Musorujsag
Élő Eredmények

Végleg megoldódtak a gumigondok? Vasseur óvatos

Végleg megoldódtak a gumigondok? Vasseur óvatos

Autosport
Óvatosságra int a Ferrari csapatvezetője, Frédéric Vasseur, aki arról beszélt a kezdeti pozitív jelek és biztató eredmények ellenére nem tudja garantálni, hogy az alakulat megoldotta a tavaly látott gumikezelési gondokat.

A 2023-as évben az időmérőkön biztatóan teljesítő Ferrari (az olaszok hét rajtelsőséget gyűjtöttek a szezon során) legnagyobb gyengesége a gyors gumikopás volt: hiába indultak jó pozícióból, a győzelemért szinte soha, de sokszor a dobogós helyezésekért sem tudtak harcba szállni, miután autóik hamar elfogyasztották az abroncsokat.

Nem meglepő, hogy a téli időszakban komoly hangsúlyt fektettek ennek megoldására, az első négy hétvége eredményei alapján eredményesen: új autójuk versenyképesebb a hosszú etapokon és eddig mind a négy helyszínen dobogón voltak (Ausztráliában futamgyőzelmet is ünnepeltek).

A csapatfőnök, Frédéric Vasseur viszont továbbra is óvatos: kiemelte, azt, még mindig nem láttuk, hogyan teljesít a Ferrari az eddigiektől eltérő helyszíneken illetve időjárási körülmények között (ami az utóbbi tényezőt illeti, elsősorban arra kíváncsi, milyen eredményeket érnek majd el, ha hűvösebb a levegő hőmérséklete).

Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)

„A szezon elejétől fogva jobbak vagyunk a gumikezelésben” – kezdte. „Jobb a gumikopás is. Azt hiszem, az utolsó körben futottuk meg a leggyorsabb kört Szaúd-Arábiában és Ausztráliában is. Majdnem ez történt Japánban is. Egy tizeden múlt, talán.”

„Előreléptünk, sokat dolgoztunk a gyengeségünkön és hatalmas fejlődést értünk el a gumikezelés tekintetében, a versenyzőkkel, a taktikával és a csapat egészével. Persze vannak más gyengeségek, és most más területeken kell javítanunk, ha még jobb munkát akarunk végezni. De azt hiszem, a csapat most jó kezekben van” – folytatta.

„Ugyanakkor nem felejthetjük el, hogy ami egyik nap igaz, az lehet, hogy másnap már nem lesz az. Igaz ez a gumikezelésre is, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Kínában a jövő héten másféle lesz aszfalt és mások az időjárási viszonyok. Ez egy új kihívás lesz” – emelte ki.

„Ott lehetőségünk lesz hidegebb körülmények között versenyezni. Eddig csak a harmadik szuzukai edzést teljesítettük ilyen időjárási viszonyok mellett. Egy edzés alapján nem tudom, hogy jobb formában leszünk-e, mert nem tudjuk, milyenek a motorbeállítások és az üzemanyagszintek. Szombaton rendben volt a gumikopásunk, de a Red Bullnak is” – zárta gondolatát.

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)
Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak