Musorujsag
Élő Eredmények

„Senki sem kapja el Verstappent” – a Mercedes fájó 18 hónapra készül, de futamokat még nyerne

„Senki sem kapja el Verstappent” – a Mercedes fájó 18 hónapra készül, de futamokat még nyerne

Racing News 365, Oe24
Nem lesz ellenfele idén Max Verstappennek a bajnokságban Toto Wolff szerint, aki már arra is felkészült, hogy a Mercedesszel még egy és egy háromnegyed szezonnyi szenvedés vár rájuk…

Négyből három versenyt nyert meg idén Max Verstappen, és ahányszor célba ért, a mezőny élén tette. Az egyetlen kivételt az Ausztrál Nagydíj jelentette, amit öt kör után fékhiba miatt adott fel. A bajnoki pontállás emiatt nem mutatja azt a dominanciát, ami eddig a holland évét jellemezte. Miközben Sergio Pérez előtt 13, Charles Leclerc előtt 18 ponttal vezet, a futamokat nagy fölénnyel és látszólagos könnyedséggel nyeri sorozatosan.

A Mercedes csapatfőnöke ezt látva már lényegében a kezébe is nyomta az idei bajnoki címért járó serleget.

„Senki sem fogja elkapni Maxot idén. Az, ahogyan versenyez és az autója is lenyűgöző. Láthatjuk, hogyan kezeli a gumikat. A szezon tehát lényegében a második helyről szól csak”

– állapította meg Toto Wolff.

Reményei szerint a Mercedes és versenyzői ezért a pozícióért még harcban lehetnek. „Ez a csata még nyitott. Remélhetőleg utol tudjuk érni a McLarent és a Ferrarit, és harcolhatunk velük a második helyért. Az idei év erről szól, ahogy a tavalyi is erről szólt. És akkor megszereztük a második helyet.”

Wolff attól tart, hogy a Verstappen, Red Bull párost nemigen lehet már megállítani az aktuális szabályrendszerben. 2024-ben továbbra is fölényben vannak, 2025-öt pedig a csapatok várhatóan az idei autókra építik, mivel az a szezon már elsősorban a nagy szabályváltozásra való felkészülésről, a 2026-os új autókról és motorokról fog szólni, erre összpontosítják majd az erőforrásaikat.

Toto Wolff (Fotó: XPB)

A Mercedes főnöke szerint a szabályváltozás kínálhatja a legjobb esélyt a Red Bull-uralom megtörésére, ugyanakkor jelezte, ez nem jelenti azt, hogy a részsikerekről, a futamgyőzelmekről is lemondhatnak.

„Ha elvárod, hogy versenyeket és bajnokságokat nyerj, akkor azt lehet mondani, hogy most a senki földjén vagyunk, hiszen Max és a Red Bull messze elöl vannak, mi pedig ebben a bolyban. Egy csapat számára sem kielégítő a második, harmadik vagy negyedik helyért küzdeni, hiszen sportszempontból csakis az első hely számít, a második, a harmadik és a negyedik hely nem. De ez most a realitás.”

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk ebben az új valóságban, és ezt jelenti, hogy próbáljuk legyőzni az ellenfeleinket, miközben elismerjük, hogy valaki jobb munkát végez nálunk, és olyan mércét teremt, aminek meg kell felelnünk.”

„Versenyeket akarunk nyerni idén. Nem akarom elengedni ezt a célt, és főleg nem a következő évre vonatkozóan. 2026 egy nagy újrakezdés lesz, és ez kínálja majd a legreálisabb lehetőséget a Red Bull ellenfeleinek. De addig van még hátra egy és egy háromnegyed év, és ebben a nagyjából tizennyolc hónapban még sok lesz a szenvedés. Csak azt remélem, hogy lesznek fénypontok, és a pályánk felfelé fog ívelni”

– fogalmazott meg szerény elvárásokat a Mercedes főnöke.

 

Red Bull: Lassan a testtel!

Miközben Wolff talán nem fog mellé lőni a jóslatával, a Red Bullnál egyelőre hallani sem akarnak arról, hogy már lefutott az idei év. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke csak mosolygott riválisa szavain.

„Nagyon korai lenne máris leírni az évet, hiszen van még hátra húsz verseny. És már megtanultam az évek során, nem nagyon szabad hallgatni Totóra…”

– szúrt oda az osztráknak.

Helmut Marko hasonlóképpen viszonyul a helyzethez. Amikor az osztrák Oe24 megkérdezte, gratulálnak-e már nekik az ellenfeleik az újabb bajnoki címükhöz, a Red Bull tanácsadója egyből hárított. „Kérem, hagyjon ezzel békén! Még csak négy versenyt teljesítettünk, húsz még hátravan. Melbourne-ben láthattuk, hogy milyen könnyen fordulhat minden. A Ferrari erős és megbízható, nem szabad leírni őket” – figyelmeztetett.

Max Verstappen és Christian Horner (Fotó: XPB)

Wolff Verstappenre vonatkozó szavai azt is jelentik, hogy a Mercedes főnöke Sergio Pérezt sem érzi képesnek csapattársa megszorongatására. Marko ennek kapcsán megjegyezte: „Én is mindig ezt mondogattam: van egy jó autónk, de ezen felül Max jelenti a különbséget.”

„Szuzukában minden egyértelmű volt, de Max aztán előrukkolt ezzel a hihetetlen leggyorsabb körrel az elhasznált gumikon. Nem azért, hogy bolondozzon vagy mulasson, hanem hogy üzenjen: »Hahó, többiek, ti csak a második helyért vagytok itt!«”

Horner is dicsérte Verstappent. „Nagyszerű formában van. A télen lecserélte az edzőjét, fitt és karcsú, és az autó is nagyszerűen működik. Hallható, mennyi tartalék kapacitása van még az autóban ülve. Nagyon lenyűgöző. A tavalyi formáját az idei évre is áthozta” – állapította meg a címvédőről.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak