Musorujsag
Élő Eredmények

Az FIA etikai bizottságának átvizsgálását kérik a klubtagok

Az FIA etikai bizottságának átvizsgálását kérik a klubtagok

FIA
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tizenhárom európai klubja nyílt levélben sürgeti az etikai bizottság felülvizsgálását azt követően, hogy az elnök Mohammed bin Szualjm ellen az előző hónapban vizsgálat indult.

Március második felében zárult le az a belső etikai vizsgálat, amit Mohammed bin Szualjm ellen folytattak, miután egy névtelen feljelentő több pontban is megvádolta a szakembert. Egyrészt azzal, hogy megpróbálta befolyásolni a tavalyi Szaúd-arábiai Nagydíj eredményét, és egy emberén keresztül nyomást gyakorolt Fernando Alonso utólagos büntetésének eltörlésére.

A második vád 2023 végén debütáló Las Vegas-i Nagydíjnak otthont adó utcai pálya hitelesítésének tudatos akadályozása volt. Az elnök állítólag arra kért néhány illetékest, hogy találjon mondvacsinált indokot, amikre hivatkozva megtagadják a pálya versenyengedélyét.

A belső vizsgálat mindkét vád alól felmentette az elnököt. Az FIA amerikai klubjai az ítélethirdetés után néhány héttel közzétettek egy nyílt levelet, amiben arra szólították fel a szövetséget, hogy indítson pert a vádak megfogalmazója ellen. Most tizenhárom európai klub is nyílt levélben fordult a szövetséghez, azt kérve, vizsgálja felül saját etikai bizottságát.

Mohammed bin Szulajm (Fotó: XPB)

„A tény, hogy az FIA etikai bizottsága elutasította az ön ellen benyújtott, megalapozatlan vádakat, szervezetünk belső működésének szilárdságát mutatja” – írták. „Mindig is bíztunk az ön ártatlanságában, tudván, hogy ezek a vádak az egész FIA, tehát mindannyiunk ellen szólnak.”

Hozzátették viszont, hogy a „legutóbbi tapasztalatok” azt mutatják, hogy az etikai bizottság „eljárásait, felépítését és összetételét felül kell vizsgálni, annak érdekében, hogy ezzel a legitim testülettel többé ne élhessen vissza harmadik fél a szervezetünk érdekeivel szemben.”

Végül aláhúzták, hogy a változtatásnak, amennyiben az FIA is szükségesnek látja azt (természetesen a vizsgálat kiértékelését követően) a szövetség érdekét kell szolgálnia. „Ezt (a vizsgálatot) arra kell irányozni, hogy a bizottság a folytatásban még erősebb és függetlenebb szervezet legyen, mint a jelenben” – zárták levelüket.

Fotó: XPB
Borítókép: Kép: XPB

További tartalmak