthont.

A Dél-koreai Nagydíj mindössze három évig (2010 és 2013 között) látta vendégül a királykategóriát egy épített pályán, Jeongamban. Az utolsó ottani futam ót viszonylag nagy volt a csend a nagydíj visszatérése körül, a legfrissebb hírek szerint azonban az ázsiai ország is beszállt a Forma–1-es futamokért zajló versenyfutásba.

Ellenfelekből nem lesz hiány, hiszen egyre több új és visszatérő helyszín jelzi, a sportág új népszerűségét meglovagolva futamot rendezne. Többen ezek közül a pályát illetően is követik a trendet: városi aszfaltcsíkkal szállnának be.

Ennek helyszíne Dél-Korea harmadik legnagyobb városa, a nagyjából 2,5 millió lakosú – a fővárostól nem messze található – Incshon lenne. A RacingNews365 cikke szerint az illetékesek már egy szándéknyilatkozatot is benyújtottak a Forma–1 ügyvezető igazgatójának, Stefano Domenicalinak a múlt hét végén rendezett Japán Nagydíj helyszínén.

Stefano Domenicali (Fotó: XPB)

A polgármester már egyeztetett is az olasz szakemberrel és jelezte, városa tökéletes helyszín volna, hiszen közlekedési és vendéglátói szempontból is megfelel a Forma–1 igényeinek. Állítása szerint nagyszabású tárgyalások zajlanak a futam és az F1 képviselői között.

Az incshoni versenypálya állítólag 2026-ra (a helyszín valamint a pálya előkészítésének időigényétől függően adott esetben 2027-re) készülne el, az akkor visszatérő Dél-koreai nagydíj pedig első körben egy – az első közlések szerint legalább – ötéves szerződés keretén belül kaphatna ismét helyet a versenynaptárban.

Ami a menterendet illeti, a tervek szerint a következő években több – jellemzően klasszikus európai – helyszín is kétévente kapna helyet, így adott esetben több új, illetve visszatérő nagydíj előtt is lehetőség adódhat, anélkül, hogy nőne a már most bírált futamszám.

Kép: XPB
Borítókép: A 2013-as Dél-korai Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)

További tartalmak